Козячу ферму — в умілі руки

04.08.2015
Козячу ферму — в умілі руки

Козяче молоко в Україні в дефіциті, підґрунтя для розвитку козівництва лише в зародку: наразі тільки одна компанія на Київщині наважилася побудувати повноцінний промисловий комплекс iз його виробництва.

У козівництві, на відміну від інших напрямів тваринництва, Україна не може похвалитися виробничою, науковою, племінною спадщиною: за винятком кількох господарств у нас досі не було промислового розведення кіз. Як раніше, так і зараз, їх, в основному, тримають на приватних подвір’ях. Хоча з 2009—2010 років поголів’я цих тварин у сільгосппідприємствах стало зростати, у приватному секторі все одно більше 95 відсотків загальної кількості цих тварин. Деякі приватні господарства мають до 50 кіз. А всього, згідно з офіційною статистикою, в останні роки в Україні налічувалося 630-650 тисяч голів цієї дрібної рогатої худоби.

Алергіє, стоп!

Лікувальні властивості козячого молока відомі здавна: швейцарські гірські курорти славилися ще й тим, що там виліковували хворих на рахіт, сухоти, анемію. Цей продукт справді дуже корисний усім людям, незалежно від статі й віку. Особливо корисно пити козяче молоко при діатезі, хворобах зору і шлунка, в лікуванні демінералізації кісткових тканин. Моя сім’я оцінила цей продукт кілька десятків років тому, коли дуже серйозно захворіла теща. Лікар, побачивши резюме діагностів-кардіологів, зітхнув, а після нетривалих роздумів порадив: «Я, звісно, можу зараз прописати вам купу дорогих препаратів... Але, знаєте, якщо маєте можливість, то заведіть краще козу, і нехай щодня замість таблеток і мікстур ця жінка випиває хоча б пару кухлів козячого молока». Ми дослухалися тоді до поради старенького терапевта. Цього року святкуватимемо тещине 80-річчя. А кози у нас iз того часу не виводилися.

Козяче молоко вигідно відрізняється від молока інших видів тварин, у тому числі й від коров’ячого. Так, у ньому міститься набагато більше калію, такого важливого для нормальної діяльності серцево-судинної системи, і кобальту, необхідного для правильного кровотворення. При цьому козяче молоко, як і коров’яче, відноситься до групи казеїнових. Ось тільки в ньому відсутня головна причина алергічних реакцій на молоко: альфа-1s-казеїн. Казеїн — це білок, який повільно засвоюється і повільно виводиться з організму, насичений амінокислотами. Завдяки цьому козяче молоко рекомендують усім, у кого на коров’яче алергія. А ось необхідного для здорового росту організму бета-казеїну тут міститься доволі багато, як і в грудному жіночому молоці. Завдяки сигаловій кислоті, що входить у структуру бар’єрів імунітету організму, козяче молоко швидко допомагає рахітичними дітям.

Більшість білків, що містяться в козячому молоці, через високий вміст альбумінів не всмоктуються одразу неперетравленими, а згортаються в пластівці. Так білки краще входять у реакцію зi шлунковою кислотою і легше засвоюються організмом, не викликаючи при цьому розладів травної системи.

Жирові кульки в молоці кіз дрібніші, ніж коров’ячі, в десять разів, що також істотно впливає на хорошу засвоюваність і швидке перетравлювання козячого молока. Практично на всі сто відсотків засвоюється козяче молоко в організмі, незважаючи на більш як чотиривідсоткову жирність. І жири козячого молока в організмі не накопичуються.

Козяче молоко відрізняється й низьким вмістом лактози: на 41 відсоток менше, ніж у жіночому грудному молоці, та на 13 відсотків менше, ніж у коров’ячому молоці. Це дає можливість насолодитися молоком людям, котрі страждають непереносимістю лактози, не викликає діареї. Козяче молоко обов’язково має бути присутніми у раціоні дітей, які страждають від алергії на білки коров’ячого молока. За наявності частих простуд, вушних інфекцій, екзем, ці хвороби виліковуються набагато швидше, якщо включити в раціон козяче молоко.

Корисне козяче молоко і вагітним та годуючим жінкам. А якщо є алергійні реакції на коров’яче молоко, тільки за допомогою козячого можна поповнити потреби організму щодо вітаміну В12 і кальцію, необхідних для правильного формування та розвитку немовляти. Козяче молоко — це найкращий замінник грудного молока для вимушеного вигодовування немовлят. Амінокислотний склад козячого молока близький до жіночого молока і вважається його природним замінником.

Попит на козяче молоко в Україні щорічно зростає, в першу чергу через збільшення кількості дітей, схильних до алергії на компоненти коров’ячого молока, людей, що мають проблеми зі здоров’ям, і тих, хто свідомо ставиться до харчування. До речі, медики свідчать, що в Україні, так само, як і в інших країнах, 18-20% населення має алергію на коров’яче молоко.

Іспанські вчені визначили, що козяче молоко є найбільш лікувальною їжею з усіх інших продуктів. Лікарі сьогодні рекомендують козяче молоко дорослим і дітям при шлунково-кишкових захворюваннях, порушеннях обміну речовин, захворюваннях дихальних шляхів, щитоподiбної залози, серцево-судинної системи, туберкульозі, алергії, екземі, для профілактики пухлинних захворювань, при радіоактивному опроміненні. На думку низки дослідників, козяче молоко завдяки високому вмісту певних жирних кислот може виявитися дуже корисним при лікуванні кісти і фіброми, дитячої епілепсії. Сприяє розсмоктуванню надлишків холестерину в організмі.

Козяче молоко має антибактеріальні властивості, завдяки яким воно може зберегтися у свіжому вигляді, не скисаючи, при кімнатній температурі протягом трьох днів, а в холодильнику — більше тижня.

Козячий сир (бринза) за властивостями не відрізняється від коров’ячого, але він легший при співвідношенні об’єму. Виготовляють його методом закваски, за допомогою молочних бактерій. Це досить специфічна технологія виготовлення, але саме завдяки їй бринза дуже смачна і корисна. Ці бактерії не дозволяють утворитися в сирі патогенним мікроорганізмам. Дуже корисна бринза дітям, адже сприяє зміцненню кісток. Як профілактика переломів — просто незамінна. А завдяки низькому вмісту холестерину і натрію її корисно вживати при проблемах із серцем. Спостерігаючи за народами, які вживають козячий сир щодня, помітили, що у них немає проблем з ожирінням: козячий сир виступає каталізатором, який допомагає спалювати калорії в організмі, прискорює метаболічні процеси.

Маленький секрет утримання

Коза — надзвичайно невибаглива тварина, яка знаходить спосіб прохарчуватися навіть там, де інші травоїдні спіймають облизня. Але, окрім стандартних умов харчування, є одна особливість, яку варто врахувати фермерам, котрі беруться розводити кіз. І це — обов’язкове додавання органічного селену в раціон харчування цих маленьких годувальниць.

Сьогодні вже відомо, що селен є важливим фактором профілактики маститів, метритів, кістоз яєчників, затримки посліду, а також зниження числа соматичних клітин у козячому молоці. Імуномодуляційні та антиоксидантні властивості селену мають низку переваг при годівлі кіз. Використовуючи добавки органічного селену в раціоні, можна уникнути ін’єкцій селену. А перенесення селену через плаценту, як і з молозивом та молоком, зміцнює здоров’я козенят (антиоксидантний захист, імунну систему, терморегуляцію і загальну життєздатність).

Завдяки перенесенню органічного селену з молоком сьогодні існує можливість поліпшення здоров’я людини. Серед симптомів дефіциту селену — передчасне старіння, артрити, рак, серцево-судинні захворювання, катаракта, холестаз, діабет, імунодефіцит, хвороба Кашин-Бека, хвороба Кеша, хвороба Альцгеймера, лімфобластична анемія, дегенеративні зміни в молочній залозі, м’язова дистрофія та інсульт. Недавні дослідження довели важливу роль селену в профілактиці розвитку онкологічних захворювань. Україна входить до числа країн, де вміст селену в ґрунті, отже, у злакових та інших культурах значно нижчий від потреб у цьому мікроелементі як людини, так і тварин. А селен є незамінною частиною принаймні 25 селенопротеїнів, що беруть участь у регуляції основних метаболічних процесів.

Козівництво в порівняннях

У всьому цивілізованому світі давно оцінили корисні та лікувальні властивості козячого молока, і, враховуючи постійний високий попит, стрімко нарощують його виробництво. Так, Голландія тільки за останні 10 років збільшила виробництво козячого молока з 25 до 190 тисяч тонн за рахунок впровадження індустріальних технологій виробництва. Загалом у сегменті всієї молочної продукції козяче молоко становить у Європі в середньому 30, в Арабських країнах — 50—58 відсотків, а в Україні — менше 1 відсотка. Внутрішній попит у нас закривається імпортом козячого молока з Європи. Але якщо літр місцевого молока коштує сьогодні в середньому 30—35 гривень, то імпортного — 50—65. Тим часом, крім підвищення інтересу українців до козячого молока, експерти відзначають і зростання попиту на делікатесні сири з нього. При цьому ціна українських сирів становить 140—300 гривень за кілограм, а імпортних — 0,2-1,2 тисячі (!) гривень за кілограм.

Ажіотаж у Європі та зростання ціни і виробництво козячого молока в останні 10 років був викликаний «бромеладіновим» скандалом у Китаї, коли недобросовісні виробники дитячого харчування підмішували в нього бромеладін, що викликав хворобу нирок у дітей. Після цього китайці допускають на ринок дитяче харчування лише на основі козячого молока. Це привело до зростання виробництва козячого молока тільки в Голландії в 30 разів!

На жаль, проблеми повноцінного і якісного дитячого харчування і замінників жіночого молока в Україні мало кого хвилюють. На пальцях можна перерахувати ферми, де кількість дійних кіз перевищує 100 голів. Говорити про серйозне промислове виробництво козячого молока та продуктів на його основі, повноцінну генетичну підтримку, інформаційний і рекламний супровід виробництва при такій ситуації не доводиться.

Водночас у Польщі, Чехії, Словаччині, Німеччині, не кажучи про голландських виробників, де це дуже серйозний і надприбутковий бізнес (є ферми від 5 до 10 тисяч голів кіз), козячі ферми обладнані доїльними залами, спецтехнікою та мають хороший генетичний супровід. Тим часом коза справді вкрай невибаглива в утриманні та годівлі. Вона вигідна ще й тим, що здатна на третину більше, ніж корова, засвоювати клітковину і набагато продуктивніша за співвідношенням маси тіла і виходом молока на кормову одиницю. А яке смачне і корисне козяче м’ясо, що не має специфічного присмаку на кшталт баранячого!

Про делікатеси, які отримують iз козячого молока, багато людей в Україні навіть не думали: паризьке масло — ніжний білий колір і надзвичайний смак; маскарпоне, моцарела, бринза і безліч сортів твердих сирів... До речі, в Європі кращими сирами визнають саме козячі, а потім — коров’ячі з додаванням козячого молока.

Словом, кози — цікавий і затребуваний бізнес, але, як будь-який серйозний бізнес, він вимагає серйозних капіталовкладень. Але економічна вигода і перспективи розвитку цього варті.

 

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>