«Шахтар»: менше двох не забивати

04.08.2015

Кілька останніх років в Україні неабияк тішилися появі «третьої сили», яка практично на рівних у боротьбі за чемпіонство тягалася з «Шахтарем» та «Динамо». Власні потугу та амбіції «Дніпро» задекларував у фіналі Ліги Європи-2014/2015. Однак після відходу з команди низки ключових виконавців у новому сезоні очікувати від «дніпрян» великих звершень, схоже, не варто. Попрощавшись перед XXV чемпіонатом країни зі своєю головною зіркою (Євгеном Коноплянкою) та залишившись без кадрового підсилення, колектив Мирона Маркевича опинився в непростому становищі. «Я не вимагаю від президента клубу (Ігоря Коломойського) чогось надзвичайного. У нас складна ситуація зі складом і мені, аби команда показувала серйозний результат, потрібно «закрити» три позиції», — Мирон Богданович через ЗМІ намагається «достукатися» до власника клубу, котрий вочевидь наразі не готовий до великих витрат.

Поки ж проблема залишається невирішеною, на старті ЧУ «біло-синьо-блакитні» вже втратили чотири з дев’яти пунктів. Після поєдинку в Полтаві незадоволений результатом (1:1) Маркевич знову на спілкування з пресою відправив свого помічника. «У нас зараз не виходить та гра, яку ми демонстрували наприкінці минулого сезону. На те є об’єктивні і суб’єктивні причини. Але ми намагаємося виправити ситуацію», — сказав старший тренер «Дніпра» Олександр Іванов.

Водночас наставник «Ворскли», яка в третьому матчі першості поспіль «розписала» з суперником нічию, залишився задоволений грою своїх підопічних. «У місті — свято, адже до нас приїхав топ-клуб. Хлопці продемонстрували характер, самовіддачу і цілком заслужили це очко», — відзначив Василь Сачко після зустрічі з фіналістом ЛЄ.

Після тривалої перерви свято футболу повернулося й до Одеси. Більше ніж півроку місцева команда не мала можливості грати на клубній арені. Зустріч із «Динамо» стала для оновленого «Чорноморця» своєрідним домашнім хрещенням. Аби «награти» на сенсацію, підопічним Олександра Бабича не вистачило якихось пари-трійки хвилин. Влаштувавши в кінцівці поєдинку облогу воріт Євгена Боровика, динамівцям таки вдалося розпечатати одеські володіння. Переможний м’яч (ударом п’ятою) на свій рахунок записав бразилець Мораес, який у другому матчі поспіль приніс своїй новій команді три залікові пункти.

Як і в матчі попереднього туру, забив за «Динамо» й Андрій Ярмоленко, котрий в інтерв’ю каналу «2+2» поскаржився, що президент клубу Ігор Суркіс не відпустив його до «Сток Сіті». «Було б цікаво спробувати свої сили в англійській прем’єр-лізі, але нічого — дограю рік свого контракту й тоді вже буду шукати новий клуб. А продовжувати угоду з «Динамо» не буду», — розкрив свої плани Ярмола, інтерес до якого тепер проявляє інший англійський клуб — «Тоттенхем». Раз так, буде у динамівського півзахисника додаткова мотивація проявити себе в груповому раунді Ліги чемпіонів, старту якого неабияк чекають у Києві. Власне у таборі «біло-синіх» не раз відзначали, що на пік форми команда має вийти ближче до середини вересня, коли саме й розпочнеться еліт-стадія Суперліги. Нині ж динамівці демонструють доволі посередній футбол. Можливо, звучатиме трохи різко, але наразі бразилець Мораес — єдина світла пляма в столичному колективі. Думається, невипадково, шукаючи рецепти розв’язання одеської «посухи», на 72-й хвилині протистояння Сергій Ребров наважився випустити на поле дебютанта — гравця молодіжного складу «біло-синіх» Сергія Мякушка. Можна сказати, що «коучу» таки вдалося освіжити гру — 22-річний півзахисник «біло-синіх» допоміг Ярмоленку забити другий гол у матчі. До речі, наступної неділі «Динамо» чекає значно складніший виїзд — до Дніпропетровська, де чинні чемпіони країни зіграють з бронзовими призерами минулої національної першості.

Відзначимо, що в Дніпрі свої домашні поєдинки також проводить і дебютант ПЛ — дніпродзержинська «Сталь», яка базується на «Метеорі». Минулої неділі там сталася, можна сказати, історична подія — в протистоянні з «Зорею» команда Володимира Мазяра здобула свою першу в елітному дивізіоні перемогу, а разом з нею — і перші очки в сезоні. Тепер єдиним колективом без залікових балів залишається запорізький «Металург». Не мають на своєму рахунку «металурги» й забитих голів.

Водночас найвищу наразі результативність демонструє «Шахтар», який менше двох м’ячів суперникам не забиває. Для очільника «Говерли» В’ячеслава Грозного було принципово важливо, аби його команда у зустрічі з «гірниками» уникла розгрому. «Поставимо у штрафному майданчику не автобусний, а трамвайно-тролейбусний парк», — такою була оборонна стратегія ужгородців на матч із «Шахтарем», який, у підсумку, у ворота закарпатців забив лише два м’ячі.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 3-й тур.

«Олімпік» — «Карпати» — 0:1

Гол: Кожанов, 20

Київ, стадіон ім. Баннікова, 800 глядачів

«Шахтар» — «Говерла» — 2:0

Голи: Тейшейра, 50; Едуардо, 74

Львів, «Арена Львів», 2400 глядачів

«Металіст» — «Олександрія» — 1:1

Гол: Довгий, 63 — Сухоцький, 90+2

Харків, стадіон «Металіст», 8200 глядачів

«Металург» (З) — «Волинь» — 0:2

Голи: Жунич, 51; Діденко, 53

Запоріжжя, «Славутич-Арена», 2000 глядачів

«Чорноморець» — «Динамо» — 0:2

Голи: Мораес, 89; Ярмоленко, 90+3

Одеса, стадіон «Чорноморець», 22200 глядачів

«Ворскла» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Федецький, 53 (у свої ворота) — Калинич, 74

Полтава, стадіон «Ворскла», 6500 глядачів

«Сталь» (Ддз) — «Зоря» — 2:0

Голи: Путраш, 25, 55

Дніпропетровськ, стадіон «Метеор», 2600 глядачів

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 3 3 0 0 8-1 9

2. «Динамо» 3 3 0 0 6-1 9

3. «Карпати» 3 2 0 1 2-2 6

4. «Дніпро» 3 1 2 0 6-4 5

5. «Металіст» 3 1 2 0 3-1 5

6. «Зоря» 3 1 1 1 6-2 4

7. «Волинь» 3 1 1 1 4-5 4

8. «Олександрія» 3 1 1 1 2-3 4

9. «Ворскла» 3 0 3 0 3-3 3

10. «Сталь» (Ддз) 3 1 0 2 3-3 3

11. «Говерла» 3 0 2 1 2-4 2

12. «Олімпік» 3 0 1 2 2-5 1

13. «Чорноморець» 3 0 1 2 4-8 1

14. «Металург» (З) 3 0 0 3 0-9 0

Бомбардири: Тейшейра («Шахтар») — 5, Калинич («Дніпро») — 3.

* * *

Перша ліга. 2-й тур. «Миколаїв» — «Нафтовик» — 0:1, «Оболонь-Бровар» — «Іллічівець» — 0:2, «Гірник-Спорт» — «Зірка» — 1:1, «Черкаський Дніпро» — «Нива» (Т) — 3:1, «Суми» — «Геліос» — 0:0, «Десна» — «Динамо-2» — 1:2, «Авангард» — «Гірник» — 0:1, «Тернопіль» — «Полтава» — 1:1.

Турнірне становище: «Іллічівець», «Динамо-2» — 6, «Черкаський Дніпро», «Нафтовик» — 4.