Без мене мене судили

31.07.2015
Без мене мене судили

Поки Шокін готується до заочного засудження Януковича, екс-Президент сам надумав судитися з Україною. Ідею підкинули у Москві?

Коли в українських чиновників настають, так би мовити «критичні дні», які пахнуть для них відставкою, вони проявляють небачений досі ентузіазм. Недавній конфлікт Генпрокурора Віктора Шокіна з його заступником Давидом Сакварелідзе, який узявся виводити на чисту воду київських прокурорів-хабарників, не найкращим чином відбився на репутації Генерального. Неприємний осад від скандалу Різницька нейтралізує, запустивши процедуру заочного засудження шести колишніх чиновників, включаючи екс-Президента Віктора Януковича. Про це днями повідомив журналістам Генпрокурор Шокін.

За словами Шокіна, Печерський районний суд уже визнав правомірність доказів, зібраних співробітниками Генпрокуратури щодо Віктора Януковича, і вже дав дозвіл на початок процедури спеціального розслідування (заочного провадження). «Найближчим часом повідомлення про підозру (у скоєнні злочину) буде вручено Януковичу і його поплічникам», — сказав Шокін. А от яким чином це буде зроблено, він, щоправда, не уточнив.

Тим часом активізувався і захист Президента-втікача. По-перше, заявляє команда найнятих Януковичем правників, підстав для заочного засудження недостатньо. По-друге, екс-глава держави таки прагне поспілкуватися з українськими слідчими. Але не особисто, а в режимі відеоконференції. Він навіть написав про це листа до правоохоронних органів, але ті «не бажають його чути», зазначає адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Що ж до особистої присутності «законослухняного» Януковича на суді, то це виключено: клієнт Сердюка надто потерпає за своє дорогоцінне життя, аби повернутися на Батьківщину. Адже тут і досі не розслідували замах на нього, бідкається адвокат.

Водночас він підкреслює: «Інформація про те, що Янукович ховається від слідства, неправдива». За словами захисника, було подано заяву, в якій чітко вказано фактичне місцезнаходження Януковича. «Ми також повідомили, що готові прийняти слідчого Генпрокуратури на території РФ», — каже Сердюк, додавши, що органи слідства України відмовилися від цього. Наразі екс-Президент має намір звернутися до Європейського суду з прав людини. «Готується звернення до ЄСПЛ на порушення права на захист і справедливий суд», — анонсує Сердюк.

Що ж стосується перспектив українського суду, то тут усе залежить від того, наскільки вистачить активності органів досудового слідства. А вся необхідна юридична база для старту такого процесу вже наявна: суд погодився на початок процедури заочного засудження, а Верховна Рада ще в жовтні минулого року внесла відповідні зміни до Кримінального кодексу. Поки що вони не запрацювали, але справа Януковича може стати в цьому контексті цікавим прецедентом. Аби лише вистачило бажання завершити справу вироком, а не звести її нанівець.

Від процесу над колишнім Президентом — подвійна користь. По-перше, ним вдасться бодай трохи вгамувати спрагу суспільства, яке хоче побачити хоч якесь відновлення справедливості та покарання винних. По-друге, заочне засудження Януковича стане тим правовим механізмом, який дозволить вимагати у Росії екстрадиції «захисника страусів».

Мінус процедури у тому, що обов’язково знайдуться незадоволені тим, що фігурант обвинувачення не був присутній на процесі. Хтось іще й пригадає, що закон про заочне засудження входив до пакета сумнозвісних «законів 16 січня», після ухвалення яких на Євромайдані пролилася перша кров, а Революція гідності набрала нових обертів. Ще один негатив (якщо можна так вважати) полягає в тому, що Януковичу надається можливість постати у ролі жертви і, звісно ж, посилити скиглення на тему політичних переслідувань.

«Були рішення судів у різних країнах світу щодо колишніх керівників і деякі колишні лідери зараз відбувають покарання. Але щодо персон такого високого рівня подібні випадки (заочного засудження) не відомі. Можливо, Янукович увійде в історію європейської практики як перший президент якого заочно засудили, — говорить правозахисник Едуард Багіров і інтерв’ю газеті «Сєгодня».

Однак побоювання щодо творення для Януковича додаткового піару все ж видаються перебільшеними. Ті, хто «в темі», прекрасно пам’ятають, що саме інкримінують нинішньому гостю президента Путіна, а ті, хто без міри споживав кремлівську пропаганду, вже не підлягають інтелектуальному та моральному відновленню. Отже, думка перших про Віктора Януковича лишатиметься незмінною, а думку останніх до уваги можна й не брати. Головне в даному разі — бодай щось довести до логічного кінця, аби не акцентувати на імпотенції чинної влади.

А ТИМ ЧАСОМ...

Генеральна прокуратура України просить суд узяти під варту екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича. Про це під час брифінгу повідомив начальник другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Ігор Слободяник. «Сьогодні вручено клопотання. Для ознайомлення стороні захисту необхідно не менше трьох годин, тому сьогодні ми не встигаємо з об’єктивних причин, а завтра з самого ранку це клопотання буде внесено на розгляд суду», — заявив він у четвер. За його словами, екс-міністр сьогодні знаходиться в приміщенні Генпрокуратури і знайомиться з матеріалами справи.