У лісі, ой у темному

29.07.2015
Переполох, який зчинився у Каневі наприкінці минулого тижня, коли там зникли двоє маленьких братів, завершився щасливо.

«УМ» розповідала, як 5-річний Алім і 8-річний Владислав Бахшеєви пішли опівднi з сусідським дідом до лісу і зникли. В пошуках дітей, а вони тривали більше доби — з 20-ї години вечора всю ніч і наступний день, було задіяно 124 рятувальники та 11 авто. Братів знайшли за 5 км від їхнього будинку в яру тільки наступного дня під вечір.

Як розповідають рятувальники, мати малих працює медсестрою, і коли йшла на зміну, то попросила за синами приглянути сусідського діда. А той узяв братів та й пішов із ними по хмиз. Уже коли всі втрьох повернулися до хати, дідусь згадав, що в лісі забув сокиру.

«Ту сокиру і пішли шукати діти. Коли вони не повернулися, то чоловік забив на сполох. За пошуки хлопчиків разом із рятувальниками взялися волонтери, водолази, козаки та медики. На пошуки синів відпустили і батька, який відбуває покарання за несерйозний злочин», — розповідає «Україні молодій» речник начальника управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко.

За його словами, коли рятувальники разом із помічниками прочесали п’ять гектарів лісу, їм зателефонувала працівниця водоканалу і повідомила, що пізно ввечері чула в лісі дитячий крик. Це й допомогло зорієнтуватися, де можуть бути діти. Їх знайшли в яру неподалік села Пекарі.

На переляканих та голодних дітей, каже Костянтин Петрович, які блукали лісом більше доби, вийшла група медиків. Малі були роздягнені, в одних плавочках, тож їх дуже покусали комарі.

Як розповіли самі хлопчики, коли вони пішли в ліс по сокиру, то розгубилися там і не могли збагнути, в якому боці їхня хата. Тож не знали, куди йти, аби з того лісу вийти. Шоковані брати шукали дорогу до рідного дому аж до самісінької темряви. А потім, коли стомилися, знайшли невеличку яму, залізли туди і, притулившись одне до одного, щоб було тепліше, заснули. Наступного ранку вони прокинулися і знову пішли шукати вихід з лісу.

Після таких мандрів Владислава та Аліма було госпіталізовано у дитяче відділення місцевої лікарні. Як розповідає заступник головного лікаря Сергій Назаренко, коли лікарі обстежили малих, то виявили у них зневоднення, адже діти півтори доби були без їжі та води. Вони дуже покусані комарями та подряпані гілками, тож, аби підтримати маленьких, їм призначили крапельниці. На щастя, серйозних проблем у здоров’ї знайдених дітей лікарі не виявили.

За словами матері хлопчиків Світлани Бахшеєвої, разом із братами до лікарні потрапила і їхня 11-річна донька Жаклін, котра надто перехвилювалася за братів.

«Діти пригадують, як йшли лісом і зустріли лісника та попросили його підвезти їх додому. Він трохи не довіз, а показав дорогу. Але діти загубилися і пішли в інший бік. Казали, що ходили, кричали, але марно», — розповідає Світлана.