«Реанімація» льодом

29.07.2015
«Реанімація» льодом

Київські «Генерали» на новий чемпіонат країни хочуть виставити одразу дві команди. (з архіву «УМ».)

Другий рік поспіль, посеред літа, вітчизняна хокейна спільнота народжує масштабний за розмахом проект. Але, як показує практика, її бажання не завжди збiгаються з можливостями. У Федерації хокею України кажуть, що майбутня національна першість знову проходитиме під їхньою егідою, хоча рік тому планували запуск потужної Української хокейної ліги, а кілька тижнів тому на нараді в ФХУ обговорювали створення екстраліги. Однак, схоже, швидко реанімувати Професіональну хокейну лігу (нехай уже й під іншою назвою), котра впродовж кількох років проіснувала в нашій країні, ніяк не вдається. Власне далі укладених угод про наміри справа у вітчизняних хокейних клубів наразі не йде.

Як розповіли «УМ» у ФХУ, в наступному сезоні представники начебто вже створеної екстраліги будуть лише вчитися організаційному ремеслу. Переймаючи досвід у федерації, працювати, так би мовити, на майбутнє. Що ж очікує український хокей у сезоні 2015/2016 років, достеменно у ФХУ не знають. Наразі кажуть про сім клубів, які в письмовій формі підтвердили своє бажання зіграти в наступному чемпіонаті країни, але розглядають різного роду варіанти календаря, в тому числі й з відчутно меншою кількістю учасників.

Хай там що, а угоду «про наміри» грати в ЧУ-2015/2016 завізували представники харківських клубів «Авангард» та «Витязь», київські «Компаньйон» та «Дженералз», білоцерківський «Білий Барс», «Кременчук» та «Донбас», який, до слова, свої домашні матчі планує проводити в Дружківці. «Представники клубу надали всі документи від місцевих служб правопорядку, що ніяких заборон на проведення в цьому місці спортивних заходів немає», — кажуть у прес-службі федерації. З огляду на активну трансферну роботу команди Бориса Колесникова в міжсезоння, «червоно-чорні» серйозно готуються до свого повернення на український лід. Вочевидь не залишиться без фінансової підтримки і фарм-клуб «Донбасу» — «Білий барс». Здається, з грошима розпочинають підготовку до нового сезону й столичні «Дженералз», бо заявляють про можливість заявки в ЧУ одразу двох своїх команд (під різними, звісно, назвами). Є підстави вважати, що збільшилося число захоплених хокеєм меценатів і в Харкові, адже наразi йдеться про участь у турнірі двох місцевих команд. Думається, нікуди не зникли чемпіонські амбіції у молодих хокеїстів із Кременчука. Які, окрім участі в національній першості, на правах віце-чемпіонів планують також зіграти й у Континентальному кубку.

А от майбутнє переможця позаминулої першості — «Компаньйона», так само, як і доля чинного чемпіона — «АТЕКа» — в тумані. Обидва клуби наразі активно займаються пошуком спонсора.

Водночас про участь у новому ЧУ київського «Сокола» взагалі не йдеться. «Зараз команда існує лише на папері», — пояснюють у ФХУ.

Не випадково ж днями представники фананатського руху «соколят» виступили зі зверненням-ультиматумом до власника столичного клубу — бізнесмена Сергія Тарути. «Відсутність клубу в чемпіонаті України буде образою багатотисячній армії вболівальників. Адже «Сокіл» це не якась команда-одноденка для відмивання коштів, а 12-разовий чемпіон України із 50-річною історією! Чи можна уявити, щоб у футбольній першості України не було багаторазового чемпіона «Динамо»? Ми вимагаємо, щоб нинішнє керівництво визначилося із подальшим майбутнім «Сокола»! Або вони відновлюють фінансування і заявляють команду на цей чемпіонат, або офіційно кажуть про неможливість утримання клубу і продаж новому власнику», — йдеться у відкритому листі.