Казанські дива

29.07.2015
Казанські дива

На другому водному «мундіалі» поспіль Ілля Кваша виграв «срібло». (з сайта kazan2015.com.)

Як і годиться лідеру та ветерану збірної, Ілля Кваша приніс першу нагороду українській команді на чемпіонаті світу з водних видів спорту, що проходить у російській Казані. Після зливи четвертих місць у синхронному плаванні та стрибках iз вишки та триметрового трампліна (загалом, упродовж перших днів наші спортсмени отримали шість «дерев’яних» нагород), досвідченому стрибуну Кваші, виступаючи на своєму улюбленому «метрі», вдалося зняти чари з казанського басейну. Варто зазначити, що баталії стрибунів у воду проходять у Палаці водних видів спорту. Тоді як змагання з синхронного плавання (та майбутні запливи плавців) приймають тимчасові басейни,що встановлені в серці нещодавно побудованої футбольної «Казань арени».

Як і на попередньому водному «мундіалі», що проходив у Барселоні, у столиці Татарстану Кваша також виборов «срібло». Суперничати з непереможними китайськими стрибунами наразі не під силу жодному спортсмену, відтак дивуватися серйозному відриву (більше 36 балів) чемпіона Сі Сеї від свого найближчого переслідувача не варто. У свою чергу й український майстер продемонстрував високий клас, відірвавшись від бронзового призера — американця Майка Хіксона — на 21 пункт.

За словами Кваші, в порівнянні з Барселоною, де змагання проходили під відкритим небом, у Казані захищати віце-чемпіонський титул було легше, адже в закритому приміщенні орієнтуватися в просторі значно простіше, ніж на «відкритій місцевості». До того ж кілька місяців тому під час баталій у рамках Світової серії Ілля разом iз партнерами зміг апробувати казанський Палац водних видів спорту. А от призвичаїтися до змагальних умов всередині футбольної арени можливостей у спортсменів не було, адже до росіян нікому раніше не спадало на думку мостити багатотонний басейн посеред футбольного поля. Утім чого не зробиш заради хвилинної слави. А саме в басейні під натяжним куполом «Казань арени» російська водна збірна збирає своє планетарне «золото». Власне, всі три відзнаки найвищої проби господарі змагань вибороли в синхронному плаванні. А от українській збірній тут не щастить. Чотири спроби — в соло, дуеті, міксті та групових вправах — і кожного разу четверте місце.

«Здається, ми зробили все, що могли. Пізніше подивимося відео, зробимо розбір польотів, але, за моїми відчуттями, спортсменки зробили все, на що здатні», — так оцінила виступ української збірної в технічній частині змагань представник тренерського штабу української збірної Катерина Садурська.

Зазначимо, що на ЧС у Казані вперше в історії подібних турнірів відбуваються змагання змішаних дуетів. Наполегливе бажання хлопців займатися синхронним плаванням не залишилося без уваги й тепер заради чоловіків у «спідниці» навіть змінять назву цього виду. Після завершення Олімпіади-2016 буде вже не синхронне, а артистичне плавання. До слова, Україну в дебютному виді програми представляли Олександра Сабада та Антон Тимофєєв.