Сценічна поезія

28.07.2015

На фестивалі «ТуСтань» 1 серпня на Львівщині відбудеться прем’єра театрально-поетичного перфомансу «Ріка мертвого генерала». У такому нетрадиційному форматі театр «Другий склад» представить глядачам власне бачення віршів молодого українського поета Михайла Жаржайла. Глядачі зможуть зануритися у середньовічну атмосферу фестивалю та насолодитися динамічною сумішшю поезії та театру — просто неба серед мальовничих Карпатських гір.

Назву «Ріка мертвого генерала» перфоманс має невипадково, адже це і назва майбутньої поетичної збірки Жаржайла, яка скоро вийде друком.

Під режисурою Єви Якубовської та у виконанні акторок театру в рамках вистави звучатимуть чоловічі вірші, котрі балансують на межі сучасної української дійсності та фантастики.

Чи існує кордон між «магічним реалізмом» світу поета і суворою реальністю? Наскільки захищеною від зовнішніх потрясінь почуває себе в цьому світі жінка? Як вона проживає чоловічу поезію, як на неї впливає поет? Яким чином вони дають раду буденним речам, коли за межами їх стосунків і віршів виникає справжня війна?

Кожен глядач у цій історії обов’язково відчує щось винятково близьке для себе. Щоразу, при перевтіленні тексту в голос, характер, тіло, рух, колір, світло — він зможе відчути свою найдоречнішу емоцію. Оповідь, що відбувається у три різні голоси — три унікальні жінки, котрі розповідають власну історію. Життя — це щоденний карнавал чи жорстка рутина? «Ріка мертвого генерала», або краще: «ріка живого поета»? За допомогою театральних прийомів, завдяки поєднанню акторської гри, дії, світла та музики, на стику різних жанрів мистецтва — у точці конфлікту начал і стихій, можливо, буде віднайдена істина.

Після прем’єри, театр згодом вирушить у передпрезентаційний промотур містами України на підтримку майбутньої книги.