На шляху до «сотні»

24.07.2015
На шляху до «сотні»

У чвертьфіналі «Істанбул Кап» зійдуться дві українки — Леся Цуренко (на фото) та Катерина Бондаренко. (з сайта sapronov-tennis.org.)

На представницькому турнірі WTA в столиці Туреччини одразу дві українські тенісистки пробилися до третього кола змагань. Ба більше, одна з них точно стане учасницею «топ-4». У чвертьфіналі «Істанбул Кап» із призовим фондом 250 тисяч доларів зійдуться Леся Цуренко та Катерина Бондаренко. З огляду на успішне просування дівчат турнірною сіткою та відсутність на берегах Босфору непрохідних опоненток, можна навіть припустити, що хтось із них таки здобуде головний трофей. Однак нестабільність, якою відзначаються обидві українські тенісистки, заважає сміливо зробити подібного роду припущення.

Але, незалежно від підсумкового результату турніру, участь українок у баталіях на берегах Босфору все одно запам’ятається надовго. Особливо це стосується Бондаренко, яка перемогла імениту й титуловану суперницю — екс-першу ракетку світу, сестру найсильнішої на даний момент тенісистки планети, Венус Уїльямс (6:4, 7:6). Наразі Венера — 15-та ракетка планети, а в Стамбулі вона взагалі була посіяною під першим номером. Однак висока позиція не дозволила американці пройти далі першого раунду. «Я приїхала сюди, аби грати й перемагати. Однак моя суперниця показала висококласний теніс. Перший матч на турнірі ніколи не буває ідеальним. Бондаренко ж провела тут кваліфікацію, відтак значно менше, ніж я, помилялася й демонструвала відмінні удари», — сказала 35-річна Венус Уїльямс.

Свій переможний ритм Катя зберегла й у наступному поєдинку, де, хоч і не без проблем, але пройшла перспективну німкеню Мону Бартель — 6:3, 4:6, 6:2, котра на попередньому етапі вибила з розіграшу іншу українку, Ольгу Савчук (6:3, 7:5). Хоча, дивлячись на упевнено взяті у 61-ї ракетки планети перший і третій сети, говорити про «проблеми» у грі Катерини, можливо, й не варто. Не виключено, що її невдача в другій партії — це просто невеличкий перепочинок, який був необхідний після напружених кваліфікаційних баталій та важкого протистояння з Уїльямс-старшою.

Без сумніву, для екс-лідера українського жіночого тенісу принципово важливо завершити якомога вище стамбульський марафон, адже тоді, швидше за все, після багаторічної перерви Бондаренко (119-та ракетка планети) повернеться в першу сотню WTA. За таких обставин подальша участь у різного роду кваліфікаціях стане вже не потрібною.

Зазначимо, що на шляху до чвертьфіналу «Істанбул Кап» інша його українська учасниця Цуренко перемогла знану словачку Даніелу Хантукову — 6:1, 6:1.

Загалом, на турнірі в столиці Туреччини змагається вельми потужний вітчизняний десант. Окрім окреслених вище одиночних змагань, наші співвітчизниці також виступають і в парних дуелях. І якщо Юлія Бейгельзімер та Надія Киченок після стартових поразок уже зачохлили ракетки, то Бондаренко, Савчук і, що цікаво, прима українського тенісу Еліна Світоліна продовжують боротьбу за трофей. Зазначимо, що минулого року саме Світоліна в парі з японкою Дої виграла в Стамбулі пару.