Срібних справ майстри

14.07.2015

Золоті нагороди на Літній Універсіаді, що сьогодні завершується в південнокорейському Кванджу, даються вітчизняним студентам із великими труднощами. Із 31 нагороди, що, загалом, назбирали наші спортсмени за попередні десять днів змагань, лише вісім — найвищої проби, тоді як одразу 17 медалей мають срібний відблиск (восьме загальнокомандне місце).

Учора довгоочікуване «золото» здобули наші грації-гімнастки: Ганна Різатдінова — сама з булавами, збірна у групових вправах — із шістьма булавами та двома обручами.

Цих перших місць довелося чекати кілька днів після перемоги 24-річної плавчині, студентки Дніпропетровської державної фінансової академії Марії Лівер на 50-метрівці брасом. Це її єдина нагорода у Кванджу, але золотий відблиск матиме для спортсменки неабияке значення. Марія вже давно значиться в числі талановитих та перспективних брасисток, от тільки довгий час, навіть після занять із іменитим американським наставником Девідом Сало, прогрес у результатах спортсменки ніяк не наставав. Тепер нарешті «прорвало»?

А напередодні чергову партію «срібла» до «синьо-жовтої» скарбнички поклали наші художні гімнастки та хлопці й дівчата волейболісти.

...Коли серед числа учасниць абсолютної першості серед «одиночниць» не знайшлося прізвищ найсильніших російських грацій, подумалося, що нарешті наша Різатдінова зможе відчути себе королевою балу. Проте в розподіл нагород втрутилася місцева спортсменка, яка, вочевидь заручившись симпатією суддівської бригади, змогла піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. Лідерка української збірної завершила абсолютну першість з другою сумою балів, програвши переможниці Йон Джа Сон 0,8 бала. Третій результат показала знана білоруска Мелітіна Станюта.

Так само перейшла дорогу Ганні кореянка Сон й у індивідуальних змаганнях, потіснивши на п’єдесталі вихованку школи Дерюгіних за підсумками вправ з м’ячем та стрічкою. І якщо в першому випадку ці гімнастки посіли два найвищі місця підсумкового протоколу, то в іншому — кореянку та українку випередила Станюта, тут у Різатдінової «бронза».

Ще два «срібла» українські грації взяли в багатоборстві та вправах із п’ятьма стрічками в групі. Відтак загалом вихованки Альбіни та Ірини Дерюгіних поповнили українську скарбничку у Кванджу сімома медалями. Більше дорогоцінного металу (вісім нагород) для «синьо-жовтої» збірної змогли здобути лише спортивні гімнасти на чолі з п’ятиразовим призером Універсіади Олегом Верняєвим.

Неабияких компліментів заслуговують і обидві волейбольні збірні українських студентів, переможний поступ яких суперники змогли зупинити лише у фіналі. Каменем спотикання як для наших жінок, так і чоловіків стали росіяни (поразки 0:3 і 1:3 відповідно). Власне, дивуватися успіху наших північних сусідів, які волейболу приділяють неабияку увагу, не варто. А от успішний виступ українських майстрів волейболу відверто вразив.

Зіграла ставка тренерських штабів студентських збірних на вихованців клубів-лідерів національних першостей. Так, першу скрипку в жіночій команді, що виступала під проводом знаного Андрія Романовича, грали представниці южненського «Хіміка» Анастасія Чернуха, Катерина Кальченко та Надія Кодола. А в чоловічій збірній, яку формував екс-наставник національної дружини Сергій Скрипка, в головних ролях виступали гравці харківського «Локомотива» Юрій Томін, Пилип Гармаш, Максим Дрозд та Микола Мороз. А номером один у складі «синьо-жовтих» був гравець російського клубу «Югра-Самотлор» Сергій Тютлін, який, щоправда, до 2013 року також виступав за харківських «залізничників».