Нижче — не значить гірше

10.07.2015
Нижче — не значить гірше

Виснажений, але щасливий Рішар Гаске — учасник півфіналу Уїмблдону-2015. (з сайта eurosport.com.)

Упродовж восьми ігрових днів на чоловічому Уїмблдоні пазл за пазлом складалася картина, основою якої мали стати образи чотирьох перших тенісистів турніру. Проте завершенню цієї репродукції завадив француз Рішар Гаске, котрий у чвертьфіналі у напруженому п’ятисетовому поєдинку здолав четверту ракетку планети, чинного переможця «Ролан Гарроса» — швейцарця Станісласа Ваврінку — 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9. «Джокович, Федерер, Маррей. Я найгірший у цій компанії», — перераховуючи учасників «топ-4», зазначив 21-й тенісист турніру — Гаске. Примітно, що, вийшовши цьогоріч до півфіналу Уїмблдону, 29-річний француз повторив своє найкраще досягнення на трав’яному «шоломі», датоване 2007 роком.

Водночас кожен із трьох інших учасників 1/2 фіналу в своєму активі має хоча б один виграний кубок Уїмблдонського турніру. Найскромніший доробок — у Енді Маррея. Проте потужна підтримка вболівальницької аудиторії на чолі з представниками королівської родини — принцом Уїльямом та його дружиною дозволяють шотландцю сподіватися на повторення тріумфального виступу 2013 року. Хоча для початку Енді, котрий у чвертьфіналі легко «розібрався» з канадцем Вашеком Поспішилом — 6:4, 7:5, 6:4, доведеться з’ясувати стосунки з одним із найтитулованіших гравців на траві — Роджером Федерером

Утім, без сумніву, найбільш бажаним у тенісному світі виглядає фінал за участі Джоковича та Федерера. Саме двоє цих тенісних геніїв зустрічалися в головному матчі торішнього Уїмблдону. Власне й цього разу вони доволі впевнено крокують назустріч один одному. Варто зазначити, для Федерера чергова «вікторія» в передмісті Лондона має надпринципове значення, адже тоді, з вісьмома Кубками, він стане найуспішнішим тенісистом, що коли-небудь брав участь в Уїмблдонському турнірі. Наразі ж швейцарець ділить цю першість з американцем Пітом Сампрасом.

Після болісного фіаско в фіналі «Ролан Гарроса» Новак Джокович також мріє про тріумф на центральному корті Британської асоціації лаун-тенісу. Щоправда, цілковито зосередитися на турнірних перипетіях йому останніми днями заважають прискіпливі британські журналісти, котрі «тиснуть» на Джоковича через його грубий випад на адресу дівчинки, що подає м’ячі. У проблемному матчі 1/8 фіналу проти південноафриканця Кевіна Андерсона, що затягнувся на два дні та тривав п’ять сетів, в одному з епізодів Новак сильно крикнув на «асистентку», вимагаючи в неї рушник. Після чого так само нервово повернув його їй. І хоча, за словами Джоковича, після матчу він попросив вибачення в ображеної та переляканої поведінкою зірки дитини, місцеві «акули пера» й надалі продовжують «копати» під «героя» того інциденту. Утім свій чвертьфінал проти хорвата Маріна Чилича (9) перший тенісист планети виграв більш ніж переконливо — 6:4, 6:4, 6:4.

По суті, в тренувальному режимі пробився до півфіналу й Федерер, який упевнено «розібрався» з посіяним під 12-м номером французом Жилем Сімоном — 6:3, 7:5, 6:2.

* * *

На юніорському Уїмблдоні 15-річна українка Катерина Завацька свої виступи завершила в другому колі, де посупилася британці Анне Броган — 1:6, 3:6.