Піврічний «карантин»

10.07.2015

Більше півроку головна футбольна арена Одеси не приймала поєдинки. Через проблеми з безпекою в регіоні новенький стадіон «Чорноморець» тривалий час стояв без діла. Точніше, коли місцева команда останні свої матчі прем’єр-ліги-2014/2015 проводила в столиці, на полі 30-тисячної арени проводилися лише дитячо-юнацькі змагання. Однак Міхаїл Саакашвілі, щойно ставши біля керма Одеської ОДА, чітко заявив, що він поверне великий футбол у місто. І ось уже найближчого вівторка на Південну Пальміру, команду грузинського управлінця та вітчизняних правоохоронців чекає серйозний іспит — матч між грандами вітчизняного футболу, які розіграють Суперкубок країни.

На тлі можливих безпекових викликів і загроз ігрова складова протистояння «Динамо» — «Шахтар» опинилася на другому плані. Хоча, з огляду на влаштований «гірниками» розпродаж бразильців, українське «класико», можливо, таки й не матиме тієї напруги, від якої добряче дісталося «Олімпійському» під час фіналу Кубка країни. Пам’ятаючи ті масові безчинства столичних фанатів, організатори Суперкубка готуються в Одесі до різного роду провокацій. Утім разом із представниками ФК «Чорноморець», яким неабияк хочеться якнайшвидше повернутися на рідну арену, закликають усіх учасників протистояння до толерантності, взаємоповаги та стриманості.

«Звертаємося до вас iз проханням допомогти пройти цей іспит гідно і дати нам можливість грати у футбол удома, на своєму стадіоні й у своєму рідному місті. Ми з вами повинні показати Україні, що Одеса — мирне місто і в нас безпечно і спокійно можна відпочивати і проводити футбольні матчі», — йдеться у відкритому зверненні одеського клубу до всіх уболівальників, які планують стежити за Суперкубком із трибун стадіону «Чорноморець».

«Безпека — передусім», — заявив президент ФФУ Андрій Павелко. Власне, від атмосфери, яка пануватиме у вівторок на українському «класико», залежатиме не тільки домашнє майбутнє «моряків» у рамках внутрішніх змагань. За перебігом динамівсько-«гірницького» протистояння в Одесі також стежитиме й комісар УЄФА з безпеки, тож його вердикт вплине й на рішення поважної організації щодо можливості проведення в Одесі й поєдинків міжнародного рівня.

Зазначимо, що для Одеси Суперкубок України — явище добре знайоме. Загалом, п’ять із 11 попередніх суперкубкових дуелей проходили на березі Чорного моря. У чотирьох випадках за трофей тут змагалися саме «Шахтар» та «Динамо». Тричі в Одесі перемагали динамівці і стільки ж разів долю переможця доводилося визначати в серії пенальті. Хай там що, а останнє їхнє побачення в Суперкубку, яких загалом було сім, завершилося перемогою «гірників». На «Арені-Львів» підопічні Мірчі Луческу переграли команду Реброва з рахунком 2:0. Загалом, «Шахтар» виграв три останні матчі за Суперкубок, натомість «Динамо» востаннє тримало в руках цей трофей у 2011-му.