Срібний дощ

08.07.2015

Учора в південнокорейському Кванджу на XXVIII Літній універсіаді спортсмени розіграли найбільшу кількість нагород. Активну участь у розподілі 41 комплекта відзнак узяли й українські студенти, які поповнили «синьо-жовту» скарбничку одинадцятьма новими медалями.

Тепер після чотирьох змагальних днів в активі нашої збірної 17 нагород, чотири з яких мають золотий відлив. Щоправда, такий серйозний ужинок на позицію вітчизняних студентів у медальному заліку жодним чином не вплинув — як і днем раніше, Україна зберегла за собою восьму позицію (4 золотих, 9 срібних, 4 бронзові нагороди). На вершині ж протоколу залишилися господарі (19-11-10), які разом з другими японцями (13-12-15) серйозно за кількістю медалей відірвалися від переслідувачів із Китаю (12-7-6).

Найбільш урожайним, як за якістю, так і за кількістю здобутого дорогоцінного металу вчорашній день став для вітчизняних гімнастів, які взяли шість медалей. Усі вони в активі лідерів нашої національної збірної — Олега Верняєва та Ігоря Радивілова. Кращий спортсмен минулого місяця в Україні, Верняєв у вівторок став дворазовим чемпіоном Універсіади, слідом за «золотом» у багатоборстві, вигравши ще й окрему першість на паралельних брусах. Загалом Олег — головний медальний донор української збірної; за два дні він здобув шість медалей. Вчора, окрім перемоги на брусах, вихованець Геннадія Сартинського піднімався на подіум після виступу на кільцях («бронза»), опорного стрибка («бронза») та вільних вправ («срібло»). Водночас другому номеру нашої гімнастичної збірної — Радивілову на окремих снарядах вдалося розжитися двома срібними відзнаками — після вправи на кільцях та опорного стрибка.

Власне, учорашній день для української команди пройшов під знаком срібного дощу, адже одразу вісім нагород цієї проби опинилося в «синьо-жовтій» скарбничці.

Половину з них виграли наші веслувальники-«академісти»: чоловічі вісімка (Михайлов, Бондаренко, Нікулін, Надтока, Верестюк, Довгодько, Хмара, Міхай) і легка двійка парна (Хмара, Ковальов), а також жіночі двійка парна (Верхогляд, Німченко) та одиночка під керівництвом олімпійської чемпіонки Наталі Довгодько. Іще одне «срібло» — на рахунку чоловічої команди шаблістів (Платонов, Роскосов, Стеценко, Цап), які у фіналі поступилися збірній Ізраїлю (36:45).

Варто відзначити й перше наше вагоме розчарування: збірна українських футболістів не змогла подолати груповий раунд і змушена попрощатися з Кванджу.

У матчі заключного туру підопічні Володимира Лозинського зіграли внічию з французами (1:1) і залишилися за бортом «плей-оф», хоча перед відльотом до Південної Кореї в тренерському штабі обіцяли привезти з Універсіади медалі.