Інтрига — до останнього кілометра

08.07.2015
Інтрига — до останнього кілометра

Така вона — розбита бельгійська бруківка. (з сайта letour.fr.)

Для підтримки на високому рівні планки інтриги організатори «Тур де Франс» щороку змушені варіювати на тему «маршрут і розклад гонки». Два попередні роки дорожню карту розробляли так, аби головний акцент гонщиків зосередився на «індивідуалці», яку призначали на останній із трьох змагальних тижнів. Натомість у розкладі цьогорічної «Великої петлі» її поставили на перший же день. Водночас кінцівка поточних перегонів, що, загалом, пройдуть дорогами Голландії, Бельгії та Франції, буде цілком і повністю присвячена класичним гірським баталіям, де остаточно й має визначитися переможець 102-го «Тур де Франс». Без сумніву, запланований на передостанній день фініш на легендарній вершині Альп-д’Юез до останнього метру дистанції триматиме в напрузі пелетон. І якщо під час минулорічних баталій доля жовтої майки вирішувалася достроково, то цього року, коли фаворитам «Туру» найскладнішу в маршруті перепону доведеться долати в останній момент, таке навряд чи станеться.

Водночас Олег Тіньков — власник команди «Тінькофф-Саксо», в складі якої виступає іменитий Альберто Контадор, вважає, що складно гонщикам на нинішній «Великій петлі» буде вже на першому тижні перегонів. Особливо наполегливо та відповідально команди-учасниці гонки, яких, загалом, налічується 22, готувалися до четвертого етапу, що вчора пролягав між бельгійськими містами Серен та Камбре. Окрім того, що це була найдовша ділянка перегонів (211 км), так ще й проклали її по бруківці. Звісно, не всю, утім сім протяжних відтинків нерівної поверхні велосипедисти очікували з острахом.

Але підступність бельгійської землі гонщики відчули ще раніше, коли під час проходження третього етапу, в доволі рівнинному та, що найприкріше, швидкісному місці стався масовий завал, куди потрапив і лідер на той час загального заліку — швейцарець Фабіан Канчеллара з команди Трек Фекторі. Ситуація виявилася настільки серйозною, що директорату перегонів довелося прийняти нестандартне рішення — призупинити гонку задля надання травмованим гонщикам медичної допомоги. Далі був рестарт і локальний тріумф капітана «Катюші» — іспанця Хоакіна Родрігеса. Водночас генеральну класифікацію очолив лідер «Скай» Крістофер Фрум.

Власне саме британця, який, нагадаємо, виграв «Тур де Франс» у 2013 році, фахівці називають одним із головних фаворитів поточних перегонів. До числа претендентів на загальну перемогу також записують і колумбійця Наїро Кінтану з «Мовістар», який у своєму активі має тріумф на «Джиро д’Італія»-2014 та титул гірського короля «Великої петлі»-2013. Водночас не варто списувати з рахунків й іспанця Контадора. Після нещодавньої перемоги на «Джиро» сили в нього, думається, не на максимумі, однак, як каже Тіньков, Альберто добре відпочив, і в хорошому настрої та формі готовий виграти третій поспіль «етап» «Гранд туру».

Нагадаємо, що на минулорічній «Великій петлі», яку виграв італієць Вінченцо Нібалі, іспанський «Король» не доїхав до фінішу, достроково завершивши гонку після невдалого падіння. Проте за кілька місяців Кондатор реабілітувався на домашній «Вуельті», після чого вже в новому сезоні підкорив «Джиро».