Другим фронтом

07.07.2015

Досить дивне явище, але факт. Головними «ньюзмейкерами» для України на другому тижні Уїмблдону залишилися зовсім не лідери вітчизняного тенісу. Власне, ніхто з представників вітчизняного квартету найсильніших тенісистів не пройшов далі другого кола. Натомість 23-річна представниця Дніпропетровська Людмила Киченок, яка в рейтингу українських майстринь великої ракетки посiдає лише сьоме місце, пробилася до третього раунду парних змагань. Завдяки злагодженій роботі їхнiй дует iз німкенею Моною Бартель у другому колі здолав сестер Родіонових з Австралії (6:3, 3:6, 6:4), вiдтак українка вперше в своїй кар’єрі зіграє в 1/16 фіналу турніру з серії «Великого шолома».

Також продовжує змагатися в передмісті Лондона ще одна вітчизняна спеціалістка парного тенісу. Після вильоту в жіночому дуетi Ольга Савчук переключилася на «мікст», куди заявлялася в останній день, не попередивши про намір свого напарника — австралійця Олівера Мараха, варіант гри з яким виник в останній момент. «За 20 хвилин до закриття заявочного вікна в мене ще не було партнера, тому, аби не пролетіти повз змагання, потрібно було щось робити. Олівера я знала давно, тому без вагань до себе в пару записала його. Вирішила, що навіть запитувати не буду — запишу, а потім скажу. Ну, не захоче грати, знімемося», — розповіла в коментарі Тенісному порталу Савчук.

Зазначимо, що відмова від участі в міксті — доволі часте явище, адже на плани тенісистів впливають результати їхніх виступів в «одинаку» та класичних парних змаганнях. Ранній виліт iз цих турнірів змушує деяких спортсменів переглядати плани, відтак ті, хто стояв у найближчому резерві, отримують можливість заскочити до основної сітки. Історія Савчук та Мараха — саме про це.

У першому колі україно-австралійський дует переграв тандем знаних одиночників — білоруса Максима Мирного та британку Хазер Уотсон — 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 6:4. До слова, Уотсон — лідер британської збірної, яка, нагадаємо, на початку року не дозволила нашим дівчатам повернутися в еліту Кубка федерації. Тоді у вирішальній зустрічі групового раунду Першої євро-африканської зони Хазер переграла Світоліну. Відтак, перемігши британку на Уїмблдоні, Савчук від імені «синьо-жовтої» збірної повернула боржок представниці команди-кривдниці. «Так, останнім часом наші дівчата програвали Хазер. Нарешті вдалося її перемогти», — відзначила досвідчена українка.

Щодо результатів прими нашого тенісу на Уїмблдоні, то навряд чи її «трав’яні» здобутки 2015 року можна назвати успішними. В одиночній сітці вона дійшла до другого кола, де поступилася австралійці Кейсі Дельакві — 6:7 (3:7), 3:6. А в міксті 20-річна харків’янка взагалі обмежилася стартовим раундом, у якому разом з британцем Інглотом програла австрійсько-швейцарському дуету Освальд/Бенчич — 2:6, 3:6. «У наступному сезоні приділю трохи більше уваги турнірам на траві», — резюмувала Світоліна.

А от Олександру Долгополову задля покращення турнірних здобутків не було б зайвим пройти психологічні тренінги. Як відзначив сам тенісист, однією з причин його поразки хорвату Іво Карловичу в другому колі Уїмблдону-2015 (7:5, 3:6, 4:6, 7:6 (7:4), 11:13) стала втрата концентрації в останньому геймі.