Людина дощу

07.07.2015
Людина дощу

Льюїс Хемілтон дякує фанатам за підтримку. (з сайта f1-ukraine.com.ua.)

Практично впродовж усієї гонки над легендарним автодромом «Сильверстоун» ходили похмурі хмари, з яких наприкінці на трасу почав падати дощ. Проте коли фаворит місцевої публіки та лідер перегонів Льюїс Хемілтон спрямовував свій болід на фінішну пряму, над треком з’явилося яскраве сонечко, знаменуючи таким чином тріумф британця на домашньому Гран-прі. Це п’ята перемога чинного чемпіона світу в сезоні, що дозволила йому дещо збільшити відрив у загальному заліку від головного переслідувача та партнера по команді Ніко Росберга. Як траплялося вже не раз у поточному чемпіонаті, другий пілот «Мерседеса» та його співвітчизник, лідер «Феррарі» Себастьян Феттель склали компанію Хемілтону на п’єдесталі.

Дощовий характер Гран-прі автоматично зробив його на порядок цікавішим. Хоча інтрига в гонці з’явилася ще до початку опадів. Цікаво стало вже на «світлофорі» — два найшвидші боліди британської кваліфікації та водночас усього чемпіонату, «проспали» старт і поступилися своїми позиціями конкурентам з «Уїльямса». Хемілтон пропустив уперед Феліпе Массу, Росберг — Вальтері Боттаса. Намагаючись швидко надолужити втрачене лідерство, Льюїс взявся активно пресингувати Массу, але через помилку був змушений пропустити поперед себе іще й другий «Уїльямс». Загалом упродовж 20 кіл лідер чемпіонату не міг випередити на трасі Массу та Боттаса. Проте завдяки вміло обраній стратегії першого піт-стопу Хемілтон таки вирвався в лідери перегонів.

Трохи згодом у розподіл місць на трасі втрутився дощ. Щойно на асфальті з’явилися перші краплини, частина гонщиків звернула до боксів на «перевзування». Та Хемілтон не поспішав. І зрештою, залишившись на «сухому» комплекті, — не прогадав. Стан треку ще довго дозволяв йому підтримувати високий темп на старій гумі. Коли ж дощ став сильнішим, Льюїс звернув на «піт-лейн» за проміжними покришками, на яких він і доїхав до переможного фінішу з відривом більш ніж десять секунд.

Відзначимо, що на домашній трасі, де цього року було встановлено новий рекорд відвідуваності (140 тисяч глядачів), Хемілтону вдався «хет-трик». У рідних стінах лідер «Мерседеса» виграв кваліфікацію — причому на секунду покращив рекорд траси, переміг у гонці та встановив найкращий час на колі в самих перегонах.

«Хочу неабияк подякувати вболівальникам, які сьогодні приїхали в Сильверстоун дивитися гонку. Від старту до фінішу я демонстрував свій максимум, аби вас порадувати. І, думаю, мені це вдалося!» — підсумував Хемілтон.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 9-й етап. Гран-прі Великої Британії. Сильверстоун (306,198 км; 52 кола). Залікова десятка: 1. Хемілтон — 1:31:27.729. 2. Росберг (обидва — «Мерседес») — відставання 10.956 сек. 3. Феттель («Феррарі») — +25.443. 4. Масса — +36.839. 5. Боттас (обидва — «Уїльямс») — +1:03.194. 6. Квят («Ред булл») — +1:03.955. 7. Хюлькенберг («Форс Індія») — +1:18.744. 8. Райкконен («Феррарі»). 9. Перес («Форс Індія»). 10. Алонсо («Макларен») — +1 коло.

Загальний залік: Хемілтон — 194, Росберг — 177, Феттель — 135, Боттас — 77, Райкконен — 76, Масса — 74, Рікк’ярдо («Ред булл») — 36, Квят — 27, Хюлькенберг — 24, Грожан («Лотус») — 17, Наср («Зубер») — 16, Перес («Форс Індія») — 15, Мальдонадо («Лотус») — 12, Ферстаппен — 10, Сайнс (обидва — «Торо россо») — 9, Ерікссон («Заубер») — 5, Баттон — 4, Алонсо (обидва — «Макларен») — 1.

Кубок конструкторів: «Мерседес» — 371, «Феррарі» — 211, «Уїльямс» — 151, «Ред булл» — 63, «Форс Індія» — 39, «Лотус» — 29, «Заубер» — 21, «Торо россо» — 19, «Макларен» — 5, «Манор» — 0.