MERS — не завада

03.07.2015

Щойно вітчизняні спортсмени «відстрілялися» на І Європейських іграх, як на частину з них чекають нові, не менш важливі випробування. Сьогодні в корейському місті Кванджу офіційно запалили «Світло Універсіади», котре дало старт 28-м літнім Іграм студентів. Як перед кожною Олімпіадою на Олімпі, так і перед черговою Універсіадою у Сорбоні, до факелоносців сходить вогонь, яким після тривалої естафети знаменують початок важливих змагань.

Цього року місцем літніх студентських баталій буде місто-метрополія, яке в 1980 році стало центром протидії військовій диктатурі в боротьбі за захист демократії та прав людини в Південній Кореї. Власне, 35 років тому саме студенти національного університету Кванджу й розпочали мирне протистояння з тодішнім режимом, який пригнічував права та свободи південнокорейців. «Полум’я Універсіади — символ волі і здатність студентів-спортсменів побудувати їхнє власне майбутнє, а не пасивно терпіти вже застарілі подарунки», — вважає президент Міжнародної федерації університетського спорту (FISU) Клод-Луї Галльєн.

До програми Універсіади входить 21 дисципліна: 13 із них має обов’язковий характер, а вісім, як-то гольф, бейсбол, гандбол, бадмінтон тощо, носить наразі факультативний статус. Українська збірна змагатиметься у 15 видах.

Як свідчать організатори Універсіади, загалом участь у змаганнях візьме рекордна кількість учасників. Незважаючи на чергову інфекційну істерію, пов’язану зі спалахом у Південній Кореї респіраторного захворювання, що викликається новим штамом вельми агресивного коронавірусу, до Кванджу прибудуть 13185 спортсменів із 141 країни світу. І як свідчать представники медичного комітету FISU, учасникам і гостям Універсіади не варто боятися «зарази», що викликає близькосхідний респіраторний синдром (MERS). Відповідальні за епідемічну безпеку особи кажуть, що в місті Кванджу наразі не зафіксовано жодного випадку інфікування MERS-коронавірусом та обіцяють, що під час змагань у студентському селищі, готелях, транспортних вузлах та, загалом, усіх місцях масового скупчення людей буде вестися термоскринінг, який дозволить виявити пацієнтів з гарячкою, що можуть бути потенційним «розсадником» інфекції.

До Південної Кореї українські студенти прибуватимуть поступово — висадка кожної нової «партії» прив’язана до старту профільних дисциплін. Одними з перших у Кванджу висадилися представники ігрових видів спорту. Так, наші футболісти та волейболістки вчора вже встигли зіграти свій перший офіційний поєдинок. Підопічні Володимира Лозинського, яких, напевно, варто вважати претендентами на медалі, у матчі групового раунду мінімально переграли команду Мексики (1:0). А вихованки Андрія Романовича в трьох сетах упевнено розібралися зі своїми швейцарськими візаві. Варто відзначити, що кольори української волейбольної збірної на Універсіаді-2015 захищає низка представниць флагмана нашого жіночого волейболу — южненського «Хіміка». Тож присутність у колективі провідних виконавиць найсильнішої команди країни — Надії Кодоли, Анастасії Чернухи та Катерини Кальченко — автоматично піднімає «синьо-жовтих» на фаворитський рівень.

Власне, не секрет, що на Студентську олімпіаду наша держава завжди делегує потужний спортивний десант. І дарма, що лише тиждень тому завершилися Європейські ігри. Спортивні гімнасти Олег Верняєв та Ігор Радивілов, художня грація Ганна Різатдінова демонструватимуть свій клас і на Універсіаді. А от для представників національної збірної з плавання (Сергій Фролов, Максим Шемберєв, Марія Лівер) змагання в Кванджу стануть першим за останні місяці вагомим стартом, оскільки через організаційні особливості Бакинських ігор брати в них участь вони не могли.

Потужний склад привезли до Південної Кореї й наші веслувальники. Зокрема, в змаганнях «академістів» заявлена чоловіча четвірка парна, яка володіє титулами чемпіонів Європи та світу. І хоча в ній буде відсутній один із членiв квартету (Морозов), присутність у човні Івана Довгодька, Олександра Надтоки та Дмитра Міхая дозволяє сподіватися тренерському штабу на потужний виступ своїх підопічних.