Небо як пристрасть

01.07.2015
Небо як пристрасть

Ян Мюл.

Протягом більш ніж двадцяти років голландець Ян Мюл щосереди літав до різних міст Європи, не пропустивши жодного тижня. Він став пасажиром понад тисячі рейсів, але при цьому навіть не виходив з аеропортів у місцях призначення. Ян просто любив небо, авіацію, польоти і все, що з цим пов’язано.

Дружина називала його «фанат KLM (головний авіаперевізник Нідерландів. — Авт.) номер один». У пана Мюла не було одного улюбленого міста чи маршруту — головним для нього був сам переліт. І чим більша турбулентність, тим краще. Вранці він вилітав з Амстердама до Барселони, Гамбурга чи Гельсінкі, перебував в аеропорту півгодини, максимум — кілька годин, після чого повертався додому. Сам він пояснював небажання залишатися в іншому місті навіть на одну ніч тим, що «не хотів залишати дружину саму надовго». А літати разом не виходило — пані Мюл не поділяла пристрасті чоловіка до неба.

8 листопада 2014 року особливий клієнт авіакомпанії KLM, яким зробили Мюла щотижневі перельоти, мав рейс до Стокгольма, куди взяв із собою свого онука Тома. На жаль, для 82-річного фаната цей політ став останнім. Два дні потому дідусь раптово помер від серцевого нападу.

Днями авіакомпанія KLM влаштувала спеціальний рейс на пам’ять про свого найбільш лояльного клієнта. Вдову, місіс Мюл, та внука Тома повезли в Стокгольм. За традицією, вони залишалися в чужому аеропорту 30 хвилин, після чого повернулися до Амстердама. Особливі пасажири отримали можливість побувати в кабіні, спостерігати звідти зліт і посадку літака, їм запропонували шампанське й обід бізнес-класу.