Крути педалі

24.06.2015
Крути педалі

Пiд час Європейського тижня сталої енергетики молодь Вiнницi пересiла на велосипеди. (автора.)

«Зелене світло» масштабній просвітницькій акції у Вінниці — Європейському тижню сталої енергетики — дали представники місцевої влади, зокрема голова Вінницької ОДА Валерій Коровій та в. о. вінницького міського голови Сергій Моргунов. З вітальним словом на відкритті тижневого енергофесту перед містянами виступив керівник відділу програм допомоги з енергетики, транспорту та навколишнього середовища представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон.

«Стала енергетика — це не привілей, а необхідність. Це ключ для подальшого розвитку України шляхом зменшення імпорту енергоносіїв, — сказав єврочиновник. — Але давайте будемо щирими та чесними: стала енергетика не є безкоштовною чи дешевою. Вона вимагає коштів, а також внесення великих змін в українську законодавчу базу і зусиль як з боку влади, так і з боку кожного громадянина. В середньостроковій перспективі вони допоможуть заощадити мільярди євро. У розвиток сектору енергетики в Україні ЄС уже інвестував 40 млн. євро. Україна вирішила скерувати ці кошти на заміну газових котлів та на термомодернізацію. Це необхідно й цей процес уже запущено. Вибір у напрямi сталої енергетики — це вибір у напрямку Європи», — зазначив представник ЄС в Україні.

Місцеві ж чиновники вихвалялись, що наразі Вінниця спіпрацює зі Швейцарією у питанні якісного забезпечення городян теплом та гарячою водою. В обласному центрі відбулося впровадження транспортної реформи, що дало можливість більше користуватись електроенергією, а не паливом; проводяться заходи щодо енергозбереження будинків соціального напряму; відбулася й заміна всіх лампочок на енергоефективні тощо.

Виконувач обов’язкiв вінницького міського голови Сергій Моргунов зазначив, що наразі у Вінниці відпрацьовано як короткотерміновий, так і довгостроковий стратегічний плани щодо всіх можливих заходів з енергоефективності та енергозбереження.

Аби привернути увагу мешканців до питань енергоефективності та енергозбереження, різні заходи проводитимуться у Вінниці впродовж п’яти днів. У центрі міста вже працюють три майданчики «Екомістечко», «Енергомістечко» та «Веломістечко». Скажімо, першого дня з центральної площі міста стартував велопробіг під символічною назвою «Заряджайся позитивом». Окрім цього, вінничанам пропонують багато цікавих різноманітних квестів, майстер-класів та виставок, що демонструють навички заощадження енергії, захисту довкілля. Для дітей організовано навчальні ігри та квести, що знайомлять їх із можливостями використання відновлюваної енергії в повсякденному житті. У межах акції «Родинний сад» кожному пропонують посадити дерево, а також здійснити екскурсії до комунальних підприємств міста. Водночас проходить низка вуличних акцій, тематичних виставок, майстерень та презентацій.

Однак головною подією тижня вважається ІХ щорічна міжнародна конференція «З угодою мерів до енергонезалежності: виклик прийнято», яку проводить асоціація «Енергоефективні міста України». Під час церемонії відкриття Вінниця отримала Європейську енергетичну відзнаку.

Неодноразово зазначалося, що Вінниця є першим серед усіх міст України у впровадженні енергоефективних технологій та заходів, пов’язаних із нею, своєрідною моделлю для наслідування передових практик для інших міст України. Однак важливо, аби ці «енергетичні» заходи не стали просто картинкою для показу.

ДОВІДКА «УМ»

Європейський тиждень сталої енергетики — це ініціатива ЄС, започаткована 2006 року. Україна долучилась до нього в 2011 році, а за рік до того, в 2010 році, Вінниця приєдналася до угоди мерів, тобто масштабної ініціативи європейської комісії, згідно з якою, міські та регіональні ради беруть на себе спільне зобов’язання щодо впровадження всіх процесів з енергоефективності. У 2011 році Вінниця стала ініціатором підготовки відповідних документів для отримання Європейської енергетичної відзнаки.

  • Тече вода, тече брудна

    Більш як двадцять років триває екологічна сага про забруднення території на кордоні Молдови (Сороки) й України (Цекинівка, Ямпільський район ) через річку Дністер. І весь цей час — лише перемовини, передмови й постскриптуми. А тим часом зношена труба промислових відходів завдовжки 6,2 км через Дністер продовжує забруднювати басейн річки як на території Вінниччини, так і нижче за течією — в Одеській області. >>

  • Сміттєві війни

    Найчастіше ущерть переповнені сміттєві звалища в Україні гниють десятиліттями через відсутність коштів на їх впорядкування. Але в Люботині, де полігон твердих побутових відходів (ТПВ) скоро дійде до будинків містян, сталася нетипова як для вітчизняних реалій історія. >>

  • Колекція, що пастки плете

    У нашому світі мешкає приблизно 40-45 тисяч видів павуків, а їхня кількість така велика, що кожна людина на відстані п’яти метрів біля себе знайде цю істоту. Науковці вивчають унікальні властивості павутини та, ґрунтуючись на дослідженнях, розробляють надміцні волокна чи біоматеріал, на якому зможуть вирощувати людську шкіру. >>

  • У ліс ходити — ліс любити

    Перший фестиваль шкільних лісництв відбувся на Черкащині. Участь у ньому взяли десять команд, по одній від кожного лісгоспу. Під час фестивалю школярі, а всі команди прибули у спеціальній формі, придбаній лісництвами, наввипередки демонстрували свою любов та шану до лісу. >>

  • Епідемія пожеж може повторитися

    Пожежі торф’яників були однією з головних тем упродовж тривалого часу для значної частини українців. Благо, забруднене повітря, яке перевищувало навіть у деяких районах столиці норму в 6 разів (зрозуміло, у навколокиївських епіцентрах загорань ситуація була ще гіршою), почало приходити в норму. >>