Вогнепальний заплив

24.06.2015

Величезний будинок за кам’яним парканом на березі ставка в Козині Київської області, охоронець якого стріляв по дітях, фактично належить колишньому заступнику директора державної компанії «Укрспецекспорт» Георгію Мазурову. Він також був «заступником екс-міністра оборони України Дмитра Саламатіна, який допомагав Путіну руйнувати українську оборонну промисловість і національну безпеку країни», — написав на своїй сторінці у соціальній мережі радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Діти, які купалися в річці, за словами свідків, раптово здійняли крик. Охоронцеві, який оберігав маєток, напевно, здалося, що вони занадто близько підпливли до приватної території, тому пальнув зi зброї. «Стріляти по дітях — це взагалі абсурд, — говорить «УМ» мати підстреленого хлопчика Олена Павлушкіна. — Що може зробити поганого 12-рiчний хлопчина, зважаючи на озброєння охорони?! Зараз усе намагаються влаштувати таким чином, що моя дитина є винною в тому, що постраждала».

«За фактом події відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження ) Кримінального кодексу України, — повідомили «УМ» у прокуратурі Обухівського району. — Міліція з’ясовує, кому зараз належить будинок, розташований на території ділянки. Проводять заходи щодо вилучення відеозаписів iз камери спостереження». Звинувачення поки падають тільки на охоронця, який безпосередньо стріляв. «Звичайно, що підозрювані відмовляються від того, що вони робили, бажаючи уникнути відповідальності. Завдання слідства — знайти ці всі факти й отримати необхідні докази провини тих осіб, які наважилися стріляти в дитину, — сказав Антон Геращенко. — А ще міліція перевірить: чому приватна особа перекрила доступ до ставка. Водний кодекс це забороняє. Прибережна зона — від 25 до 100 метрів — повинна залишатися вільною».

Забудова узбереж водойм — непоодиноке явище. Минулого понеділка кілька десятків чоловіків — активісти організації «Смерч» — розгромили паркан біля однієї з велетенських будов на території Гідропарку в Києві. Господарі перегородили металевою огорожею відпочивальникам доступ до Дніпра. За словами киянина Віталія Матяша, уже наступного дня паркан поновили. Як з’ясували представники «Смерча», на узбережжі Дніпра хтось планує відкривати ресторан, наразі пробують встановити власників маєтку. Інший приклад — на березі Чорного моря в Одесі красується депутатський «дiснейленд»-маєток депутата Сергія Ківалова. Чому частина берегів, усупереч чинним нормам законів, стає власністю окремих осіб — не зрозуміло тільки дуже наївним людям. А в Гостомелі — за десять кілометрів від Києва — тільки вчаться відстоювати свої права. Схаменулися, коли в парку невідомі вирубали дерева і почали рити котлован. Біля будівництва — народне віче. Люди здивованi. Як зупинити екскаватор — не знають. «Я на кожну сесію приходжу, і мене ображають. Накидаються на мене. Жодного з вас я там не бачила. Піднімайтеся, тому що до жовтня у вас не залишиться тут нічого. Нічого!» — обурилася Тетяна Олійник, місцева жителька. Тепер уже всі разом iдуть до голови. Той розводить руками. Мовляв, була земля колгоспна, а стала приватна. Як? Ніхто не знає. Кілька років тому 28 вісім соток купив за 16 тисяч гривень якийсь киянин.