З рюкзаком — на вихід!

23.06.2015
З рюкзаком — на вихід!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У той час, поки війна на Донбасі і далі пожирає синів, батьків та чоловіків, керівники держапарату не втрачають можливості набити власні кишені. Як відомо, війна завжди була засобом хоч і протиправного, але водночас безпечного і швидкого збагачення, адже за таких умов корупційні та схеми відмивання грошей спрацьовують тільки так!

Нещодавно Міністерство внутрішніх справ придбало для бійців АТО військові рюкзаки. Все б нічого, якби не нахабно завищена ціна — 3 тис. грн. за штуку. «Ціна абсолютно божевільна. Я намагався знайти у відкритих джерелах рюкзаки за такою ціною, але мені це не вдалося. Все, що я бачив, це на 500 грн. дешевше», — повідомив журналіст «Подробиць» Роман Бочкала.

Далі розгорівся цілий скандал, адже виявилося, що Міністерство внутрішніх справ, закупивши рюкзаки, перерахувало 14,5 мільйона грн. на рахунок приватної структури, яка, ймовірно, є підсадною качкою бізнес-господарства керівника МВС Авакова та його фірми ПАТ «Інвестор» (до слова, за інформацією «Подробиць», коли Арсен Аваков розпочав свою чиновницьку кар’єру, то «позбавився» свого бізнесу — переписав «Інвестор» на дружину Інну Дмитрівну). Окрім цього, нардеп Сергій Каплін оприлюднив документ, який підтвердив, що з кінця минулого року між ПАТ «Інвестор» та МВС діяла домовленість про поставку великої партії рюкзаків. Причому наразі за поставкою формально стоїть не аваковське підприємство, а якась невідома фірма, про яку немає жодної інформації. Саме ж МВС на закиди про скандал із закупівлями за невиправдано високими цінами відреагувало, що «дана інформація не відповідає дійсності, є свідомо спотвореною і спрямованою на дискредитацію керівництва МВС».

Варто нагадати, що 25-річний син Авакова Олександр минулого року придбав 6-кімнатну квартиру в елітному будкомплексі столиці на схилах Батиєвої гори. Житло загальною площею 375 кв. метрів коштувало не менше $1 млн. Утім міноритарний акціонер (котрий має малу частку пакета акцій. — Авт.) батькової фірми «Інвестор», ким і працює Олександр Аваков, певно, може собі це дозволити.

Це вже не перший «заліт» Міністерства внутрішніх справ, зокрема його керівників. Так, під час обшуків кабінету екс-заступника Авакова пана Чеботаря виявили документи, які підтверджували причетність чиновників до корупційних махінацій та відмивання коштів. Тож виникає питання: чи має право людина, яка безсоромно користується кризою в країні і набиває кишені, займати крісло міністра?