НОВИНИ-ПЛЮС

23.06.2015

Борг Януковича Путіну повертаємо вчасно

Україна в строк здійснила чергову купонну виплату за євробондами на 3 млрд. доларів, розміщених на користь РФ у грудні 2013 року. Йдеться про повернення так званого кредиту в 15 мільярдів доларів, який отримала Україна від Росії як відступні за непідписання Асоціації з Євросоюзом. До своєї втечі з України Янукович і його уряд устигли отримати від Москви тільки 3 мільярди доларів.

Дані євробонди з купоном 5% річних були випущені в грудні 2013 року на Ірландській біржі і викуплені РФ за рахунок коштів Фонду національного добробуту (ФНБ), термін їх погашення — грудень 2015 року. Україна наполягає на реструктуризації своїх комерційних боргів, до яких вона відносить і борг перед РФ. Однак Росія не має наміру йти на реструктуризацію і вважає цей борг суверенним.

Усього ж за роки правління екс-президента Віктора Януковича приватні кредитори видали Україні кредитів на суму 40 млрд. доларів.

Шкала надійності банків

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгострокові рейтинги в іноземній валюті чотирьох українських банків з іноземним капіталом на рівні ССС. Йдеться про «Промінвестбанк», «ПроКредит Банк», «Креді Агріколь Банк» та «Альфа-банк» (Україна).

Водночас агентство знизило рейтинги стійкості з ССС до СС «Укрсоцбанку» і «Правекс-банку».

Водночас Fitch помістило рейтинги «Укрсоцбанку» і «Правекс-банку» в список «негативний».

Свою оцінку компанія тісно пов’язує з можливою підтримкою своїх дочірніх структур iз боку материнських банків.

Тим часом стало відомо, що сума докапіталізації банків держсектору, за попередніми даними, становить близько 46,8 млрд. грн. Зокрема, оціночна сума докапіталізації «Ощадбанку» становить близько 20 млрд. грн, «Укрексімбанку» — близько 26 млрд. грн. «Укргазбанку» — 0,8 млрд. грн. Утім, як передбачається, НБУ не вимагатиме від державних банків досягти цього рівня до кінця нинішнього року.

Газ через два роки, а не зброя зараз

США матимуть змогу постачати газ до України і до інших країн Європи приблизно за два роки. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив американський сенатор-республіканець Джон Маккейн.

Така заява стала частиною його відповіді на запитання про невиконання проросійськими сепаратистами Мінських домовленостей, зокрема, що може прийти їм на заміну. Американський сенатор визнав, що «Мінські домовленості порушуються щоденно і щогодинно», і це мало б бути приводом для посилення європейських санкцій проти Кремля. Але на перешкоді — газова залежність Європи від Росії. А тому, за його словами, позбавлення від цієї залежності європейських країн може розглядатися не менш важливим пріоритетом, ніж військова допомога Українi.