Паліїв — зупинити, нехлюїв — покарати

16.06.2015

Шановні Петре Олексійовичу, Арсенію Петровичу!

Минуло більше року відтоді, як Україна задекларувала курс на нове життя та входження в європейські структури. Найгірший господар, перш ніж братися за капітальний ремонт будинку, спочатку наводить лад у своїй оселі. Та ви, мабуть, біля своїх маєтків тримаєте ідеальний порядок — стрижете газони, садите квіти, чистите басейни, облаштовуєте альпійські гірки, бо хочете, щоб усе навколо садиби радувало око. Чому ж таке нехлюйське відношення до країни, очолювати яку вам доручив український народ?

Про рівень розвитку суспільства можна судити по відношенню його до природи. І складається враження, що наші можновладці на стадії дикунства: повсюди в Україні варварськи вирубані ліси, брудні річки несуть пластикове сміття, безконтрольне застосування отрутохімікатів у сільському господарстві робить нас заручниками екологічної катастрофи. Довершують апокаліптичну картину весняні та літні підпали трави та сміття. Згідно з Кіотським протоколом, цивілізовані країни всіляко зменшують викиди вуглекислого газу в атмосферу, а в Україні під час спровокованих пожеж згорає кисню і виділяється вуглекислоти в атмосферу більше, ніж продукують усі заводи разом узяті. У вогні згорає національне надбання: ліси, молоді насадження, все живе в ґрунті, згорає наше найбільше багатство – гумус, горять будинки і навіть гинуть люди. Це повторюється рік у рік, і ні адміністрація Президента, ні Верховна Рада не докладають жодних зусиль, щоб зупинити цю вакханалію.

Із карти країни за останнє століття внаслідок хижацького винищення лісів зникли тисячі річок, струмків, озер, водоймищ. Посухи стають постійним явищем, південь України при такому господарюванні перетворюється на напівпустелю. Величезні масиви орної землі через невміле господарювання та відсутності сівозмін піддано вітровій та водній ерозії.

Якщо негайно не зупинити варварського руйнування довкілля, то через десятиліття війна на сході буде здаватися дитячими іграшками порівнянно з викликами, які на нас чекають.

А щоб навести лад у нашому спільному домі, Україні, зовсім не потрібно великих закордонних інвестицій і значних коштів. Достатньо лише політичної волі, запровадивши деякі правила:

1. Виступити з законодавчою ініціативою щодо посилення відповідальності за нищення природи та провести кримінальне розслідування щодо вирубаних сотень тисяч гектарів лісів.

2. Посилити в рази відповідальність за підпали. Наприклад, у Австралії таке карається пожиттєвим ув’язненням та конфіскацією майна. Упевнений, після демонстрації покарання по телебаченню бажаючих палити все навколо стане в рази менше.

3. У школах ввести практичні уроки екології, запровадити природоохоронні передачі на телебаченні, радіо, у пресі.

4. Ціна прийомки вторинної сировини не стимулює зменшення викидів побутового сміття. Підвищіть у кілька разів ціну на використану тару — і через півроку країну не впізнаємо. Свого часу подібне було з металобрухтом, а сьогодні не знайдете не те що шматка заліза у смітті — навіть шматка дроту. Кошти за утілізацію пластику мають виплачуватися з утилізаційного збору, включеного у вартість кожної пляшки та пакета.

5. Стимулювати переробку сміття державною програмою. Зробити переробку вигідним видом бізнесу, звільнивши його від оподаткування.

6. Ввести жорстку відповідальність (аж до конфіскації майна) за забруднення поверхневих та ґрунтових вод.

7. Усіляко заохочувати лісонасадження. Спростити до мінімуму переведення орних земель для посадки лісів. Навіть у часи тоталітарного режиму було посаджено величезну кількість лісосмуг і лісів, які сьогодні варварськи вирубують. Реалізація такої програми дозволить задіяти на лісоохоронних заходах велику кількість працездатного населення, яке потерпає від безробіття.

Насамкінець — про ЗМІ. Включiть будь-який канал, і в новинах ви побачите масу «корисної» інформації про аварії, вбивства, зґвалтування і пограбування. На телебаченні не показують, як посадити дерево чи зробити привої. Ніби немає в країні ніякого позитиву, який варто популяризувати і поширювати. Невже це справді так? У нас немає Трипільської культури, яка випередила у розвитку на тисячоліття всю планету? Чи, може, українці не дали світу славетні роди Терещенків, Ханенків, Симеренків? Невже наші винахідники не роблять важливі для людства відкриття, які чомусь не реалізовуються українцями, а «витікають» за кордон? Навіщо тоді створювали міністерство інформаційної політики?

Шановні панове Президенте та Прем’єр-міністре! Якщо ви прийшли до влади не заради чергового дерибану країни і перерозподілу власності, не змарнуйте відведений вам історією час. Перейміть досвід Сiнгапуру, Японії, Німеччини чи Австрії і розпочніть реформу, створивши умови для очищення нашої землі від бруду.

З повагою Анатолій МОНДЗОЛІВСЬКИЙ.
  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>