Ослаблені, омолоджені, биті

16.06.2015

Щось часто останнім часом українці стали програвати росіянам. Фехтування, боротьба, водне поло, стрибки у воду — і все це за якийсь тиждень. Цей самий тиждень вмістив і дві неприємні поразки чоловічої збірної України з гандболу російській команді у відборі на Євро-2016. Власне, цей турнір підопічні Віталія Андронова завершили взагалі без перемог, поступившись після Росії ще й угорцям. Тож і на цей чемпіонат Європи «синьо-жовті» не їдуть.

Протистояння з росіянами в гандболі мало відбутися раніше, але його кілька разів відкладали через політичну напругу у відносинах між двома країнами. Зрештою обидва матчі вирішили провести на нейтральній території — в Мінську. Крім очевидної переваги в класі, збірна Росії отримала зайвий гандикап завдяки відмові виступати за свою національну команду гравців запорізького «Мотора». До демаршу Сергія Бурки, Сергія Онуфрієнка, Миколи Стецюри, Костянтина Куриленка та воротаря Валентина Кошового приєднався ще й голкіпер «ЗТР» Геннадій Комок.

Без провідних виконавців годі було сподіватися на диво. Хоча кардинально омолоджена збірна старалася. Якщо перший матч із росіянами наші програли «-5», то в другому розрив становив лише два м’ячі.

«Після першої гри я акцентував увагу на тому, що ми вирішуємо локальні завдання. Найважливіше з них — награти команду. Інші збірні використовують для цього товариські матчі, а ми змушені робити це в офіційних, — пояснив тренер Андронов. — Я боявся, що не вистачить фізичних сил, але хлопці впоралися».

І в цьому поєдинку, і в заключному — проти угорців — найрезультативнішим у нашій дружині був 22-річний Роман Чичикало із челябінського «Локомотива». На його рахунку, відповідно, сім і вісім м’ячів. Роман зізнався, що вдало діяти проти команди Росії йому допоміг досвід виступів у російській суперлізі. До речі, гратиме він там і надалі, адже продовжив контракт із челябінцями.

Крім Угорщини й Росії, на Євро-2016 17-31 січня в Польщі виступлять збірні Білорусі, Данії, Ісландії, Іспанії, Македонії, Німеччини, Норвегії, Сербії, Словенії, Франції, Хорватії, Чорногорії, Швеції, а також команда господарів.

ТАБЛО

Чоловіки. Відбірковий турнір чемпіонату Європи-2016. Група 5. Україна — Росія — 28:30. 5-й тур. Україна — Росія — 28:30. 6-й тур. Угорщина — Україна — 32:28, Росія — Португалія — 35:33.

Підсумкове становище: Угорщина — 12, Росія — 8, Португалія — 4, Україна — 0.