Свистіть — голи будуть!

16.06.2015
Свистіть — голи будуть!

Для Андрія Ярмоленка це був не кращий матч. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Відтоді як збірна України завершила відбір на ЧС-2014, пройшло не так багато часу. Старі обличчя на тренерському містку, та й виконавці — переважно ті самі. При цьому за останні півтора року в рейтингу ФІФА «синьо-жовті» скотилися з 18-го на 35-те місце: яскраве підтвердження спаду підопічних Михайла Фоменка.

Після програшу на старті євровідбору словакам наша команда, здається, й досі не відшукала рецепти своєї найкращої гри. Що казати, якщо перемога над аутсайдером групи С — Люксембургом — далася українським футболістам із великими труднощами. Власне, хлопці Фоменка мають дякувати футбольному Богу, що не дозволив гостям із невеличкої та зовсім не футбольної країни відкрити рахунок у матчі. Хоча, можливо, пропустили б українці на старті поєдинку — швидше б прокинулися. А так «заводити» футболістів довелося трибунам «Арени Львів», які почали активно засвистувати мляві позиційні перепасовування «синьо-жовтих». А тренерський штаб шукав аргументи в перерві у роздягальні, вимагаючи від підопічних на 45 хвилин забути про відпустку й поставити гідну крапку в офіційному сезоні. «Результатом задоволені. Грою — ні», — сказав після матчу помічник головного тренера Олександр Заваров.

Маючи перед собою відвертого аутсайдера континентального футболу, який не перемагав у офіційних матчах з 2008 року, Михайло Фоменко вирішив не експериментувати (хоча, здається, міг) і знову віддав перевагу перевіреним бійцям. Утім нинішні стовпи збірної — Ротань, Ярмоленко та Коноплянка — свої лідерські якості демонструвати не поспішали. Мабуть, уже по горло «наїлися» футболом у цьому році. Результативного удару «Арена Львів» дочекалася лише від Конопи, котрий під завісу поєдинку оформив розгром люксембуржців — 3:0.

Рятівником став Артем Кравець, якому в другому матчі поспіль за збірну пощастило забити «шаровий» гол: після прострілу м’яч влучив йому в груди і зрикошетив у ворота.

«У першому таймі моментами було дуже тяжко. Голевих нагод практично не було. А от коли забили, відчули полегшення», — прокоментував хід поєдинку Андрій Ярмоленко, який із трьома голами (всі — в гостях Люксембургу) наразі є кращим бомбардиром «синьо-жовтих» у євровідборі.

А ІНШІ ЯК?

Лише дві збірні пройшли без очкових втрат шість турів кваліфікації на Євро-2016, що відбудеться за рік у Франції. Перша, хоч як це сумно для українців, — наш суперник по групі Словаччина. У непростому матчі в Жиліні підопічні Яна Козака втримали перемогу над македонцями і зберігають триочковий відрив від Іспанії та шестиочковий — від України. Друга команда зі стовідсотковим показником — Англія. «Леви» здобули вольову перемогу в Любляні завдяки двом влучним «пострілам» з-за меж штрафного майданчика хавбека «Арсеналу» Джека Уїлшира. Квитки на Євро англійці офіційно оформлять у наступному турі, коли зіграють у Сан-Марино.

Нагадаємо, що на ЧЄ-2016 напряму потраплять по дві команди з групи, одна найкраща збірна серед третіх місць, а також чотири переможці «плей-оф» третіх місць. Наразі виглядає так, що українцям знову доведеться грати матчі «на виліт». І якщо перед початком кваліфікації здавалося, що не потрапити до пулу 24 учасників Євро серйозній команді майже неможливо, то тепер така перспектива бачиться цілком реальною. Завдяки тому, що в багатьох групах лідирують не фаворити — Словаччина, Польща, Ісландія, Австрія, Уельс, потенційний список учасників «плей-оф» вимальовується дуже навіть жорсткий. Станом на зараз найкраща з третіх команд — Угорщина — 10 очок (не враховуються результати зустрічей із шостими командами груп). У Шотландії — 8, у Голландії, Росії, Албанії, Норвегії — по 7, в України, Словенії й Ізраїлю — по 6.

Щодо чинних чемпіонів Європи — іспанців, яких у групі С переслідує Україна, то в Борисові «Червона фурія» проводила ювілейний — сотий — матч під керівництвом Вісенте дель Боске. Рахунок — лише 1:0 на користь «Ла Рохи», але підопічним Олександра Хацкевича дуже пощастило, адже статистика ударів — 4:22 не на їхню користь (у площину — 2:11).

У наступному турі, 5 вересня, нашим належить прийняти білорусів, а збірній Іспанії — словаків. До 12 жовтня збірна України ще зустрінеться зі Словаччиною й Македонією на їхніх полях, а в останній ігровий день — з іспанцями вдома.

Якщо ми, посідаючи третє місце, зберігаємо оптимізм та плекаємо надії на чільну двійку, то «збірна Росії досягла дна». Принаймні так оцінюють поточне третє місце команди Фабіо Капелло в групі G російські футбольні сайти. Позавчора «триколірні» на спартаківській арені в Москві поступилися команді Австрії (як і на виїзді — 0:1). Відставання від шведів тепер становить чотири пункти, і вся преса РФ гуде про потребу відставки італійського наставника. Президент московської федерації футболу Сергій Анохін навіть закликав усіх скинутися на виплату неустойки Капелло (а йому, у випадку дострокового розриву контракту, доведеться подарувати аж 25 млн. доларів). Міністр спорту ПФ Валерій Мутко попросив кілька днів, аби обміркувати доцільність збереження тренера на посаді. А сам Капелло виправдовується: «Я не фабрика і не виробляю нападаючих, а двох гідних людей, аби відіграли в атаці всі 90 хвилин, у Росії немає. До того ж важко діяти у високому темпі, якщо в російській прем’єр-лізі гравці звикли діяти на нижчих швидкостях».

Натомість суперфорвард збірної Португалії Кріштіано Роналдо у матчі з Вірменією оформив хет-трик і довів кількість своїх голів у відбіркових матчах ЧЄ до 34. Це дозволило йому обійти нашого Андрія Шевченка, на рахунку якого 32 забиті м’ячі. Лідирує за цим показником нападник збірної Ірландії Роббі Кін — 38 голів. n

ЛЕГІОН

«Динамо»

Домагой Віда Хорватія 90 хв.

Александар Драгович Австрія 90 хв.

Джермейн Ленс Голландія з 87-ї хв.

«Шахтар»

Даріо Срна Хорватія 90 хв., ч.к.

«Волинь»

Олександр Кобахідзе Грузія до 76-ї хв.

«Металург» Донецьк

Румян Овсепян Вірменія з 29-ї хв.

«Карпати»

Муртаз Даушвілі Грузія з 46-ї хв.

 

ФАН-СЕКТОР

Через хуліганську поведінку фанів на попередніх матчах на «Арені Львів» у грі проти Люксембургу залишалися порожніми п’ять секторів. Добре, хоч не було фаєр-шоу й вибігань на поле — про неприпустимість цього говорили футболісти збірної України в спеціальному передматчевому зверненні до вболівальників. Аби перестрахуватися, на львівському стадіоні перед трибунами встановили загороджувальні металеві решітки.

А ось поєдинок Хорватія — Італія в Спліті пройшов узагалі без глядачів — з огляду на расистські прояви та піротехніку на трибунах в попередній домашній грі «картатих». Але і за таких умов хорватські «любителі футболу» спромоглися влаштувати скандал. Невідомий «активіст» чи то вистриг, чи то витоптав траву на полі у вигляді свастики! Весь перший тайм нацистський символ могли чітко бачити телеглядачі, і намагання працівників стадіону «Полюд» у перерві «закамуфлювати» свастику не надто допомогли. Поліція розслідує інцидент, хорватам — лідерам групи — вочевидь загрожують нові санкції, а в офіційній заяві Федерації футболу Хорватії наголошується: «Це сором усієї нашої країни, а не тільки нашого футболу. Ми повідомили про цей інцидент в УЄФА. Приносимо свої вибачення за подію — і Італії, і всім людям».

УПЛ

У турнірній таблиці вітчизняної прем’єр-ліги вже по завершенні чемпіонату сталися серйозні перестановки. Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ сповістив УПЛ про набуття чинності кількох рішень стосовно позбавлення команд турнірних очок за невиконання фінансових зобов’язань. Так, «Волинь» втратила 9 балів, «Металург» (Донецьк) — 6, «Зоря» — 3. Отже, «Зоря» опустилася на п’яте місце, пропустивши вперед полтавську «Ворсклу». Але у кваліфікації Ліги Європи обидва клуби стартують з одного й того самого — третього — раунду.

Крім того, ФФУ оштрафувала саму УПЛ за неправомірне скасування матчу «Чорноморець» — «Металіст».

Остаточний вигляд турнірної таблиці:

І В Н П М О

1. «Динамо» 26 20 6 0 65-12 66

2. «Шахтар» 26 17 5 4 71-21 56

3. «Дніпро» 26 16 6 4 47-17 54

4. «Ворскла» 26 11 9 6 35-22 42

5. «Зоря» 26 13 6 7 40-31 42

6. «Металіст» 25 8 11 6 34-32 35

7. «Металург» З 26 6 8 12 20-40 26

8. «Олімпік» 26 7 5 14 24-64 26

9. «Волинь» 26 9 7 10 38-44 25

10. «Металург» Д 26 6 10 10 27-38 22

11. «Чорноморець» 25 3 11 11 15-31 20

12. «Говерла» 26 3 10 13 22-47 19

13. «Карпати» 26 5 9 12 22-31 15

14. «Іллічівець» 26 3 5 18 25-55 14

* * *

Старт нового сезону в Україні заплановано на 14 липня, коли «Динамо» та «Шахтар» зустрінуться в матчі за Суперкубок. Турнір прем’єр-ліги відкриється 17 липня. Склад його учасників буде визначено 17-18 червня

ТАБЛО

Чемпіонат Європи 2016 року. Кваліфікаційний турнір. 6-й тур

Група A

Казахстан — Туреччина — 0:1 (Арда Туран, 83), Ісландія — Чехія — 2:1 (Гуннарссон, 60; Сігторссон, 76 — Дочкал, 55), Латвія — Голландія — 0:2 (Вейналдум, 67; Нарсінгх, 71).

Турнірне становище: Ісландія — 15, Чехія — 13, Голландія — 10, Туреччина — 8, Латвія — 3, Казахстан — 1.

Група B

Андорра — Кіпр — 1:3 (Доcса Жуніор, 2 (у свої ворота) — Мітідіс, 13, 45, 53; нереалізоване пенальті: Доcса Жуниор, 51 (К)), Боснія і Герцеговина — Ізраїль — 3:1 (Вішча, 42, 75; Джеко, 45+2 (пен.) — Бен-Хаїм, 2), Уельс — Бельгія — 1:0 (Бейл, 25).

Турнірне становище: Уельс — 14, Бельгія — 11, Ізраїль, Кіпр — 9, Боснія — 8, Андорра — 0.

Група С

Україна — Люксембург — 3:0 (Кравець, 49; Гармаш, 57; Коноплянка, 87)

У: П’ятов, Морозюк, Хачеріді, Шевчук, Ракицький (Кучер, 76), Степаненко, Ротань (Гармаш, 46), Сидорчук, Ярмоленко, Коноплянка, Кравець (Селезньов, 72)

Л: Жубер, Шано, Шнелль, Мальже, Янс, Жерсон, Пайял, Мутш, Хультер (Філліппс, 75), да Мота (Девілль, 69), Тюрпель (Бенсі, 52)

Попередження: да Мота, 17; Мутш, 47; Бенсі, 62; Пайял, 84

Суддя — Хантер (Півн. Ірландія)

Львів, стадіон «Арена Львів», 21 635 глядачів

Володіння м’ячем (%) — 67:33, удари — 18:3, у площину — 8:1, кутові — 10:1

Білорусь — Іспанія — 0:1 (Д. Сильва, 45), Словаччина — Македонія — 2:1 (Салата, 8; Гамшик, 38 — Адемі, 69; влучення: Хасані, 84 (М)).

Турнірне становище:

І В Н П М О

1. Словаччина 6 6 0 0 13-3 18

2. Іспанія 6 5 0 1 15-3 15

3. Україна 6 4 0 2 9-2 12

4. Білорусь 6 1 1 4 4-11 4

5. Македонія 6 1 0 5 6-14 3

6. Люксембург 6 0 1 5 3-17 1

Група D

Польща — Грузія — 4:0 (Мілік, 62; Левандовський, 89, 90+2, 90+3), Ірландія — Шотландія — 1:1 (Уолтерс, 38 — О’Ши, 47 (у свої ворота)), Гібралтар — Німеччина — 0:7 (Шюррле, 28, 65, 71; Крузе, 47, 81; Гюндоган, 51; Белльарабі, 57; нереалізоване пенальті: Швайнштайгер, 10).

Турнірне становище: Польща — 14, Німеччина — 13, Шотландія — 11, Ірландія — 9, Грузія — 3, Гібралтар — 0.

Група E

Естонія — Сан-Марино — 2:0 (Зеньов, 35; 63), Словенія — Англія — 2:3 (Новакович, 33; Печник, 83 — Уїлшир, 57, 73; Руні, 87), Литва — Швейцарія — 1:2 (Черниш, 65 — Дрмич, 69; Шачірі, 84).

Турнірне становище: Англія — 18, Швейцарія — 12, Словенія — 9, Естонія — 7, Литва — 6, Сан-Марино — 1.

Група F

Фінляндія — Угорщина — 0:1 (Штібер, 82), Півн. Ірландія — Румунія — 0:0, Фарери — Греція — 2:1 (Ханссон, 32; Ольсен,70 — Папастатопулос, 84).

Турнірне становище: Румунія — 14, Півн. Ірландія — 13, Угорщина — 11, Фарери — 6, Фінляндія — 4, Греція — 2.

Група G

Ліхтенштейн — Молдова — 1:1 (Віссер, 21 — Богю, 43), Росія — Австрія — 0:1 (Янко, 33), Швеція — Чорногорія — 3:1 (Берг, 38; Ібрагмович, 40, 44 — Дам`янович, 74 (пен.)).

Турнірне становище: Австрія — 16, Швеція — 12, Росія — 8, Чорногорія, Ліхтенштейн — 5, Молдова — 2.

Група H

Хорватія — Італія — 1:1 (Манджукич, 11 — Кандрева, 36; вилучення: Срна, 90 (Х); нереалізоване пенальті: Манджукич, 7 (Х)), Мальта — Болгарія — 0:1 (І. Попов, 56; нереалізоване пенальті: Міцанськи, 45+2 (Б)), Норвегія — Азербайджан — 0:0.

Турнірне становище: Хорватія — 14, Італія — 12, Норвегія — 10, Болгарія — 8, Азербайджан — 4, Мальта — 1.

Група I

5-й тур. Вірменія — Португалія — 2:3 (Піззеллі, 14; Мкоян, 72 — Роналдо, 29 (пен.), 55, 58; вилучення: Т. Мендеш, 51 («П»)), Данія — Сербія — 2:0 (Ю. Поульсен, 13; Я. Поульсен, 87; нереалізоване пенальті: Аггер, 34 (Д)).

Турнірне становище після 5 турів: Португалія — 12, Данія — 10, Албанія — 7 (4 матчі), Сербія — 1 (з урахуванням 3 очок штрафу), Вірменія — 1.

* * *

Товариський матч. Албанія — Франція — 1:0.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кора Америка. 1-й тур. Група А. Чилі — Еквадор — 2:0, Мексика — Болівія — 0:0.

Група В. Уругвай — Ямайка — 1:0, Аргентина — Парагвай — 2:2 (Агуеро, 29; Мессі, 36 (пен.) — Н. Вальдес, 60; Барріос, 90).

Група С. Колумбія — Венесуела — 0:1, Бразилія — Перу — 2:1 (Неймар, 5; Дуглас Коста, 90+2 («Шахтар») — Куева, 3).

* * *

Чемпіонат світу серед молодіжних збірних (U-20, Нова Зеландія). 1/4 фіналу. Бразилія — Португалія — 0:0 (пен. 3:1), Малі — Німеччина — 1:1 (пен. 4:3), США — Сербія — 0:0 (пен. 5:6), Узбекистан — Сенегал — 0:1.