Як зіграє Європа?

12.06.2015
Як зіграє Європа?

Національний стадіон у Баку.

Із 12 по 28 червня в Баку триватимуть І Європейські ігри. Наскільки ці змагання потрібні атлетам та вболівальникам різних країн (а Україна делегувала шосту за кількістю атлетів делегацію – після Росії, Італії, Азербайджану, Німеччини та Франції), дізнаємося, певне, вже по завершенні турніру. А поки що можемо констатувати: підготовка Азербайджану за своїм розмахом приголомшила б навіть організаторів справжніх Олімпіад!

Щоб провести Олімпійські, потренуються на Європейських

Організатори новеньких змагань рекомендують утримуватися від порівняння їх із головними стартами чотириріччя. І, боронь Боже, обізвати їх «Європейськими олімпійськими іграми». Це тим більш дивно, оскільки проводяться вони ЄОК – Європейськими олімпійськими комітетами, куди входять 49 НОКів. А ідейним натхненником Ігор був президент ЄОК, 70-річний ірландець Пітер Хіккі.

Свій задум він озвучив ще у 2011-му, столицю й строки проведення затвердили наступного року. Баку ж був безальтернативним претендентом. Бо навіть незважаючи на запевняння Хіккі, що проект «викликав у потенційних спонсорів колосальний інтерес», жодна інша країна не ризикнула випікати перший млинець.

За останні роки столиця Азербайджану прийняла стільки чемпіонатів світу та Європи, що мадридам та стокгольмам і не снилося. Причому з найрізноманітніших видів спорту, від боксу до пауерліфтингу. Й щоразу всі були задоволені — учасники, судді, глядачі й почесні гості. Думка останніх була вкрай важливою для кавказців — навіть після двох провальних спроб із заявками на ОІ-2016 і ОІ-2020, Баку вперто не полишає надії провести в себе Олімпіаду. Тому без зайвих вагань погодилися «потренуватися на кицьках».

На підготовку в бакинців було всього два з половиною роки (для порівняння – столицю Олімпіад обирають за сім років до старту). Та вони все встигли. Недарма ж за підготовкою особисто наглядав президент країни Ільхам Алієв, а його дружина Мехрібан очолювала оргкомітет. Тож за 30 місяців було підготовлено 18 спортивних об’єктів, п’ять з яких зведено «з нуля».

Особлива гордість – Національний стадіон (мрійники-бакинці його вже прозвали Олімпійським). Новесенька арена на 65 тисяч місць прийматиме легкоатлетичні змагання і церемонії відкриття та закриття. Потім її віддадуть футболу: збірній Азербайджану та матчам чемпіонату Європи-2020.

Обійшовся красень «усього» у 500 млн. доларів. Плюс-мінус. Міністр молоді й спорту Азад Рагімов теж оперував перед журналістами приблизними сумами: мовляв, операційний бюджет Ігор склав близько 980 млн. доларів. Окрім Національного стадіону, близько 200 млн. витратили на Палац водних видів, на Стрілецький центр – майже 110 млн., на Європейський парк – приблизно 100 млн., спорткомплекс Гейдара Алієва – трохи менше 50 млн.

Зарубіжні експерти оцінюють загальний бюджет Ігор у нафтоносному Азербайджані в суму від 2 до 8 млрд. доларів.

Ріо врятує Баку?

Отож уже завтра буде розіграно перші 13 комплектів нагород (загалом – 253). Позмагаються за них 6 тисяч атлетів із 49 країн Європи та частково визнаного Косова. У програмі – 20 видів спорту, і вони досі викликають суперечливу реакцію спортивної громадськості Старого Світу.

16 видів – олімпійські: бадмінтон, бокс, боротьба (вільна, жіноча, греко-римська), велоспорт (трек, шосе, маунтінбайк, BMX), водні види (водне поло, плавання, стрибки у воду, синхронне плавання), пляжний волейбол, веслування на байдарках і каное, гімнастика (акробатика, аеробіка, стрибки на батуті, спортивна гімнастика, художня гімнастика), дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, кульова стрільба, стрільба з лука, тріатлон, тхеквондо, фехтування.

Критики зловтішалися: недарма МОК забороняє називати ОЦЕ континентальною Олімпіадою, це, скоріш, пародія на неї. Де важка атлетика, великий теніс, футбол, гандбол і нормальний баскетбол? Натомість нам підсунули чотирьох «неолімпійців»: баскетбол 3х3, пляжний футбол, карате, самбо, а в гімнастичну програму запхнули аеробіку й акробатику.

Те, що саме в цих видах до Баку завітають справді найсильніші атлети й збірні, для скептиків прозвучало слабким аргументом. А дарма. Приміром, до командних змагань жорстко відбирали згідно з рейтингом, і Україна не без труднощів пробилася у пляжний футбольний турнір, а баскетбол 3х3 буде представлено тільки жіночою командою.

Не секрет, що деякі види намагалися уникнути участі в Євроіграх, мотивуючи це надмірною завантаженістю своїх календарів. Особливо затято відхрещувалися легкоатлети. Із кавказькою гостинністю їх так само вперто запрошували. Знайдений компроміс влаштував і ЄАА, і організаторів: змагання з легкої атлетики на Іграх одночасно будуть змаганнями третьої ліги командного чемпіонату Європи (саме там виступає Азербайджан, разом із Мальтою, Люксембургом, Андоррою та іншими). Таким чином, європейська федерація «відмазалася» від організації окремого Євро й зіпхнула це на бакинців, а ті в свою чергу підвищили свої шанси в боротьбі за одинокий комплект нагород (це ж командна першість). «В мінусі» лише глядачі, які так і не побачать на розкішному стадіоні топові команди континенту.

Своєрідною компенсацією вболівальникам стануть аж 11 видів програми. І тут Олімпіада в Ріо вже не завадить, а навпаки, додасть інтриги. У велоспорті, стрільбі з лука, боксі, плаванні, легкій атлетиці, тхеквондо, дзюдо та пляжному волейболі призери зароблять важливі рейтингові очки для отримання олімпійських ліцензій, а в тріатлоні, настільному тенісі та стрільбі переможці взагалі автоматично забронюють перепустки до Бразилії-2016.

Українка Харлан «рекламувала» Азербайджан

Трішки похизуємося: у наших стрільців Олени Костевич та Сергія Куліша після минулорічного чемпіонату світу ліцензії в Ріо вже у кишені. Однак олімпійська чемпіонка в Баку теж виступатиме. Як і шестеро її «колег по золоту» — переможців справжніх Ігор: Ольга Харлан, Яна Шемякіна, Ольга Жовнір (фехтування), Віктор Рубан (стрільба з лука), Микола Мільчев (стендова стрільба), Юрій Чебан (каное).

До речі, з Харлушею бакинці познайомилися задовго до старту змагань: організатори запросили її знятися в проморолику Ігор. У масці, розфарбованій в жовто-блакитні кольори, і з прапорцями України, «набитими» на гетрах, симпатична «мушкетерка» виглядала дуже ефектно. За тиждень до старту бакинських ЄІ лідерка світового рейтингу шаблісток Харлан виступила на чемпіонаті Європи у Швейцарії, де здобула лише командну «бронзу». Оля реваншується в Азербайджані?..

Загалом, у нашій збірній практично в кожному виді є титуловані лідери: чемпіон світу та Європи Олег Верняєв та бронзовий призер Олімпіади-2012 Ігор Радивилов (спорт. гімнастика), срібний призер Лондона Валерій Андрійцев (вільна боротьба), чемпіон світу Георгій Зантарая (дзюдо), чемпіони Європи Дмитро Янчук і Тарас Мишук (каное), чемпіонка світу Ганна Різатдінова (художня гімнастика), велопрофі з команди «Астана» Андрій Гривко.

Загалом Україну в Баку презентуватимуть 243 спортсмени, всі у формі від Андре Тана. Позмагаємося у 19 видах з 20 (адже в легкій атлетиці виступаємо в суперлізі!). І, за словами міністра молоді й спорту Ігоря Жданова, спробуємо здобути 40 медалей.

У бакинському Селищі атлетів нам виділили два під’їзди в 11-поверховому будинку. Щойно встигли заселитися, як прикрасили балкони синьо-жовтими стягами. Сусідами є делегації Cербії, Македонії та Хорватії.

ЦІКАВІ ЦИФРИ

* Європа останньою з усіх континентів проводить власні Ігри. Перші Панамериканські й Азіатські відбулися 1951 року, Панарабські – 1953, Тихоокеанські – 1963, Всеафриканські – 1965 року.

* Персонал операційного комітету ЄІ нараховував 1469 працівників, серед них – 433 іноземці із 43 країн з п’яти континентів, із досвідом організації та проведення літніх і зимових Олімпіад. Баку до Ігор готували 20 000 підрядників.

* На церемонії відкриття очікується 68 000 глядачів, квитки коштували майже 200 доларів.

* Квитки на змагання доступніші: від долара до п’яти доларів. Діти до 16 в супроводі дорослих потраплять на трибуни безкоштовно.

* Перші Євроігри зможуть подивитися близько 1 млрд. телеглядачів. Трансляції вестимуться на 45 європейських держав та близько ста країн по всьому світу. Україні картинку забезпечить Перший національний загальним об’ємом трансляцій у 100 годин.

* Згідно з попередніми заявками, в Іграх візьмуть участь 100 олімпійських чемпіонів.

* Планується, що Ігри проводитимуться раз на чотири роки. Наступні, у 2019 році, приймуть Нідерланди. До програми планується включити ще 10 видів спорту.