М’ясце для сепаратистів

09.06.2015

Держприкордонслужба викрила схему незаконних поставок м’ясної продукції на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей. Як повідомляє прес-служба відомства, прикордонники встановили, що спочатку м’ясо завозили в Україну з Угорщини та Бразилії через пункти пропуску західного регіону і морські торговельні порти. Після розмитнення цю ж продукцію експортували вже як продукцію українського походження на адреси підприємств Росії через пункти пропуску в Сумській області.

Що цікаво, далі з формальних причин російські контролюючі органи відмовляли у ввезенні цієї продукції в РФ і повертали її, але не на Сумщину, а в Луганську і Донецьку області через пункти пропуску, які не контролюються українською владою. Тобто м’ясо потрапляло до так званих «ДНР» і «ЛНР», тобто на стіл терористів.

Зокрема, в пункті пропуску «Бачівськ» прикордонниками було затримано 4 автомобілі з такою продукцією. Відразу після викриття та затримання вантажівок російські контролюючі органи заявили, що вони припиняють пропуск м’ясної продукції нібито у зв’язку із закінченням ліцензії фірм, які її перевозили.

Співробітники Держприкордонслужби поінформували прокуратуру і СБУ щодо можливої участі в незаконній схемі митників та інших контролюючих органів.

ДО РЕЧІ

У зоні АТО відсутня системна боротьба з контрабандою, а ставки «відкатів» на пропускних пунктах підвищуються, заявляє голова військово-цивільної адміністрації Донецької області Олександр Кіхтенко. Посадовець пропонує «максимально спростити систему, пропускаючи людей за паспортами, а вантажі — за жорсткими правилами, а не за бажанням когось».

«Боротьба насправді йде. Скрізь є порядні люди. Нещодавно затримали полковника СБУ й представника МВС. Але ця боротьба не системна. Люди бояться писати заяви про здирництво. На кого взагалі писати, якщо довіри немає, а повертатися доведеться? — каже пан Кіхтенко. — Потрібно чітко визначити, які вантажі мають право перетинати кордон. Об’єктивна заборона може бути накладена на підакцизну групу — спиртне, тютюнові вироби тощо. Ні вони до нас, ні ми до них. Але предмети першої необхiдностi, харчові продукти, медикаменти мають проходити безперешкодно. Тоді ми зможемо почуватися цивілізованою державою, а люди, які живуть там, почнуть відрізняти тимчасово окуповані українські території від гетто й резервації України. Насправді це прямий шлях до відновлення довіри до української влади».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>