А з міністра, як з гуся вода

09.06.2015
А з міністра, як з гуся вода

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

Не вщухають скандали навколо глави МВС Арсена Авакова. Йдеться, швидше, про кадрову політику міністра, який уже більше року вперто бажає користуватися послугами одіозних персон iз генеральськими ламапасами, які вірою і правдою служили режиму Януковича і мали б бути давно звільнені за процедурою люстрації. Протягом останніх півтора місяця посади заступників глави МВС зі скандалом залишили «за власним бажанням» Віталій Сакал та Сергій Чеботар. Нині ж під люстрацію потрапив тепер уже екс-начальник столичної міліції Олександр Терещук, а проти екс-начальника Департаменту ДАІ МВС Олександра Єршова слідчі ГПУ навіть відкрили кримінальне провадження за підозрою в незаконному збагаченні.

Запізніла люстрація

Про звільнення начальника Головного управління МВС у Києві Олександра Терещука в порядку люстрації минулої п’ятниці повідомив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Сьогодні звільнений начальник київської міліції, який потрапив під люстрацію, і так само в усіх правоохоронних органах країни і державної служби проводяться щоденні перевірки кадрів», — повідомив глава уряду. Він також закликав депутатів підтримати позицію Мін’юсту і продовжити процес очищення влади.

Нагадаємо, що генерал-майор Терещук очолював столичну міліцію майже рік — із липня 2014 року. Чому ж не пройшов люстраційну перевірку? На Богомольця, 10 лаконічно мовчать, єдине повідомлення: міністр Аваков дійсно підписав наказ про звільнення генерала. Виявляється, ще до призначення на посаду начальника столичної міліції пан Терещук півтора року очолював міліцію Волинської області. Саме в той час, коли в Луцьку міліція розганяла місцевий Євромайдан.

«На Волині не проллється кров. У цьому приміщенні є зброя, тож давайте не будемо порушувати закон. Міліція має проводити порядок і міліція готова це зробити», — казав тоді генерал Терещук.

Після перемоги Революції гідності громадськість Волині вимагала відставки Терещука, і той навіть змушений був написати рапорт про звільнення. Новопризначений глава МВС Арсен Аваков розглядав рапорт генерала аж чотири місці, а потім несподівано підвищив Терещука, призначивши керівником міліції Києва.

Утім минулого місяця були опубліковані журналістькі розслідування. З’ясувалося, що Олександр Терещук не гаяв часу на новій посаді: побудував розкішну триповерхову «хатинку» в черговому елітному котеджному містечку в Жулянах, на околиці столиці.

Звідки гроші в людини, яка ніколи не займалася бізнесом? До того ж журналісти з’ясували, що заяв на отримання двох земельних ділянок не писали ні дружина Терещука, ні його мати. Що вже є порушенням закону. Мало цього, за даними видання «Наші гроші», генерал побудував розкішний особняк на землі, яка заарештована за підозрою в незаконному виділенні. При цьому пан Олександр стверджує, що має всі необхідні акти на землю, і будівництво було повністю законним. Хоча цих документів так і не показав.

Звідки гроші, люблячий татку?

Журналістські розслідування «підняли на поверхню» ще й інший цікавий факт: за якихось двісті метрів від будинку Терещука побудувався інший «нувориш у погонах» — екс-керманич Департаменту ДАІ Олександр Єршов. Як повідомляє телеканал «Інтер», у котеджному містечку в Жулянах залюбки оселилися не лише керманичі міліцейських підрозділів та управлінь, а й судді та прокурори.

Саме містечко з’явилося на радгоспних землях, захоплених забудовниками в результаті незаконного рішення Київради ще за часів екс-мера Леоніда Черновецького. Саме через незаконність забудови до цих садиб досі не підведено водогін. За неофіційними даними, впливові мешканці не платять податок на землю та комунальні послуги.

«Будинок, який займає пан Єршов, понад дев’ять років не має своєї адреси. Він весь цей час не вказує будинок у своїй декларації. Сказати, що це сталося випадково, — неможливо, — зазначає нардеп Борислав Береза. — Звідки в нього гроші на цей будинок? На його автопарк? Тут багато питань».

Не дивно, що минулого четверга стало відомо про те, що стосовно екс-керівника Департаменту ДАІ МВС Олександра Єршова відкрито провадження за підозрою у незаконному збагаченні (ч. 2 ст. 368-2 Кримінального кодексу). Нардеп Сергій Лещенко оприлюднив відповідь iз цього приводу заступника Генпрокурора Юрія Столярчука на своє звернення.

Нагадаємо, пан Єршов подав у відставку в травні після скандалу, викликаного фотографіями його доньок у соціальних мережах. Дівчатка радо викладали світлини, які засвідчували їхнє безтурботне і розкішне життя, не розуміючи, що тим самим вони підставляють власного татка. Олександр Єршов також запам’ятався тим, що своїм наказом засекретив декларації про майно та доходи всього керівного складу ДАІ, відмовившись надати їх на запит журналістів.

«Ця людина працювала все життя в системі міліції, є певні підозри щодо його незаконних прибутків, але нехай це з’ясовує слідство. Погано, що міністр Аваков покривав цю людину навіть після його звільнення з посади, наводячи його персону як позитивний приклад для співробітників внутрішніх справ», — каже нардеп Сергій Лещенко.

Тоді глава МВС заявив, що звільнив Єршова зовсім не через скандал iз доньками, оскільки ті нібито утримуються не за його рахунок, а через невказання будинку в декларації. «У всьому іншому я ставлюся до Єршова — ще раз підкреслю, як би хто не волав, — з повагою», — заявляв Арсен Аваков. І додав, що звільнив Єршова за помилку, «яку неможливо пояснити суспільству», але шкодує про це звільнення, бо йому «був важливий такий кадр».

Звісно, є деякі сумніви в тому, що слідчі ГПУ об’єктивно розслідують це кримінальне провадження, з’ясують звідки такі великі статки у міліцейського генерала і передадуть матеріали щодо нього до суду. На думку нардепа Берези, якщо таке станеться, потрібно буде порушувати питання щодо компетентності слідства і негайно змінювати слідчих.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>