«Хет-трик» дебютанта

09.06.2015
«Хет-трик» дебютанта

Цей Кубок чемпіонів залишиться в музеї «Барселони» назавжди. (з сайта УЄФА.)

Після виграшу внутрішніх чемпіонатів та національних Кубків перед фіналістами цьогорічної Ліги чемпіонів — «Барселоною» та «Ювентусом» — відкривалася чудова можливість зробити золотий «хет-трик». Головним фаворитом у боротьбі за звання абсолютно найкращої команди континенту була «Барса». На її перемогу в Берліні минулої суботи букмекери давали коефіцієнт 1,6, тоді як на «Юве» — близько 6,40. Щоправда, дехто, намагаючись не псувати мільйонам шанувальників футболу очікуване свято, у коментарях ЗМІ намагався врівноважувати шанси претендентів. «Жодна команда не може бути фаворитом у матчі з «Ювентусом», — казав легендарний француз Зінедін Зідан, який п’ять років своєї кар’єри віддав «Старій синьйорі». Але зрештою «Барселона» таки взяла своє, підтвердивши висновки переважної більшості експертів щодо її особливого статусу в сучасній футбольній системі координат.

Уже на четвертій хвилині поєдинку каталонці дали чітко зрозуміти, хто в домі, а точніше, на полі «Олімпіаштадіону» господар. Традиційна для «гранатово-синіх» запаморочлива багатоходівка у штрафній суперника завершилася взяттям воріт Буффона, причому відзначився не хтось із супертрійки Мессі-Неймар-Суарес, яких щосили намагалися тримати туринці, а хорват Іван Ракитич, який торік виграв Лігу Європи з «Севільєю». Надалі «Барса» дещо послабила хватку, але продовжувала контролювати хід поєдинку, граючи у свою улюблену «тікі-таку». Практично повна бездіяльність суперника в першій половині зустрічі, здається, дещо приспала пильність захисників каталонського клубу, й ті на початку другого тайму дозволили «Ювентусу» довести до результативного завершення одну з його нечисленних вилазок. Проте підопічні Луїса Енріке без проблем розставили крапки над «і» — 3:1. За відсотком володіння м’ячем каталонці перевершили суперника — 61:39, за ударами — 18:14, у площину воріт — 8:6.

Цей Кубок чемпіонів став п’ятим в історії «Барси», відтак, згідно з регламентом УЄФА, трофей перейде клубу на довічне зберігання. А ще «блау-гранас» стали першою в Європі командою, якій удалося зробити два золоті «хет-трики». Перший триплет «Барселона» оформила в сезоні 2008/09, коли біля її керма стояв Хосеп Гвардіола. Цьогорічний же тріумф у чемпіонаті, Кубку країни та Суперлізі каталонцям забезпечив інший екс-гравець «Барси» — Луїс Енріке, котрий також повернувся в рідній клуб як тренер.

Без сумніву, обом молодим наставникам, які досягли грандіозних успіхів у дебютному сезоні, пощастило співпрацювати з геніальним форвардом Ліонелем Мессі та унікальними хавбеками Іньєстою та Хаві, для якого, до слова, берлінський фінал ЛЧ став останнім матчем у гранатово-синій футболці перед від’їздом у Катар. Хоча здавалося, що, попрощавшись із «Барселоною» в 2012 році, Гвардіола залишив після себе випалену землю. Однак минув час, і після кількох непереконливих євросезонів ці хлопці знову опинилися на чемпіонській вершині. «Вони не втомлюються перемагати», — захоплюється своїми підопічними Енріке. Звісно, нові звитяги «гранатово-синіх» ветеранів навряд чи б сталися без двох зіркових новачків — уругвайця Суареса та бразильця Неймара. Власне, два м’ячі, забиті цими голеадорами минулої суботи, й допомогли «Барселоні» здобути третій за останні сім років Кубок чемпіонів.

Неабияк прагнув забити у фіналі й Мессі, утім зробити влучний постріл, який дозволив би йому стати переможцем бомбардирської гонки поточного розіграшу ЛЧ та водночас вийти в одноосібні лідери кращих голеадорів за всю історію Суперліги, аргентинцеві не вдалося (у них із Роналдо по 77 голів). Та, як відзначив чарівник Лео, «ми — чемпіони, а решта — другорядне».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів-2015. Фінал. «Ювентус» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:3

Голи: Мората, 55 — Ракитич, 4; Суарес, 68; Неймар, 90+7

«Ювентус»: Буффон, Ліхтштайнер, Барцальї, Бонуччі, Евра (Коман, 89), Маркізіо, Пірло, Погба, Відаль (Перейра, 80), Мората (Ф. Льйоренте, 85), Тевес

«Барселона»: тер Штеген, Алвес, Піке, Маскерано, Альба, Ракитич (Матьє, 90+2), Бускетс, Іньєста (Хаві, 78), Мессі, Суарес (Педро, 90+5), Неймар

Попередження: Відаль, 11; Погба, 41 — Суарес, 70

Суддя — Чакир (Туреччина).

Берлін, Олімпійський стадіон, 74 000 глядачів

Найкращі бомбардири ЛЧ-2014/15: Неймар, Мессі (обидва — «Барселона»), Роналдо («Реал») — 10, Л. Адріано («Шахтар») — 9.

Найкращі асистенти: Іньєста, Мессі («Барселона») — 5.