Свято «неєвропейського» зразка

09.06.2015
Свято «неєвропейського» зразка

Церемонія нагородження володарів Кубка країни затрималася, доки фани не звільнили трохи місця на полі. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Не тільки в Україні, а й у всій футбольній Європі національні кубкові баталії вважаються другорядним турніром. Але через відомі обставини українська прем’єр-ліга в нинішньому сезоні була не надто привабливою, а от Кубок України 2014/15, надто його фінал, футболісти й уболівальники запам’ятають надовго.

На окремих матчах ЧУ кількість глядачів не перевищувала 500, показник середньої відвідуваності також не вражав. Винятком були хіба що поєдинки «Динамо» — «Шахтар», які в Києві та Львові пройшли в умовах аншлагу. На думку очільника «гірників» Мірчі Луческу, саме відсутність можливості приймати суперників у Донецьку не дозволила його підопічним захистити чемпіонський титул. «Ми постійно мандрували. На кожен матч ми літали літаком. Натомість «Динамо» виграло чемпіонат, провівши 80% поєдинків у Києві», — уже традиційно Луческу шукає причини невдач «Шахтаря» на стороні, нарікаючи ще й на те, що його клуб в Україні вважають «сепаратистами або навіть терористами».

Не надто був задоволений румунський наставник і рішенням ФФУ щодо проведення фіналу Кубка країни на НСК «Олімпійський». Зрештою, головна спортивна арена країни стала місцем захопливого трилера, який подарував уболівальникам незабутнє видовище у всіх сенсах цього слова. Сама гра хоч і мала високий градус напруги, завершилася нулями. Найцікавіше відбулося після завершення 120-хвилинного марафону, коли настав час серії 11-метрових ударів. Її героєм став 40-річний голкіпер киян Олександр Шовковський, який продовжив із клубом контракт ще на рік.

«Це була справжня драма. Ми не забили перші два пенальті, вони — останні (в обов’язковій серії). Але це футбольна лотерея, нерви. Зрештою, просто футбольний бог був на нашому боці, та й у Шовковського — великий досвід. Напевно, він готувався, й добре знав, хто і як виконує пенальті. Ми поклали чемпіонські медалі в Кубок, адже дуже цього хотіли», — заявив президент «Динамо» Ігор Суркіс.

Тепер в активі «Динамо» 11 кубків країни, в «Шахтаря» лишилося дев’ять. Якби не реакція СаШо, команди зрівнялися б за кількістю трофеїв.

«Я вірив у Олександра, бо добре пам’ятав його успішні дії під час серії пенальті у матчі 1/8 фіналу ЧС-2006 проти швейцарців», — відзначив наставник «Динамо» Сергій Ребров. Він став першим, кому в Україні вдалося зробити золотий «дубль» спочатку в якості гравця (2007), а згодом повторити досягнення в ролі тренера.

От тільки, за словами Сергія Станіславовича, особливої радості від виграного Кубка він не відчув, бо все зіпсували фанати, котрі одразу після відбитого Шовковським вирішального пенальті вибігли на поле «Олімпійського» вітати своїх кумирів. Власне, велика група «ультрасів» «Динамо» висипала на бігову доріжку й побігла в напрямку сектора «Шахтаря» та воріт, де пробивали 11-метрові, ще в розпал серії пенальті, коли господарі програвали. Їх заледве відтіснили подалі. А вже після перемоги по полю гасали тисячі фанів, і не всі мали добрі наміри. Частина, обліпивши ворота, розламала їх каркас (а пара воріт коштує 10 тисяч євро, нарікає Суркіс), інші — зрізали сітку, треті — палили фаєрами обладнання та на згадку про матч, який завершився близько опівночі, понесли додому шматки футбольного поля. Чим затьмарили майже все позитивне, що відбулося того вечора на арені «Олімпійського»...

Хай там що, а вболівальники на футбольному полі — явище в Європі доволі поширене. Свою несамовиту любов фанати демонструють у знаменні для улюбленої команди дні. Приміром, у 2012 році армія уболівальників «Манчестер Сіті» висипала на поле «Етіхад стейдіум» після того, як їхня команда оформила перше після 44-річної перерви чемпіонство. Схожа історія відбулася того ж року в Турині, коли місцеві тифозі кинулися вітати футболістів «Ювентуса» з довгоочікуваним скудетто й навіть роздягли до трусів захисника «Юве»К’єлліні. Були в Європі й зламані фанами ворота перед стартом півфінального поєдинку ЛЧ «Реал» — «Боруссія» у квітні 1998 року.

Звісно, дії вітчизняних футбольних вандалів потребують суворої реакції, однак тримати в клітці всіх без винятку вболівальників, думається, навряд чи потрібно. Бо що краще — нудний футбол без глядачів чи емоції для всіх? У ФК «Динамо» вже заявили, що футбол на «Олімпійському» надалі проходитиме згідно з усіма цивілізованими нормами, а вандалам псувати картину більше не дозволять.

ТАБЛО

Кубок України-2015. Фінал

«Динамо» — «Шахтар» — 0:0 (пен. — 5:4)

Серія пенальті: Велозу (промах) — Срна (0:1), Драгович (1:1) — Л. Адріано (1:2), Антунеш (воротар) — Д. Коста (1:3), Гусєв (2:3) — Тайсон (воротар), Ярмоленко (3:3) — Ракицький (хрестовина), Беланда (4:3) — Тейшейра (4:4), Хачеріді (5:4) — Гладкий (воротар)

«Динамо»: Шовковський,
Д. Сильва (Антунеш, 46), Хачеріді, Драгович, Віда, Велозу, Рибалка, Ярмоленко, Сидорчук (Беланда, 101), Ленс, Кравець (Гусєв, 75)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер (Кривцов, 45), Ракицький, Шевчук, Степаненко, Ілсіньйо (Гладкий, 91), Д. Коста, Тейшейра, Бернард (Тайсон, 69), Л. Адріано

Попередження: Кравець, 56; Ярмоленко, 62; Драгович, 68; Рибалка, 81; Хачеріді, 82; Віда, 88 — Ілсіньйо, 44; Срна, 55; Тайсон, 120

Вилучення: Рибалка, 115 («Д»)

Київ, НСК «Олімпійський», 69 000 глядачів