Джоковичу четвертого не дано

09.06.2015
Джоковичу четвертого не дано

Новак Джокович і Стен Вавринка (з кубком) після фіналу «РГ»-2015. (з сайта indianexpress.com.)

Переможці «Ролан Гарроса» 2015 року в одиночних розрядах — такі різні. Для Серени Уїльямс це вже 20-й трофей із серії «Великого шолома», і 33-й американці залишилося здобути ще два титули до повторення рекорду Штеффі Граф, у якої 22 звитяги. Для 30-річного швейцарця Станісласа Вавринки нинішній «слем» — лише другий після торішнього успіху на «Аустреліен оупен». Серена — «залізна» перша ракетка світу на довгі часи. У світовому рейтингу темношкіра «машина» за очками ледь не вдвічі випереджає найближчу переслідувачку, якою тепер є чешка Петра Квітова (вона зсунула на четверте місце Марію Шарапову; Халеп — третя). Дещо незграбний Стен, який тішить глядачів кумедними картатими шортами на кшталт «сімейок», лише завдяки перемозі в Парижі вчора пересунувся з дев’ятого місця топ-списку АТР на четверте. Лідери тут незмінні — Джокович, Федерер, Маррей.

Але саме перших двох номерів рейтингу в чудовому стилі розтрощив Вавринка на цьому «Ролан Гарросі». Свого зіркового співвітчизника Роджера Федерера він вибив у чвертьфіналі, не віддавши жодного сету, а першу ракетку світу, серба Новака Джоковича, обіграв у вирішальному матчі.

Ноло, зі своїми вісьмома «мейджорами» в колекції, серією з 28 матчів без поразок та загалом чотирирічним пануванням на вершині АТР, будь-що намагався виграти цей «Ролан Гаррос». І тому у фіналі відчутно нервував та іноді невиправдано ризикував, біжучи у вирішальні моменти до сітки. Адже це єдиний кубок із категорії «Гранд слем», який Джокович досі не здобував. Переміг би — і мав би так званий «кар’єрний «Великий шолом».

Зрештою, не судилося й цього разу. Усе, на що спромігся серб, — узяти у Вавринки першу партію. А далі на коні вже був швейцарець, виклавши на стіл, тобто на корт, свої головні козирі — впевнену гру на задній лінії, сильні нерви та просто шалений за силою й точністю бекхенд — удар зліва.

Здавалося, за рахунку сетів 2:1 на користь Стена Новак виграє четверту партію, в якій Джокович вів за геймами 3:0. Однак Вавринка знову й знову доводив, що шапками його закидували дарма. А взяти очко в першої ракетки світу, поступаючись у геймі 0:40 — дорогого варте. «Я не вірю, що виграв фінал на «Ролан Гарросі», — сказав підопічний Магнуса Нормана, вже тримаючи в руках трофей.

Так Ноло «здав» третій у своїй кар’єрі фінал «РГ». А тенісист, який досі не відзначався доброю грою на ґрунті, переміг на головному «земляному» турнірі року й заробив, крім почесного кубка, 1,8 мільйона євро призових. Тепер у його скарбничці — 15,790 млн. доларів призових.

У Серени Уїльямс — 69,676 млн., разом із прибутками за втретє підкорений Париж. Їх могло й не бути, адже фаворитка продиралася турнірною сіткою досить натужно, граючи впродовж тижня на тлі сильної застуди й маючи наміри знятися зі змагання. Але гандикап сили на користь Серени все-таки дуже значний, і несподівана чешка Люція Шафаржова у фіналі спромоглася взяти лише один сет на тай-брейку.

До речі, перші ракетки світу оштрафовані на 3 тисячі доларів за непристойну поведінку у фіналах. Уїльямс — за нецензурну лайку, Джокович за зламану ракетку.

РЕЙТИНГИ

Для України ця відкрита першість Франції визначна досягненням Еліни Світоліної. 20-річна харків’янка завдяки виходу у чвертьфінал «Ролан Гарроса»-2015 піднялася на 17-те місце у світовій класифікації, стрибнувши на 4 позиції. Це новий рекорд України у рейтингу WTA. Попереднє досягнення — 19-та позиція — встановила у квітні 2008 року Альона Бондаренко, яка, до речі, днями вперше стала мамою.

Леся Цуренко в новому світовому рейтингу 66-та (-2), Катерина Бондаренко — 117-та (+21), Марина Заневська — 138-ма (+2), Катерина Козлова — 149-та (-47), Юлія Бейгельзімер — 171-ша (-16).

Стаховський повернувся в топ-50 списку АТР, він 49-й (+5). Олександр Долгополов — 75-й (-6), Ілля Марченко — 119-й (+8).

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції (Париж, ґрунт, призовий фонд — 28,028 млн. євро)

Чоловіки. Півфінал. Джокович (Сербія, 1) — Маррей (В. Британія, 3) — 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1; Вавринка (Швейцарія, 8) — Тсонга (Франція, 14) — 6:3, 6:7, 7:6, 6:4. Фінал. Ваврінка — Джокович — 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Пари. Додіг/Мело (Хорватія/Бразилія, 3) — Б./М. Брайан (США, 1) — 6:7, 7:6, 7:5.

Жінки. Півфінали. С. Уїльямс (США, 1) — Бачинськи (Швейцарія, 23) — 4:6, 6:3, 6:0; Шафаржова (Чехія, 13) — Іванович (Сербія, 7) — 7:5, 7:5. Фінал. С. Уїльямс — Шафаржова — 6:3, 6:7, 6:2.

Пари. Maттек-Сендс/Шафаржова (США/Чехія, 7) — Деллаква/Шведова (Австралія/Казахстан, 12) — 3:6, 6:4, 6:2.

Мікст. Maттек-Сендс/М. Брайан (США, 2) — Градецька/Матковський (Чехія/Польща, ) — 7:6, 6:1.

А ТИМ ЧАСОМ…

Турнір ITF у Марселі (призовий фонд — 100 тис. дол.). Другий раунд. К. Бондаренко (Україна) — Панова (Росія) — 6:2, 6:1; Герцог (Словенія, 4) — Заневська (Україна) — 6:3, 6:0. Чвертьфінал. Бондаренко — Герцог — 6:1, 6:3. Півфінал. Пармантьє (Франція, 8) — Бондаренко — 4:6, 6:4, 6:2. Пари. Фінал. Буа/Торп (Аргентина/Франція) — Заневська/Мелікар (Україна/США, 3) — 6:3, 3:6, 10-6.

* * *

Друга ракетка України Олександр Долгополов підтвердив свою участь у матчі Кубка Девіса проти Польщі. Раніше лідер української збірної Сергій Стаховський заявив, що зіграє з командою Польщі тільки в тому випадку, якщо в матчі візьме участь Долгополов. Ця зустріч другого раунду Євро-Африканської зони відбудеться 17—19 липня у Щецині.