Нельотна погода

05.06.2015

У середу, відразу після епохального голосування в Раді щодо зняття недоторканності, народний депутат від Опозиційного блоку Сергій Клюєв намагався виїхати за кордон. Про це повідомив у «Фейсбуці» нардеп-журналіст, член Блоку Порошенка Сергій Лещенко.

«Перші результати голосування за зняття недоторканності з Клюєва. Після обіду прикордонники не випустили його з «Борисполя». Клюєв збирався до Відня, де зосереджені всі його активи і де знаходиться його будинок, — розповів Лещенко. — За моєю інформацією, Клюєв хотів втекти із [четвергового] допиту, куди він запрошений для офіційного звинувачення. Слідчий Генпрокуратури збирався в четвер оголосити йому підозру. І відразу ж клопотати про запобіжний захід. Наскільки я знаю, вирішили обрати заставу».

Напередодні, коли парламент розглядав питання Клюєва, нардеп божився, що все інкриміноване йому (йдеться про корупцію, шахрайство та зловживання владою) — це інсинуації. «Якщо я винний — будь ласка. У вас були можливості розібратися з фактами й доказами…Нехай у вас буде вибір судити невинну людину», — заявляв Клюєв. Але, раптом переставши вірити у власну невинуватість, парламентарій, як видно, вирішив утекти подалі від «суддів».

На захист Сергія Клюєва став колега по Опозиційному блоку Михайло Папієв. Він повідомив, що Клюєв летів до Відня на зустріч зі своїми адвокатами, а по-друге, парламент не ухвалював рішення щодо обмеження його пересування, тобто дії прикордонників є протизаконними.

Тим часом Генпрокуратура підтвердила: Клюєва дійсно викликали на допит. До речі, старший брат Клюєва Андрій — колишній віце-прем’єр в уряді Миколи Азарова, який обвинувачується прокуратурою по одних епізодах разом із Сергієм, — перебуває за кордоном ще з часів перемоги Революції гідності.

Що стосується Сергія Мельничука — колишнього комбата батальйону «Айдар», котрий від позавчора так само не має депутатської недоторканності, то він каже, що тікати нікуди не збирається й не має жодної схильності до суїциду. Тим часом Мельничуку — в разі доведення в суді тих обвинувачень, що висуває прокуратура, — може загрожувати до 15 років ув’язнення. Клюєву за корупцію «світить» строк від 7 до 12 років.