Зепп пішов — Володимиру підготуватися?

04.06.2015
Зепп пішов — Володимиру підготуватися?

Йозеф Блаттер передумав і оголосив, що вже не хоче керувати ФІФА. (з сайта fifa.com.)

П’ять днів знадобилося президенту ФІФА Зеппу Блатеру, аби збагнути: найкраще, що може зробити керівник, заступників якого звинуватили в корупції та арештували, — це подати у відставку.

Гучні звинувачення та затримання, що відбулися у штаб-квартирі Міжнародної федерації футболу минулої середи, не вплинули на бажання пана Йозефа ще на чотири роки залишитися в президентському кріслі, і його таки переобрали на посаді. «Хочу подякувати всім, хто підтримав мою кандидатуру. Ми повернемо ФІФА її репутацію. Але над цим потрібно працювати. Я обіцяю, що в кінці свого терміну передам ФІФА своєму наступникові сильною та потужною організацією», — казав одразу після переобрання, минулої п’ятниці, Блаттер. Однак скандал навколо зловживань чиновників ФІФА на сотні мільйонів доларів лише посилювався і минулотижневими арештами не обмежився: Інтерпол оголосив у розшук шістьох представників ФІФА. Тож у вівторок ввечері 79-річний Дон Корлеоне від футболу (таке прізвисько здобув хитрий швейцарець) скликав пресу й оголосив, що таки залишає посаду, яку він очолює ще з 1998 року.

Щоправда, своє крісло пан Йозеф звільнить не раніше грудня. Саме тоді має відбутися екстрений конгрес ФІФА, де оберуть його наступника.

Принц Йорданії Алі бін аль-Хуссейн, який у п’ятницю отримав підтримку 73 із 209 делегатів, уже заявив про свою участь у нових президентських виборах.

Важко стверджувати напевно, що спонукало швейцарця кардинально змінити свою позицію. Сам Блаттер каже, що скласти повноваження його змусила відсутність єдності всередині організації та небажання доводити справу до розколу ФІФА. А те, що подібний сценарій після переобрання Блаттера мав реальні обриси, свідчить заява окремих членів УЄФА про можливість проведення альтернативного чемпіонату світу-2018.

«Міжнародній федерації футбольних асоціацій потрібна реструктуризація. У мене є мандат на президентство від членів ФІФА, але я не відчуваю, що маю довіру усього футбольного світу. Тому на екстреному конгресі я складу свої повноваження. Це моя глибока турбота про ФІФА та її інтереси, які й змусили мене прийняти таке рішення», — сказав позавчора на терміново скликаній прес-конференції очільник світового футболу.

Хай там як, а не виключено, що маховик антикорупційного розслідування, котре розпочало ФБР, зачепив самого Блаттера. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, очільник ФІФА також потрапив у поле зору американських слідчих. Ті вивчають його причетність до корупційних діянь усередині організації, яка останні 17 років перебувала під його патронатом. Щоправда, донька Блаттера заявляє, що бажання її батька залишити Міжнародну федерацію футбольних асоціацій не пов’язане з корупційним скандалом.

Іще одне питання, яке після заяви Блаттера про відставку набуває нових обрисів, — доля чемпіонатів світу в Росії та Катарі. Непрозорі вибори господарів ЧС-2018 та 2022 років також можуть мати відображення у результатах розслідування фактів хабарництва світових футбольних чиновників. Тож не виключено, що з приходом нового очільника ФІФА перегляне підсумки того рішення.

«Тепер, коли Блаттер пішов, нарешті ми зможемо навести порядок у ФІФА. Можна буде спокійно подивитися на вибори господарів двох останніх чемпіонатів світу. І на місці Катару я б не був таким спокійним», — заявив президент Федерації футболу Англії Грег Дайк.

Нагадаємо, що Катар, якому дісталося право приймати ЧС-2022, упродовж кількох років звинувачують у купівлі лояльності конгресменів ФІФА, котрі в 2010 році віддали турнір у розпорядження цієї спекотної країни, малопридатної до проведення в літню пору великого футбольного свята.

Неабияке хвилювання нині переживають і в Росії, адже попри відсутність на її адресу прямих звинувачень у купівлі голосів, пакетне голосування її заявки разом з катарською також ставить під сумнів проведення «мундіалю»-2018 за «старою» адресою. Хоча міністр спорту РФ Віталій Мутко переконує: «Загроз, що Росію позбавлять права на проведення чемпіонату світу в 2018 році, — жодних. Росія має повну підтримку та довіру з боку ФІФА».

Та нещодавня заява представників Данії та Англії в УЄФА про можливість проведення альтернативного ЧС-2018 — навряд чи пусті слова, що прозвучали тільки для «розправи» над Зеппом Блаттером, який активно захищав та підтримував російський проект «мундіалю». Думається, слова про «бойкот чемпіонату світу в Росії» і в майбутньому будуть відлунювати ще не раз.

РЕКОРДСМЕНИ

Якби 79-річний Блаттер допрацював до кінця свій п’ятий термін на посту президента ФІФА, то він став би найстарішим очільником цієї організації, перекривши «досягнення» свого попередника бразильця Жоао Авеланжа, який склав свої повноваження у 82 роки.