НОВИНИ ПЛЮС

03.06.2015

Рада призначила на довічні посади двох суддів, які переслідували Євромайдан

Серед суддів, призначених на довічні посади Верховною Радою 21 травня, є двоє, які переслідували активістів Євромайдану та Автомайдану під час відомих подій взимку 2014 року. Про це у своєму блозі на «Українській правді» написав журналіст Сергій Іванов.

Йде про Ірину Юхно, призначену суддею Дніпропетровського обласного адміністративного суду, яка заборонила нікопольській організації ВО «Свобода» розміщувати намети в Нікополі з 17 січня до 16 лютого 2014 року включно. Крім того, суддею Вишгородського районного суду Київщини безстроково став Олексій Рудюк, який відбирав у активістів Автомайдану права через автопробіг до тодішньої резиденції Віктора Януковича «Межигір’я». У квітні 2013 року Рудюк ухвалив рішення про адміністративний арешт голови київської організації партії «Демократичний альянс» Максима Панова за пікет «Межигір’я».

В українському Інтерполі розповіли, чому Пшонка і Захарченко не в розшуку

Оголошення в розшук по лінії Інтерполу екс-Президента Віктора Януковича і чиновників з його оточення, яким оголошено про підозру в діях, що завершилися трагедією на Майдані, суперечитиме статуту Інтерполу і не відповідає принципам дотримання нейтралітету з його боку. Про це в інтерв’ю «Українським новинам» повідомив глава українського бюро Інтерполу Василь Неволя.

За його словами, українське бюро отримувало завдання на проведення розшуку колишніх можновладців — Азарова, Пшонки, Захарченка, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ратушняка та інших чиновників. «Ми направляли матеріали в юридичний офіс генерального секретаріату Інтерполу, вони тривалий час проводили експертизи і дійшли висновку, що оголошення в розшук усіх цих осіб, у тому числі і екс-командира спецроти «Беркута» Дмитра Садовника, з використанням каналів і механізмів Інтерполу буде суперечити правилам статті 3 статуту, — повідомив Неволя. — Базовим основним принципом діяльності Інтерполу є дотримання принципу нейтралітету — організації забороняється будь-яке втручання у справи, які мають політичний, військовий, расовий і релігійний характер. Зіставляючи характер і зміст підозр, які висунуті всім екс-посадовцям у справах Майдану до положень ст. 3 і 2 статуту Інтерполу, експерти зробили висновок, що так чи інакше ці події пов’язані зі зміною політичної ситуації в країні».

Тобто в Україні визнають: для екстрадиції Януковича і К° механізми Інтерполу використати нереально. Хоча в українському бюро «прекрасно знають про їхнє місце перебування». Переважно всі вони перебувають або в РФ, або на тимчасово окупованій території України, яка під контролем Росії», — каже Неволя.