НОВИНИ ПЛЮС

03.06.2015

Кіновизнання по-українськи

Днями у Києві у Будинку кіно відбулося вручення премії Національної спілки кінематографістів. Нагороду було засновано Спілкою з метою відродження та розвитку українського кіномистецтва, цьогоріч її вручали вдруге. Ініціатором заснування премії став режисер, секретар Правління НСКУ Роман Ширман.

«Вітчизняних фільмів останніми роками створюють не так уже й мало. Позитивним є і те, що їх не лише продукують, а й демонструють у кінотеатрах. Далеко не завжди вони викликають великий інтерес глядачів, але, відверто кажучи, навіть голлівудські фільми не завжди його викликають, а від українського кіно «відучували» двадцять років», — пояснює ідею премії голова Спілки Сергій Тримбач.

Цьорічним лауреатом відразу у двох номінаціях — «Найкращий фільм року» і «Найкращий ігровий фільм» — стала кінострічка Мирослава Слабошпицького «Плем’я». Найкращим неігровим фільмом визнали роботу творчого об’єднання «Вавилон’13» «Сильніше, ніж зброя». Серед анімаційний фільмів фаворитом журі стала «Халабудка» режесера Манука Депояна, а найкращим дебютом визнали альманах студентів другого режисерського курсу КНУТКіТ імені І.К. Карпенка-Карого (художній керівник Юрій Терещенко) «Чорний зошит Майдану».

Тріумф української графіки

У Національному художньому музеї України відкрилася виставка до 100-річчя з дня народження Якова Гніздовського. Його вважають одним із наймайстерніших графіків світу, який народився в Україні, але визнання здобув у Сполучених Штатах Америки. Художник працював у надзвичайно складній техніці дереворізу, надихаючись творчістю Альбрехта Дюрера. У його роботах можна відшукати архетипічні мотиви Поділля, риси європейської та японської гравюри, американського поп-арту.

Спадщина Гніздовського складає сотні картин, а також більш ніж 300 гравюр (ксилографії, офорти та ліногравюри). У свій час дві його картини — «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі.

Виставка у Національному художньому музеї України триватиме до 5 липня.

Мальована історія

Найближчими вихідними у Києві, в Українському домі, пройде перший в Україні фестиваль популярної культури та коміксів Kyiv Comic Сon. За словами організаторів, його програма складатиметься з перегляду та обговорень кінофільмів, майстер-класів зі створення коміксів та написання історій до них, турнірів для геймерів, майданчиків для спілкування всіх тих, хто має відношення до створення власних фантастичних, фентезійних та інших світів.

«Комікс — це один із символів популярної культури. Зараз в Україні ми стикаємося з тим, що люди не сприймають популярну культуру як культуру взагалі. Наш фестиваль має на меті показати все різноманіття популярної культури, навчити не просто споживати її, а рефлексувати, намагатися її зрозуміти. Цього року в нас більше буде представлений український продукт (адже насправді він є, і він досить якісний, просто, про нього мало хто знає). Ми багато уваги приділяємо блокам кіно, літератури, настільних ігор. Буде дуже багато конкурсів із цінними призами — як для фахівців, так і для публіки. Ми мріємо про те, щоб фестиваль вдався, звичайно. Тому що це буде означати, що в наступному році ми зможемо зробити більше, краще і якісніше», — анонсувала подію одна з організаторок Kyiv Comic Сon Марія Шагурі.