Знайомі та улюблені місця

03.06.2015
Знайомі та улюблені місця

Еліна Світоліна першою з українських тенісисток пробилася до чвертьфіналу «РГ». (з сайта sapronov-tennis.org.)

Хороша готовність, сіяний статус та сприятлива турнірна сітка дозволили Еліні Світоліній досягти раніше небачених для неї та всього українського жіночого тенісу висот на Відкритій першості Франції. Власне, раніше ніхто з українських тенісисток іще не грав у чвертьфіналі «Ролан Гарроса». Учора ж 20-річна харків’янка в п’ятому раунді «РГ»-2015 змагалася з сербкою Аною Іванович і в разі своєї перемоги мала чудовий шанс стати першою українкою, котрій коли-небудь вдавалося дійти до півфіналу турніру з серії «Великого шолома». Утім здолати екс-першу ракетку світу Еліні не судилося — чергова, вже сьома в їхніх дуелях, поразка Світоліної — 2:6, 3:6.

Попередній рекорд успішності для вітчизняних тенісисток на «гранд слемах» встановила Катерина Бондаренко, яка в 2009 році грала в чвертьфіналі «хардового» «Ю-Ес оупен». А от кращим досягненням українських тенісистів був фінал Андрія Медведєва на «Ролан Гарросі», котрого тепер регулярного запрошують на «турнір легенд» відкритої першості Франції, черговий зліт яких вчора розпочався в Парижі.

Успішними ці змагання стали й для Еліни Світоліної. У 2010 році в Парижі вона виграла юніорський «Ролан Гаррос», нині прима українського тенісу заробляє собі «бонуси» вже як професіонал. Цікаво, що на шляху до паризького чвертьфіналу українка здолала одразу двох переможниць молодіжних «РГ». Так, у третьому колі під натиском Світоліної не встояла німкеня Анніка Бек, яка в статусі юніорки підкорила Париж у 2012 році. А в наступному колі Еліна розібралася з тріумфаторкою Відкритої першості Франції серед юніорів 2007 року. Попри те, що на боці 25-річної француженки Алізе Корне, котра мала 29-й номер посіву, була підтримка домашніх стін, матч четвертого раунду «Ролан Гарроса» залишився за нашою співвітчизницею.

Свій перший у кар’єрі поєдинок четвертого кола турніру iз серії «Великого шолома», проведенню якого неабияк заважав дощ та вітер, Еліна завершила у двох сетах — 6:2, 7:6 (11:9).

«Було дуже важко подавати й, загалом, концентруватися на грі. Я намагалася не помічати дощу та інших труднощів, аби тримати в полі зору м’яч, який постійно зносило вітром. Власне, доводилося виконувати такі удари, які зазвичай у безвітряну погоду не робиш», — в коментарі «Тенісному порталу» Світоліна розповіла про свій непростий шлях до чвертьфіналу «РГ»-2015.

Серйозно налаштовувалася Елiна й на поєдинок проти колишньої лідерки світового тенісу, але здобути першу в кар’єрі перемогу над Іванович їй не вдалося. «Попри невтішну статистику моїх попередніх зустрічей з Іванович, я не полишаю надій на перемогу», — казала українська тенісистка, яка в Парижі змагалася також і в міксті. Щоправда, турнірний шлях її дуету з Джеймі Марреєм обірвався в другому колі, коли україно-британську пару з розіграшу вибили другі сіяні — американці Майк Брайан та Беттані Маттек-Сендс — 3:6, 3:6.

На аналогічному рубежі зупинилися в Парижі й останні представники українського парного тенісу. Зустріч нашого тандему Людмила Кіченок/Ольга Савчук з росіянками Весніною/Макаровою (2) також завершилася на користь більш рейтингового дуету — 5:7, 7:6 (7:3), 3:6.