«Євромайдан» проти Блаттера

03.06.2015
«Євромайдан» проти Блаттера

79-річний Йозеф Блаттер керуватиме ФІФА ще чотири роки? Європа не впевнена. (з сайта Бі-Бі-Сі.)

Попри гучний корупційний скандал, 79-річного швейцарця Зеппа Блаттера таки переобрали на п’ятий президентський термін у Міжнародній федерації футбольних асоціацій. Арешти низки високопосадовців, включно з двома віце-президентами, не зіпсували кворум конгресу ФІФА в Цюріху. У першому турі голосування Блаттер отримав 133 голоси, а принц Йорданії Алі бін аль-Хуссейн — 73. Жоден із кандидатів не набрав потрібних двох третин. Але принц заявив про відмову від балотування в другому турі. У своїй промові Алі подякував «усім хоробрим» членам ФІФА, які віддали за нього свої голоси. Відтак Йозеф Блаттер став переможцем «автоматом», продовживши свій президентський мандат ще на чотири роки. Однак ця перемога може виявитися пірровою, і крапку в цій історії ставити зарано, зазначають аналітики міжнародних інформагентств.

Європа проти «купленого» світу

Літній швейцарець входить у нову каденцію головування на тлі найгучнішого скандалу в історії ФІФА. Швейцарська поліція арештувала сімох «достойників» відповідно до запиту американського Федерального бюро розслідувань і міністерства юстиції США, які розслідують справи щодо корупції, вимагання та відмивання грошей очільниками ФІФА за останні більш як двадцять років. У справі наразі фігурують дев’ять високопоставлених функціонерів світового футболу та п’ять керівників супутніх корпорацій. Ідеться про хабарі й «відкати» при укладенні рекламних і спонсорських угод, продаж прав на телевізійні трансляції змагань, вибір США місцем проведення ювілейного «Копа Америка» в 2016 році тощо. Суму незаконних виплат, які опинилися на підставних рахунках, оцінюють у 150 мільйонів доларів.

У ФІФА визнають, що підстави для розслідування є. Комісія федерації з питань етики відсторонила від роботи 11 топ-менеджерів. Самого Блаттера в списку обвинувачених немає, але відразу після гучних арештів президента ФІФА накрила хвиля критики та закликів піти з посади. Зокрема, проти швейцарця постали провідні європейські федерації — крім французької, чий представник заявив, що проголосував за Блаттера. Дійшло до того, що в політичних і футбольних колах Німеччини, Британії тощо закликають організувати альтернативну до ФІФА Всесвітню футбольну асоціацію й проводити власні турніри, не підлягаючи ділкам ФІФА.

А наразі Зепп Блаттер пішов ва-банк і не прогадав. Річ у тім, що серед 209 членів ФІФА усі рівні, тобто голоси Німеччини і Кайманових островів важать однаково. Саме «маленькі» федерації в обмін на певні преференціїабезпечують президентство Блаттера.

Європа, по суті, єдина з шести регіональних конфедерацій бажала оновлення й оздоровлення світового футболу, зробивши ставку на Алі бін аль-Хусейна. Принц із Йорданії майже вдвічі молодший за Зеппа Блаттера, він узагалі наймолодший із віце-президентів та членів виконкому ФІФА. Саме на його користь відмовились від балотування президент Нідерландської федерації Міхаель ван Прааг та знаменитий у минулому португальський футболіст Луїш Фігу. Із різкою критикою на адресу Блаттера під час його зустрічі у вузькому колі з керівниками регіональних федерацій виступив президент УЄФА Мішель Платіні.

Однак для зміни президента забракло голосів. Одностайності не було навіть серед європейців. Крім Франції, із різних мотивів за Йозефа Блаттера голосували Швейцарія та Росія. Щодо останньої — нічого дивного, з огляду на підозри в «купівлі» ЧС-2018. До того ж є інформація про таємну зустріч Блаттера з Володимиром Путіним на початку травня в Ново-Огарьово.

Чому Москва й тут побачила «кольорову революцію»

Варто зазначити, що прокурор Східного округу Нью-Йорка Келлі Керрі наголошує: вибір Катару й Росії господарями чемпіонатів світу 2022 і 2018 років «не є питанням цього обвинувачення», відповідно до якого відбулися арешти в Цюріху.

Але в Москві скандал довкола ФІФА назвали спробою «кольорової революції» і рейдерського захоплення влади в організації. Президент Росії Володимир Путін різко розкритикував розслідування, ініційоване США, заявивши, що Штати намагаються втрутитися у справи організації, не маючи до цього жодного стосунку (що не відповідає дійсності, бо у справі фігурують і американські хабарники, і «Копа Америка» у США, і гроші в американських банках).

Демарш росіян пов’язують із припущеннями, що вони розуміють: якщо слідчі копатимуть далі, то рано чи пізно можуть відкритися й незаконні важелі, завдяки яким Росія отримала чемпіонат світу 2018 року.

«Чи царська [путінська] це справа — арешти якихось там футбольних чиновників у Швейцарії? — риторично запитує експерт Віталій Портников. І відповідає: — Виявляється, царська. Це означає, що на Заході зрозуміли, де в Путіна «кнопка». Російські лідери як вогню бояться притягнення до кримінальної відповідальності на Заході».

РЕАКЦІЯ

Президент УЄФА Мішель Платіні готовий бойкотувати збори виконавчого комітету ФІФА, проте не збирається підтримувати пропозицію Футбольної асоціації Англії щодо організації замість ЧС-2018 альтернативного турніру за участю країн Європи і Південної Америки.

Також УЄФА може скликати надзвичайний конгрес ФІФА. Якщо цю ідею підтримають хоча би 20% членів Міжнародної федерації, такі збори мають відбутися у тримісячний термін, і на порядку денному напевно стоятиме питання вотуму недовіри керівництву ФІФА.

Не меншою загрозою ФІФА є можлива втрата ключових спонсорів. Міжнародна платіжна система Visa вже попередила, що може відмовитися від фінансової підтримки, якщо факти системної корупції підтвердяться, а процес очищення ФІФА буде неповним. Негайних заходів із викорінення порушень вимагають і такі велетні-спонсори, як Adidas, Coca-Cola, McDonald’s, Hyundai, Budweiser. І навряд чи потенційну втрату ФІФА сотень мільйонів доларів зможе компенсувати інший великий спонсор ФІФА — російський «Газпром ».