Тримаючи марку

29.05.2015

Не так давно Еліна Світоліна виступала на «Ролан Гарросі» в юніорському статусі, нині ж на ґрунтових кортах Парижа 20-річна харків’янка — одна з 32 сіяних тенісисток, що ведуть боротьбу за головний трофей відкритого чемпіонату Франції. 19-й номер посіву, який отримала лідерка українського тенісу, вимагає від неї відповідної «статусності». Йдеться про спортивні результати спортсменки, яка, до слова, в 2010 році виграла «Ролан Гаррос» серед юніорів. І Еліна наразі тримає марку.

Уперше в своїй професіональній кар’єрі Світоліна пробилася до третього раунду «РГ». В 1/16 фіналу наша співвітчизниця сьогодні зіграє з німкенею Аннікою Бек, яка на старті турніру вибила з розіграшу імениту польку Агнешку Радванську (14).

За словами Еліни, вихід до топ-32 дався їй неймовірно важко. «У першу чергу, це була перемога над собою», — так Еліна оцінила виснажливу позавчорашню гру проти Юлії Путінцевої з Казахстану.

Три попередні побачення цих тенісисток завершилися на користь Путінцевої, проте позавчора в Парижі українці вдався реванш. Щоправда, перш ніж переможно підняти над головою руки, Світоліній довелося кілька разів рятувати матч.

Харків’янці вдалося переламати хід поєдинку в другому сеті, коли, перебуваючи за крок до загальної поразки, вона змогла відігратися з 0:3. Іще один «камбек» нашій співвітчизниці удався в наступній партії, коли вона «горіла» 1:4. І тут Еліна знайшла сили для успішного закінчення. У підсумку, виснажливий марафон, що тривав більше трьох годин, завершився з рахунком 1:6, 7:5, 9:7 на користь української тенісистки, яка залишилася єдиним повпредом нашої країни в одиночній сітці «РГ»-2015.

Швидко скорочується наше представництво й у парних змаганнях, де на першій же стадії вилетіли Сергій Стаховський, Надія Кіченок та Леся Цуренко. Перша ракетка чоловічого тенісу України в парі з італійцем Карлосом Сеппі поступилися австрійсько-бразильській парі Пейя/Суарес (8-й номер посіву) — 2:6, 1:6. А одна з близнючок Кіченок, граючи в дуеті з румункою Йоаною Олару, програла тандему Діяс/Сюй (Казахстан/Китай) — 7:5, 6:7 (5:7), 4:6. Тоді як Леся Цуренко із сербкою Олександрою Крунич не знайшли аргументів проти дуету Чжань/Медіна-Гаррігес (Тайвань/Іспанія) — 3:6, 1:6.

Єдині, хто залишилися в грі, — Людмила Кіченок з Ольгою Савчук. Виступаючи в одній зв’язці, вони подолали стартовий бар’єр у вигляді голландсько-шведської пари Бертенс/Ларссон — 6:4, 7:6 (7:5).

Щодо інших учасників другого раунду, то варто згадати поразки третьої ракетки світу Симони Халеп із Румунії хорватці Лучич-Бароні, іспанця Баутісти Агута (19) — чеху Росолу, латиша Гулбіса (24) — французу Маю.

А ТИМ ЧАСОМ…

Міжнародна федерація тенісу дискваліфікувала за порушення антидопінгових правил українку Катерину Козлову — третю ракетку країни та 102-гу у світі. Позитивну пробу в 21-річної донеччанки взяли 16 лютого ц.р. на турнірі в Дубаї. Термін дискваліфікації — до 15 серпня ц. р. Із «Ролан Гарроса» Катерина знялася ще до його початку.