НОВИНИ ПЛЮС

27.05.2015

Корупція проти безвізового режиму

Представники ЄС наполягають, що неналежна боротьба з корупцією в Україні є ключовою проблемою, що заважає ухваленню рішення про безвізовий режим. Про це заявив заступник голови консультативної місії ЄС з реформування безпекового сектору Юг Фанту під час експертної дискусії в Києві. «Мене часто питають про причини, чому ЄС не поспішає інтегруватися з Україною. Але насправді ми більш ніж хочемо співпрацювати з Україною і дуже хочемо мати безвізовий режим. Але ключова проблема — це корупція. Будь-хто з фахівців ЄС це підтвердить», — зазначив він. За його словами, діяльність Консультативної місії покликана допомогти Україні впоратися з цією проблемою.

У четвер допитають депутатів

Слідчі Головного слідчого управління МВС планують 28 травня допитати нардепів Сергія Льовочкіна та Сергія Клюєва як свідків у справі про вбивство їхнього колишнього соратника по Партії регіонів Олега Калашникова, передає Укрінформ. «Їх викликали на допит попередньо на 28 травня», — зазначив співробітник прес-служби МВС. За його словами, оповіщення про виклик на допит міністерство відправило обом депутатам кілька днів тому. Напередодні в МВС повідомили, що слідчі хочуть встановити обставини знайомства загиблого Калашникова з Льовочкіним і Клюєвим, їхні взаємовідносини, коло спілкування, наявність можливих боргових зобов’язань, конфліктних ситуацій, погроз, спільних проектів, у тому числі — пов’язаних із Партією регіонів та передвиборчою кампанією. Як відомо, депутат п’ятого скликання Верховної Ради від Партії регіонів Олег Калашников був убитий ввечері 15 квітня в Києві.

Цінні папери Януковича-молодшого лишаються під арештом

Генпрокуратура спростовує інформацію про те, що з цінних паперів Олександра Януковича знято арешт, передає Укрінформ. «Цінні папери Олександра Януковича залишаються арештованими, тому що ми наклали на них повторний арешт», — зазначило джерело агентства у ГПУ. За його словами, Печерський районний суд ще 28 квітня задовольнив клопотання прокуратури про накладення повторного арешту на цінні папери Олександра Януковича. Як повідомлялось раніше, Апеляційний суд Києва своїм рішенням від 14 квітня 2015 року зняв арешт, накладений на майно Януковича, у тому числі на цінні папери, що були на обліку в його банку «ВБР». Арешт на майно Олександра Януковича, у тому числі на цінні папери, що перебували на обліку в банку «ВБР», було накладено ухвалою Печерського районного суду Києва від 1 квітня 2014 року. Станом на 1 квітня 2014 року сукупний залишок коштів на рахунку в цінних паперах складав 1 млрд. 067 млн. грн. — саме стільки становить загальна номінальна вартість цінних паперів.

Кличко хоче райради, Резніков — проти

Мер Києва і голова Київської міської держадміністрації Віталій Кличко виступає за створення районних рад у Києві. Про це він повідомив журналістам під час депутатських слухань у Київраді, повідомляють «Українські новини». «Дуже не хотілося б наплодити депутатів у Києві. У нас зараз 120 депутатів у Київраді, і коли ми говоримо про самоврядування, необхідно чітко прописати їхні повноваження. Але такі ради можуть бути ефективними», — сказав він. Також Кличко зазначив, що кількість депутатів у райрадах не повинна бути надмірною. У свою чергу, секретар Київради Олексій Резніков заявив, що виступає проти створення райрад. «Моя особиста думка: в тому вигляді, в якому запропонований цей проект, я його підтримувати не планую, тому що це радянський варіант відновлення районних рад. Ми повинні будувати сучасне місцеве самоврядування», — сказав він. Крім того, Резніков зазначив, що в Київраді неодноразово порушувалося питання доцільності створення подібних органів самоврядування.