Ґрунт — справа тонка

27.05.2015
Ґрунт — справа тонка

Еліна Світоліна легко подолала стартовий бар’єр «РГ»-2015. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Спокійним щодо стартових перспектив українських тенісистів на турнірах із серії «Гранд слем» можна бути хіба щодо перших ракеток країни. Успіхи ж решти вітчизняних повпредів на першому етапі подібних турнірів сприймаються майже як сенсація. Небезпідставність таких думок підтвердили нинішні лідери нашого тенісу — Еліна Світоліна та Сергій Стаховський, які доволі легко подолали перший бар’єр на «Ролан Гаррос»-2015. Далі на обох спортсменів, які перебувають під патронатом харківського тенісного мецената Юрія Сапронова, чекають також «прохідні» суперники — Юлія Путінцева з Казахстану та Стів Джонсон із США, відповідно.

Водночас виступ на відкритій першості Франції другої ракетки українського жіночого тенісу — Лесі Цуренко — вже завершився. Під великим знаком питання опинилося паризьке майбутнє й Олександра Долгополова, який на ґрунтовий «Гранд слем» прибув у статусі другого тенісиста України. Маючи перед стартом турніру лише 69-ту позицію в рейтингу АТР, у суперники по першому раунду «РГ» Сашко отримав дуже серйозного опонента. 29-річний іспанець Ніколас Альмагро, як і переважна більшість його співвітчизників, виріс на ґрунті, тому наявність у його послужному списку трьох чвертьфіналів, зіграних на «Ролан Гарросі», виглядає більш ніж закономірно. Щоправда, практично весь минулий рік Альмагро присвятив лікуванню травмованої лівої ноги, тож зараз він, як, власне, і Долгополов, далекий від своїх оптимальних кондицій. Станом на 16.30 вчорашнього дня суперники обмінялися виграними сетами — 6:3, 2:6.

Із непростим суперником у стартовому раунді «РГ»-2015 учора надвечір довелося зійтися й нашому «кваліфайєру» Іллі Марченку. Попри доволі скромну рейтингову позицію (101-ша ракетка АТР), досвідчений аргентинець Карлос Берлок за свою 14-річну професіональну кар’єру зіграв не один відповідальний поєдинок, заробивши загалом більше 3 млн. доларів призових. Щоправда, похвалитися серйозними здобутками 32-річний тенісист на «Ролан Гарросі» не може, адже далі другого кола йому ще жодного разу пробитися тут не вдалося. Перший сет матчу, який завершився після здачі цього номера до друку, виграв український тенісист.

У кар’єрі американки Венус Уїльямс був не один тріумфальний турнір. У парі зі своєю сестрою Сереною або ж самотужки 34-річна темношкіра тенісистка загалом виграла 67 фіналів (19 — на турнірах «Великого шолома»), заробивши при цьому близько 30 млн. доларів. Утім віднести до числа улюблених Відкриту першість Франції Венера навряд чи захоче, адже на паризькому ґрунті вона розчаровувалася найчастіше. За майже 20 років виступів на «Ролан Гарросі» їй досі не вдалося виграти тут жодного одиночного фіналу, притому що кращим результатом останніх чотирьох років була участь у другому раунді змагань. Цього разу все обмежилося стартовим колом, у якому посіяна під 15-м номером Уїльямс-старша в двох сетах (7:6, 6:1) поступилася новій американській зірці тенісу — 22-річній Слоан Стівенс. Іще однією втратою для жіночої когорти сіяних став ранній виліт Агнешки Радванської (14) з Польщі, яка на старті турніру поступилася німкені Аніці Бек (2:6, 6:3, 1:6).