Команда з фішкою

27.05.2015
Команда з фішкою

До Варшави, на фінал Ліги Європи, «Дніпро» прибув у бойовому настрої. (з сайта fcdnipro.ua.)

Кращим попереднім досягненням «Дніпра» у єврокубках був його виступ у чвертьфіналі Кубка УЄФА, відтак участь команди з Дніпропетровська в головному матчі Ліги Європи, який сьогодні відбудеться у Варшаві, на стадіоні «Народовий», розцінюється керівництвом клубу як історичний успіх. А от суперник «дніпрян» по фіналу — «Севілья» — вже тричі грала у фіналах другого за рангом клубного турніру Європи і кожного разу виходила в них переможцем.

Перші два трофеї андалузці здобули в сезонах 2005/2006 та 2006/2007 років, коли на їхньому тренерському містку перебував Хуанде Рамос. Той самий, який у період 2010—2014 років співпрацював із «Дніпром». Нинішній наставник «Севільї» Унаї Емері також може зробити з командою єврокубковий «дубль», якщо сьогодні його підопічним вдасться захистити титул чинних володарів Кубка Європи.

Примітно, що у разі своєї перемоги «Севілья» стане першим в історії чотириразовим переможцем турніру, який із 1971-го до 2009 року існував у форматі Кубка УЄФА, а останні шість сезонів проходить під вивіскою «Ліга Європи».

Не дивно, що саме «Севілья» вважається фаворитом варшавського фіналу ЛЄ-2015. Загалом, іще жодна іспанська команда не програла вирішальний поєдинок турніру, якщо в такому вона брала участь. А представники «прімери» в фіналах Кубка УЄФА/Ліги Європи вельми часті гості — з 11 останніх клубів-переможців шестеро мають іспанську прописку.

Утім списувати наш клуб із рахунків не варто. Українські команди також мають успішну єврокубкову історію, хоча, звісно, не таку вражаючу. Власне, у випадку успіху «Дніпро» стане третім після київського «Динамо» та донецького «Шахтаря» вітчизняним клубом, що виграв континентальний трофей.

За словами Емері, «Севілья» остерігається дніпропетровських футболістів, адже за бортом турніру вони залишили цілу когорту маститих опонентів — «Олімпіакос», «Аякс», «Брюгге» та «Наполі», який, до слова, вважався головним фаворитом ЛЄ. Утім в очах іспанського «коуча» та й узагалі всієї європейської футбольної спільноти «Дніпро» постав справжнім відкриттям турніру, на старті якого мало що говорило про успішний похід підопічних Маркевича. Але, демонструючи в кожному раунді сильний командний дух та потужний бійцівський характер, дніпропетровські футболісти крок за кроком рухалися в напрямі вирішального протистояння Ліги Європи.

За словами екс-очільника «Дніпра» Хуанде Рамоса, саме наполеглива згуртована колективна робота на футбольному полі і є головною «фішкою» дніпропетровського клубу. Водночас зайвого головного болю додає суперникам «Дніпра» і його «технар» Євген Коноплянка, нестандартні рішення якого не раз допомагали «біло-синьо-блакитним» викрутитися з непростих ситуацій. Окремої уваги вартий і голкіпер «дніпрян» Денис Бойко, який у 14 матчах основної сітки ЛЄ пропустив лише десять м’ячів. Утім забезпечити високий коефіцієнт надійності Денису навряд чи вдалося б без добре вибудованих дій команди в захисті, на які, без сумніву, Мирон Маркевич зробить головний акцент у грі проти «Севільї».

«Севілья», як і «Наполі», — дві найрезультативніші команди ЛЄ-2014/2015, тож роботи в оборони «Дніпра» буде чимало.

Стримати машину Унаї Емері, яка в 14 поєдинках нинішнього розіграшу здобула десять перемог, поступившись при цьому лише в одному матчі, «дніпрянам» буде непросто. Головна ударна сила андалузців, які загалом у ЛЄ забили 26 м’ячів, — колумбієць Карлос Бакка, в активі якого п’ять результативних ударів. Щоправда, на думку Рамоса, небезпеки варто очікувати від кожного атакувального гравця «Севільї», адже всі вони володіють високою індивідуальною майстерністю. Приміром, Кевін Гамейро, попри своє нечасте потрапляння до «основи» команди, відзначився точними ударами в трьох останніх раундах «плей-оф» турніру (1/8 фіналу — «Вільярреал», 1/4 — «Зеніт», 1/2 — «Фіорентина»). І хоча в своєму розпорядженні «Севілья» не має жодної зірки мегамасштабу, в цілому колектив Емері, де навіть знайшлося місце орендованому в київського «Динамо» Бенуа Тремулінасу, — грізна сила. У «Дніпрі» це розуміють, хвилюються, проте, як зазначив капітан команди Руслан Ротань, мають надію й сподівання «за один матч реалізувати всі свої мрії».