Ударити референдумом по референдуму

26.05.2015

Із несподіваною заявою виступив днями депутат Блоку Порошенка (і права рука Президента у цій фракції) Юрій Луценко. Він зазначив, що одночасно з місцевими виборами восени 2015-го слід провести референдум на Донбасі. «Ми можемо запропонувати людям базові питання — з державного устрою та міжнародної політики. Я думаю, що такий референдум був би корисним», — наводить слова політика агентство «Інтерфакс». «Одне з можливих питань референдуму — це ставлення людей до надання тимчасово окупованим територіям особливого статусу», — додає він.

Про який саме статус йдеться — Луценко не уточнює. Особливий статус Донбас має від вересня 2014 року, коли Верховна Рада підтримала законопроект Петра Порошенка щодо запровадження такої новації. Цей закон, нагадаємо, встановлює для окремих регіонів Донецької та Луганської областей ряд преференцій, зокрема, підтримку російської мови «у суспільному житті», а також гарантує місцевим мешканцям економічну підтримку.

Проте Луценко говорить про потребу «або заплатити десятки тисяч життів наших солдатів за звільнення, наприклад, Донбасу, або заблокувати ракову пухлину і лікувати її економічними методами». Ці не цілком зрозумілі слова Луценка вже прокоментував так званий «голова народної ради «ДНР» Андрій Пургін, який пообіцяв не допустити на «своїй території» жодних нових референдумів. «Ми відстояли особливий статус зі зброєю в руках. Він у нас є. Фактично тому з’явився і мінський формат, і мінська четвірка. Нам не потрібний референдум. Він у нас був 11 травня 2014 року», — сказав Пургін, якого цитують РІА «Новості».

Тим часом за референдум на Донбасі висловився… міністр закордонних прав Італії Паоло Джентілоні. Він вважає, що український схід повинен мати статус повноцінної автономії. Втручання італійського чиновника у справи, до нього не дотичні, обурило нардепа Віктора Балогу, котрий порадив Джентілоні провести референдум щодо статусу Сицилії.

«Ані пан Лавров, який диктує нам форму державного устрою, ні Паоло Джентілоні, який дає нам поради, в Україні жити не збираються. Тому вирішувати долю держави мають наші громадяни на всеукраїнському референдумі. Якщо більше половини українців — за унітарний устрій, а соцопитування показують, що так воно і є, то міністри закордоних справ Росії та Італії можуть тримати свої думки при собі», — зазначив Балога.

«Але, поки ми самі не проведемо такий референдум, нам усі диктуватимуть, яку країну будувати, яка мова у нас має бути державною тощо. Поки влада зволікатиме, долю України вирішуватимуть німці, французи, росіяни і всі, хто тільки захоче. А нас просто поставлять перед фактом», — додав він.

Що ж стосується місцевих виборів як таких, то їхнє проведення восени поточного року й досі — під питанням. «УМ» у недавньому матеріалі зазначала, що головною причиною такої ситуації є невміння або небажання депутатів вкластися у відведені терміни. Адже, згідно з коаліційною угодою, нове законодавство, що стосувалось би проведення місцевих виборів, мало бути ухвалене наприкінці травня.