Бояна — це вам не Яніна

26.05.2015

Перші два дні на «Ролан Гарросі» принесли українським уболівальникам кардинально протилежні емоції. На старті в неділю — болюча поразка співвітчизниці, вчора — дві переконливі перемоги.

Не встигши навіть оком моргнути, з розіграшу позавчора вилетіла Леся Цуренко. Друга за силою тенісистка нашої країни, 64-та ракетка планети не знайшла аргументів у протистоянні з сербкою Бояною Йовановськи, котра посідає в рейтингу WTA 60-ту позицію. Хоча після першого сету, який завершився впевненою перемогою Лесі, було відчуття, що подолання першого раунду — «справа техніки». Але далі стартової партії справа не пішла. «Усе сталося дуже швидко», — Цуренко не змогла пояснити, чому перший раунд «РГ» знову став для неї нездоланним. За рахунку 6:1, 1:1 киянка віддала 11 (!) розіграшів поспіль. Підсумок — 6:1, 1:6, 0:6. «Перша пішла». На вихід.

Водночас її співвітчизницям — Катерині Бондаренко (№138 у світовому рейтингу) та Марині Заневській (№140) — зіграти в основній сітці відкритої першості Франції-2015 взагалі не судилося. Ці наші тенісистки зачохлили ракетки у фіналі кваліфікації, де поступилися американці Глатч (2:6, 6:3, 3:6) та росіянці Гаспарян (3:6, 7:6, 4:6) відповідно.

Натомість сито відбору подолав донеччанин Ілля Марченко (№127), який у вирішальному, третьому, поєдинку «кваліфайну» переграв представника Росії Євгена Донського — 6:7 (4:7), 7:5, 6:4. Його наступним суперником на «РГ» сьогодні буде 32-річний аргентинець Карлос Берлок, 101-ша ракетка АТР.

Учора ж на ґрунтових паризьких кортах стартували найсильніші тенісисти України. Еліна Світоліна, що має на турнірі 19-й номер посіву (№21 рейтингу WTA), зустрічалася з бельгійкою Яніною Вікмайєр (№79, колишня №12) і перемогла — двічі по 6:2. А Сергій Стаховський (54-й номер АТР), провівши відкрите тренування зі своїм наставником, улюбленцем місцевої публіки Фабрісом Санторо, екзаменував литовця Рікардаса Баранкіса (92). Й тут наш представник не віддав суперникові жодного сету — 6:2, 7:5, 6:1.

Останнім з українців у боротьбу вступить Олександр Долгополов (№69), якому сьогодні належить позмагатися зі знаним «ґрунтовим» майстром — досвідченим іспанцем Ніколасом Альмагро. Екс-першій ракетці чоловічого тенісу України, який останнім часом серйозно здав, із жеребом у Парижі відверто не пощастило ще й тому, що в разі подолання стартового бар’єру Сашка чекатиме чинний переможцець «Ролан Гарроса», найтитулованіший учасник цього турніру Рафаель Надаль. Хоча, на думку експертів, «грунтовому королю», котрий, нагадаємо, дев’ять разів тріумфував на відкритій першості Франції, буде неймовірно складно захистити титул. Оскільки, маючи лише шостий номер посіву, на шляху до фіналу іспанця чекатиме ціла низка упертих та амбіційних суперників. Один із них — лідер посіву Новак Джокович, побачення з яким у Рафаеля може відбутися вже в чвертьфіналі.