Дорога моя «нація»

26.05.2015
Дорога моя «нація»

Політ Христини Санькової. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Мінспорт дещо урізав 4-мільйонний кошторис проведення ХІІІ «Кубка Стелли Захарової» (після журналістських розслідувань, що показали свідомо завищені статті витрат із держбюджету), але міжнародний турнір спортивних гімнастів у Києві таки відбувся. Цього разу він мав назву «Український кубок нації».

Усе «золото» чоловічих змагань залишилося в Україні. Микита Єрмак став абсолютним чемпіоном, а також піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу пошани у командних змаганнях з Ігорем Радивиловим та Іллею Єгоровим. Найкращий спортсмен квітня Олег Верняєв турнір пропускав, не бажаючи наражатись на ризик травми перед І Європейськими іграми в Баку.

У другий день турніру Єрмак став найкращим у вправах на коні, Радивилов — на кільцях та в опорних стрибках, ще один наш співвітчизник Роман Шкляренко — на поперечині, а мексиканець Даніель Корраль виграв бруси і вільні вправи.

У жінок у багатоборстві перемогла наша Христина Санькова, а серед команд господарки пропустили вперед збірну Угорщини. Також Санькова посіла перше місце у вільних вправах, угорка Девай Богларко здобула перемогу в стрибку й на колоді, а бруси найкраще підкорилися литовці Вайді Житиневічюте.

Треба сказати, що напередодні турніру його організаторка, олімпійська чемпіонка-1980 Захарова відверто шантажувала «Укрспортзабезпечення», яке зволікало з виділенням державних коштів та проводило перевірки кошторису. Завищені витрати пані Стелла пояснювала тим, що інакше «від брусів відлетить гайка, і спортсмен полетить на трибуну». Мовляв, як можна «купувати лампочки й тапочки на Троєщині»? Хоча критики Захарової, нагадаємо, закидали їй стягнути з держави кошти на оплату інтернету в сумі аж 600 тис. грн. (хоча аналогічні турніри вкладаються в 100 тис.), космічну вартість оренди принтерів, кулькові ручки по 70 грн. та інші ознаки «відкатів».