Безхатьки проти чемпіонів

22.05.2015

Головний висновок із півфіналів Кубка України 2014/15 — мабуть, не те, що у вирішальному матчі дев»ятий раз за 24 сезони зустрінуться «Динамо» та «Шахтар», і кияни можуть оформити «золотий дубль». І не те, що «гірників» знову — вже й після відходу «донецьких» від влади у ФФУ — витягнув за вуха суддя. Головним здається інший умовивід. «Шахтар» уже не тільки збагнув, а й оголосив публічно, що йому не знаходиться місця на нинішній політично-футбольній карті України.

«Напевно, треба закінчувати грати на «Арені Львів». Люди нас не поважають, кричать образливі слова, а потім просять футболку. Просто некрасиво», — сказав після матчу з «Дніпром» у Львові зазвичай стриманий воротар «гірників» та збірної України Андрій П’ятов.

«Я більше не хочу грати у Львові. Так нереально вболівати проти нас! За «Динамо» (в умовно домашньому матчі «Шахтаря» проти киян) вболівали всі, а нас — освистували. А тепер за «Дніпро», і нас теж освистували. Що робити? Треба забиратися звідси», — заявляє прямолінійний захисник донеччан і збірної Ярослав Ракицький.

«Сьогодні трибуни допомагали «Дніпру». Ми граємо у Львові майже рік, привезли в це місто Лігу чемпіонів, а львів»яни вболівають проти нас. З боку львівської публіки це дуже негарно. Упевнений, багато міст чекають «Шахтар» і готові із задоволенням нас прийняти», — це вже капітан «гірників» Даріо Срна.

Вочевидь Срна не має на увазі не менш ворожий щодо «кротів» Київ, де «Шахтар» живе, тоді як у Львові — лише проводить матчі першості країни та єврокубків. Але от біда: «гірникам» було б дуже бажано в одному місті грати і «на Україну», і «на Європу». Тоді як УЄФА на наступний сезон, як і на поточний, попередньо сертифікувала для єврокубкових зустрічей лише два міста: Київ та Львів. Інші не підходять або за рівнем стадіонів, або за ступенем терористичної загрози. Хіба що ще точаться розмови з приводу Полтави. Київ із його 2,5 аренами (НСК «Олімпійський», «Динамо», «Оболонь») уже зайнятий цілою купою орендарів, як для внутрішніх, так і континентальних змагань. Тож, мабуть, таки доведеться «Шахтареві» миритися з ворожим ставленням львівської торсиди та нарощувати обсяги доправлення на свої матчі оплачених уболівальників...

Проти «донецьких» уболіватиме стадіон і в фіналі Кубка України, адже вирішальний матч турніру заплановано провести в Києві на «Олімпійському». З огляду на тонкощі політичної ситуації, Рінат Ахметов уже не зможе привезти з Донбасу 20 тисяч «оранжево-чорних» фанів. Та й якби захотів — ті хлопці вочевидь зараз здебільшого зайняті «ополченням» в «армії ДНР»...

Але певний вплив найбагатшої людини країни на футбольне господарство, мабуть, таки зберігається. Бо чого б то арбітр із Харкова Анатолій Абдула призначав пенальті у ворота «Дніпра» ні за що? Не вважати ж «чимось» пірует Гладкого, який після подачі кутового просто бездарно «малював» фол Канкави на значній відстані від суперника. За однією з версій, таким чином рефері «компенсував» «гірникам» боржок за перший тайм, коли не поставив «точку» у ворота Дениса Бойка за трохи більш очевидне порушення Федецького на Степаненку. Гра була загалом рівною, а за рахунку 0:1 командам «світив» овертайм...

«Я думаю, що на такі матчі, напевно, потрібно запрошувати іноземних суддів. Інакше й надалі траплятимуться такі незрозумілі ситуації. Сьогодні був якісний футбол, але повинен бути інший арбітраж», — зазначив тренер дніпропетровців Мирон Маркевич.

На відміну від гри з киянами в чемпіонаті, на матч Кубка проти «гірників» Мирон Богданович виставив практично бойовий склад. Хіба що навіть у заявці не було Євгена Селезньова. Форвард має проблеми з меніском і може навіть пропустити фінал Ліги Європи з «Севільєю» наступної середи.

«Мабуть, Абдула — фанат дербі «Динамо» — «Шахтар» і дуже сильно хоче подивитися цей матч. Але нічого. «Шахтар» так «Шахтар», — динамівець Олег Гусєв дотепно прокоментував роботу арбітра в паралельному поєдинку, зазначивши, що більше хотів би зустрітися з «дніпрянами».

У київському півфіналі інтрига зникла вже на 4-й хвилині після точного удару Мігела Велозу, який згодом оформив і дубль.

«Перемога киян закономірна, вони були реально сильнішими. Але не без нашої допомоги. На початку гри припустилися помилки. Із перших хвилин це почало тиснути, грали дуже боязко. Хлопці перегоріли», — визнав наставник «Олімпіка» Роман Санжар. Його команда в цьому сезоні й так створила чимало сенсацій, зокрема зігравши три попередні матчі проти «Динамо» — два в чемпіонаті та один у Кубку — із загальним рахунком 0:1. За крок до фіналу третій команді окупованого Донецька обіцяли добрі преміальні за перемогу чи результативну нічию, але вище голови «олімпійці» не стрибнули — 1:4.

«Для нас було важливо зберегти мотивацію, хлопці вийшли та довели, що ми сильніші. Що ті три матчі з «Олімпіком», в яких ми забили лише один м’яч на 94-й хвилині, звичайно, були непростими, але в них ми мали вигравати», — констатував тренер «Динамо» Сергій Ребров.

Засмучений він лише травмою Лукаша Теодорчика — у польського форварда після «Олімпіка» підозра на розрив зв’язок.

 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали (повторні матчі)

«Динамо» — «Олімпік» — 4:1

Голи: Велозу, 4, 53; Ярмоленко, 37; Ленс, 90+2 — Дитятьєв, 76

Київ, НСК «Олімпійський», 11 446 глядачів

Перша гра — 0:0

«Шахтар» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Л. Адріано, 77 (пен.) — Калінич, 30

Львів, «Арена Львів», 15 300 глядачів

Перша гра — 1:0

Фінал: «Динамо» — «Шахтар» (4.06, Київ)

* * *

Прем’єр-ліга. Перенесений матч 13-го туру

«Металіст» — «Чорноморець» — 0:0

Харків, ОСК «Металіст», 3 858 глядачів

* * *

Перша ліга. Перенесений матч 19-го туру. «Гірник-Спорт» — «Динамо-2» — 1:1.