Як ведеться футболу на окупованих територіях

21.05.2015
Як ведеться футболу на окупованих територіях

Боротьба в матчі «Скіф» (Сімферополь) — ТСК (0:2).

Позавчора в штаб-квартирі УЄФА у Ньоні провів переговори представник Криму Юрій Ветоха, який хоче очолити федерацію футболу окупованого Росією півострова. Ветоха представив статут Кримського футбольного союзу, узгоджений із міністерством спорту РФ, та з’ясував питання, що лишилися після візиту членів УЄФА до Криму.

Нагадаємо, що минулого року три кримські клуби почали виступати в другій лізі чемпіонату Росії, але УЄФА ухвалила негативне рішення з цього приводу, постановивши, що анексований Крим для професійного футболу може бути лише «сірою зоною» та варитись у власному соку.

Тепер кримчани шукають шляхи легалізації «автономного» футболу. Визнавши неможливість виступів під егідою РФС, вони прагнуть офіційного визнання свого внутрішнього чемпіонату з боку УЄФА. «Нам хотілося б, аби в майбутньому кримські команди могли бути представлені в єврокубках», — заявив співрозмовник агентства ТАСС у республіканській федерації. Україна, звісно, проти такої пільги. У ФФУ сподіваються на ті сили у футбольному Криму, які зберігають вірність синьо-жовтому прапору.

Наразі цієї весни в автономії почався так званий «всекримський турнір». Двадцять команд, розділені на дві групи, зіграли вже по 4-5 матчів. Лідирують СКЧФ «Севастополь» — 15 очок після 5 турів, різниця м’ячів 23:1, та «Скіф» (Сімферополь) — 12 очок після 5 турів, 19:4. Перший чемпіон незалежної України — «Таврія», яка тепер зветься ТСК (Сімферополь), — у групі В йде на третій позиції, маючи після 5 зіграних матчів 10 очок.

Серед учасників турніру — такі команди, як «Беркут» (Євпаторія), «Севастополь-2», «Детонатор» (Севастополь), Академія ім. Заяєва (Сімферополь), КВУОР (Краснолісся), «Гвардієць» (Гвардійське), село Істочноє тощо.

Цікаво, як подається громадянство гравців кримських клубів. Наприклад, на сайті «Севастополя» абсолютна більшість футболістів позначена прапорцями Росії, серед них і кримські вихованці, і хлопці з материка — Станіслав Гудзикевич із Могилева-Подільського, Віктор Узбек із Маріуполя, старожил та найкращий бомбардир команди цього року Олександр Жабокрицький з Умані. Лише троє значаться як «легіонери» з України. Це Євген Бредун із Краматорська, відомий виступами за «Шахтар», «Іллічівець», запорізький «Металург», «Арсенал», «Зорю» тощо, Юрій Плешаков та Артем Култишев.

У складі перейменованої «Таврії» привертає увагу чимала кількість «найманців» із Росії, зокрема з Кавказу, а також ціла плеяда імен, давно знайомих любителям футболу України. Під прапором Росії виступають досвідчені Антон Монахов (віце-чемпіон Європи 2000 року в складі юнацької збірної України; «Кривбас», «Ворскла», «Металург» З, «Таврія»), уродженець Стрия Сергій Сибіряков («Оболонь», «Зоря», «Металіст», «Олександрія», «Буковина»), молодий воротар зі школи «Шахтаря» В’ячеслав Базилевич, який пограв за тернопільську «Ниву» й «Кримтеплицю», а в 2009 році в Донецьку став чемпіоном Європи серед юнаків U-19. Зберегли футбольне громадянство України сімферопольці Матвій Бобаль («Закарпаття», «Таврія», «Миколаїв»), Артур Сірик, Олександр Крещик, Євген Одинцов.

Паралельно відбувся Кубок Криму серед аматорських команд. У фіналі на сімферопольському стадіоні «Локомотив» «Океан» із Керчі переміг футболістів «Гвардійця» — 3:2.

ІНЦИДЕНТ

Про градус суперництва у «всекримському турнірі» свідчить інцидент, що стався в перерві матчу 3-го туру «Гвардієць» — ТСК в селищі Гвардійське. Генеральний директор «таврійців», колишній нападник збірної України Олександр Гайдаш зайшов у суддівську кімнату та побив бокового арбітра, який не зарахував гол «Таврії». Гра продовжилася, і в підсумку імениті сімферопольці зазнали поразки — 0:1.