Скільки коштує фінал

20.05.2015
Скільки коштує фінал

Судячи з банерів на переповнених трибунах НСК «Олімпійський» минулого четверга, підтримати «Дніпро» в матчі з «Наполі» приїхали вболівальники з усієї України. Тепер тисячі фанів планують бути через тиждень у Варшаві, де відбудеться фінал Ліги Європи — «Дніпро» проти «Севільї». «УМ» разом із сайтом «Смак подорожника» надає консультацію, як дешевше потрапити до Польщі й відвідати історичний двобій на стадіоні «Народовий» (його початок — 27 травня о 20:45 за місцевим часом, 21:45 за Києвом).

Віза

Щоб потрапити до сусідньої Польщі — країни ЄС та Шенгенської угоди, потрібна шенгенська або польська національна віза. Часу до матчу — зовсім мало, а ще минулого тижня для отримання візи через польський візовий центр можна було записатися в кращому разі на початок липня.

Тому на фінал ЛЄ можуть без проблем потрапити передусім ті українці, які вже мають діючу шенгенську мультивізу. Інший варіант — звернутися до комерційних посередників, які додатково просять за польський «шенген» 120-190 євро, плюс можлива доплата за терміновість.

Але з цією проблемою можливо впоратися й без посередників та переплат. Розуміючи особливості ситуації, Польща запровадила спеціальну процедуру видачі віз українцям, які хочуть приїхати до Варшави на фінал Ліги Європи. «У зв’язку з підвищеним попитом з боку українських уболівальників в усіх візових центрах в Україні започатковано спеціальну процедуру для тих, хто їде на матч. У Дніпропетровську та Харкові уболівальників прийматимуть поза визначеним лімітом, створено «зелений коридор», який дозволяє складати групові заявки на візи», — зазначили у міністерстві закордонних справ Польщі.

Польське МЗС запевняє, що в разі необхідності консульства Польщі та візові центри працюватимуть довше в робочі дні, а також у вихідні. Додаткова інформація про це — на сайтах польських консульств.

Пункти прийому візових анкет до Польщі працюють у Києві, Львові, Дніпропетровську, Одесі, Тернополі, Івано-Франківську, Рівному, Хмельницькому, Житомирі, Луцьку, Харкові, Вінниці, Чернівцях та Ужгороді. Адреси візових пунктів та інформація щодо подачі документів на візу — на сайті www.polandvisa-ukraine.com.

Ризики неотримання візи зменшаться, якщо серед пакета документів, які підтверджують туристичну мету вашої поїздки до Варшави, ви надасте підтвердження бронювання готелю, квитки на літак/поїзд/автобус, квитки на сам футбольний матч. Ціна польської шенгенської візи (без комерційних посередників) — 35 євро + сервісний збір 435 гривень за один пакет документів.

Також слід оформити страховку для перебування за кордоном, вартість — від 120 грн.

Квитки на матч

Детальна інформація про квитки на фінал Ліги Європи міститься у відповідному розділі на сайті УЄФА (https://europaleague.tickets.uefa.com/lottery/welcome_en.html).

Найдешевші «європейські» квитки на матч «Дніпро» — «Севілья» коштують 40 євро (категорія 4), найдорожчі — 130 євро (категорія 1). Придбати їх можна по інтернету, оплативши онлайн.

Ще один варіант — «Приватбанк». Із ним вартість квитка на фінал Ліги Європи для українців становить 1 700 гривень.

Як повідомляє прес-служба банку власника «Дніпра» Ігоря Коломойського, для купівлі квитка слід зайти на інтернет-сторінку uefa.pb.ua, ввести дані закордонного паспорта, дату народження, номер картки та контактні дані. Протягом дня після отримання заявки банком буде списана вартість квитка та його доставки з картки, а сам квиток буде доставлений кур’єром. Також куплений квиток можна буде отримати в касі ФК «Дніпро» або на спеціальному meeting point біля стадіону у Варшаві (час і точне місце роботи буде повідомлено додатково на офіційному сайті ФК «Дніпро»).

Дорога

До Варшави з Дніпропетровська — 1231 км по автошляхах, із Києва— 782 км. Недалеко, якщо їхати своїм авто групою й оплачувати пальне гуртом.

Найкоротший маршрут — через Ковель Волинської області та пункт пропуску Ягодин. Прикордонний пункт на польському боці — Дорогуськ, далі — через Люблін до Варшави.

Якщо навіть своєї машини немає або ганяти її в Польщу — не по кишені, можна випробувати пропозиції BlaBlaCar.com.ua. Цей сайт об’єднує водіїв та пасажирів, яким по дорозі. Тут поїздка у Варшаву й назад коштуватиме в 600-700 грн. за одне місце.

Більш надійним і водночас недорогим видається варіант поїзд+автобус. Їхати можна транзитом через Ковель, Луцьк, Володимир-Волинський або Львів — кому як зручніше.

Квиток Київ—Ковель у купе поїзда №097 К, що прибуває у прикордонний райцентр о 7:35, коштує всього 161 грн. (плацкарт — 129 грн.). Купе в поїзді №141 Ш з прибуттям 00:02 — 204 грн. (плацкарт — 119 грн.).

Поїзд №088 П із Дніпропетровська (Новоолексіївка—Ковель) прибуває під кордон о 13:23. Купе — 232 грн., плацкарт — 179 грн.

Далі — дивимося розклад по автостанції «Ковель». Квитки на автобус «Ковель—Варшава» коштують 340-350 грн. в один бік, час у дорозі — від 5 годин. Відправлення — 03:05 та 11:30.

О 03:10 відправляється автобус «Ковель—Люблін» (прибуття — 09:20), ціна квитка — 200 грн. О 10:30 відправляється автобус «Ковель—Радом» через Люблін, ціна квитка до Любліна — 200 грн. Уточнюйте вартість і наявність квитків у довідковій службі автовокзалу.

Люблін — мальовниче польське місто, регіональний центр за 165 від Ковеля і 170 км від Варшави. Із Любліна у Варшаву кілька десятків разів на день курсують комфортабельні автобуси. Квиток — від 25 злотих (144 грн.), час у дорозі — 2 год. 50 хв.

Придбати квитки онлайн можна, наприклад, на сайтах компаній www.polskibus.com або www.albatrosbus.pl.

Інший варіант — дорога через Львів. Цей шлях більше підходить галичанам.

Прямий квиток на автобус зі Львова до Варшави коштує орієнтовно від 472 грн. Можна здешевити, поїхавши з пересадками через Перемишль і Жешув (автобуси із залізничного вокзалу через пункт пропуску Шегині).

Квиток www.polskibus.com із Жешува до Варшави — теж від 25 злотих, час у дорозі — від 5 год. 15 хв.

Прямі автобусні рейси «Київ—Варшава» 26 травня можна обрати й забронювати на сайтах busfor.ua або e-travels.com.ua. Ціна квитка — від 450 грн. в один бік, час у дорозі — 12-20 годин.

Варіант із літаком найдорожчий, бо лишається зовсім мало часу до подорожі, — від 11 300 грн. за людину туди й назад (із Києва у Варшаву 26/28 травня).

Проживання у Варшаві

Підібрати варіанти проживання у Варшаві можна на сайтах: www.booking.com, www.hostelworld.com, www.hotelscombined.com. З огляду на великий наплив туристів, готельєри дуже відчутно «загилили» ціни, так що двомісний номер на ніч коштує щонайменше 45-50 доларів. Щоб зекономити, бажано шукати нічліг десь у передмісті.

КАЛЬКУЛЯТОР

За умови наявності візи найдешевша поїздка на футбол у Варшаву може коштувати: 600 грн. (дорога туди й назад) + 1700 грн. (квиток на стадіон) + 450 грн. (житло у Варшаві) = 2750 грн. із людини, не враховуючи витрат на харчування й громадський транспорт у столиці Польщі.

В ОЧІКУВАННІ

Півзахисник «Дніпра» Євген Коноплянка розповів, що в разі перемоги його команди у фіналі Ліги Європи він пофарбується.в блондина (а от постригтися налисо — «ніколи в житті!»).

А невідомий українець у випадку тріумфу «дніпрян» може збагатитися майже на півмільйона доларів. В одній із провідних букмекерських контор Харкова, починаючи з лютого, на виграш «Дніпром» ЛЄ було зроблено кілька ставок на великі суми в «баксах», ще починаючи з лютого. Гравець довірив тоталізатору тисячу доларів ще перед матчем-відповіддю 1/16 фіналу проти «Олімпіакоса» — коефіцієнт перемоги «Дніпра» у фіналі турніру сягав 51! У березні цей же гравець поставив ще 11 тисяч доларів при коефіцієнті 40,30. Далі по мірі просування «дніпрян» по сітці «плей-оф» харків’янин зробив 13 ставок на суму більше 15 тисяч доларів. Навіть якщо враховувати зниження коефіцієнта (з 51 на початку, до 8 — остання ставка), у разі перемоги підопічних Маркевича виграш складе більш ніж 400 тисяч доларів.