Швидка їзда нашого «автобуса»

19.05.2015

«Наші шанси з «Дніпром» — рівні», — завбачливо каже тренер «Севільї» Унаї Емері перед фінальним матчем Ліги Європи, який відбудеться 27 травня у Варшаві. І правильно робить. Досі «Дніпро» вважався аутсайдером в усіх парах «плей-оф». Та й у «плей-оф» із групи потрапив завдяки провидінню, в останній момент. Букмекерська контора William Hill оцінює перемогу «Дніпра» у фінальному матчі над «Севільєю» коефіцієнтом імовірності 7.5, перемогу іспанців — 1.44, нічию за підсумками основного часу — 4.33. Але не набагато кращими шанси «дніпрян» бачилися і в півфіналі проти «Наполі». Та де тепер Неаполь, а де Дніпропетровськ? Він їде в Польщу на фінал!

Після історичної перемоги в Києві Мирон Маркевич заплющує очі на матчі чемпіонату й Кубка країни проти «Динамо», і двічі — проти «Шахтаря». Ще б пак — у перший рік роботи з «синьо-біло-блакитними» він уперше в історії вивів цю команду у фінал єврокубків. І тепер, коли до трофею — рукою подати, вся стратегія присвячена тільки Лізі Європи.

Минулого четверга разом із футболістами «Дніпра», змоклими на полі переповненого НСК «Олімпійський» під невпинним дощем, величезну радість пережила вся Україна. «Дніпропетровський автобус», як називають команду за надійну гру в обороні (мовляв, хлопці забарикадовують ствір воріт, наче автобусом), виявив спроможність набирати швидкість і їхати вперед, таранячи все на своєму шляху. Хоча клас гостей давався взнаки і господарі, багато володіючи м’ячем, часто не знали, що з ним робити попереду, гострих моментів біля воріт Андухара вистачало. Авжеж, значно більше небезпек траплялося у володіння Бойка, та Денис того дня продемонстрував просто фантастичну гру. Як і Євген Селезньов, котрий відзначився вдруге за два матчі проти потужного італійського клубу. Цього разу екс-«гірник» виграв силову боротьбу в захисника вже без офсайду і вдало пробив головою.

Тож наставник неаполітанців Рафаель Бенітес, який напередодні закидав «Дніпро» шапками, подав у відставку й по закінченні сезону, напевно, залишить клуб. А «Дніпро» потрапив в центр уваги світових спортивних ЗМІ, які визнали, що добре зорганізована команда навіть з однією явною зіркою — Євгеном Коноплянкою — по праву вийшла у фінал ЛЄ.

Своє рішення щодо ймовірної дискваліфікації стадіону в Києві та штрафних санкцій проти ФК «Дніпро» УЄФА прийматиме 21 травня. Авжеж, є підстави, коли десятки тисяч фанів вибігають на поле святкувати перемогу й кидати стільцями в гостьовий сектор, пригадуючи старі образи, а перед тим на трибунах вибухають шумові петарди й горять сотні фаєрів. Але ейфорія була того варта. Це був справді історичний день українського футболу.

«Ми перемогли з Божою допомогою, з усіма вболівальниками, з усією країною. Ми вірили в цю мрію і досягли її. Залишився тільки фінал», — зазначив Денис Бойко.

Мабуть, це буде найважливіший матч у кар’єрі більшості гравців «Дніпра». «Я мріяв років 17 про фінал, хоча б про Кубок України. А тут — європейський Кубок! Це — супер!» — каже Артем Федецький.

ПРЯМА МОВА

Мирон Маркевич,

головний тренер футбольного клубу «Дніпро» (на післяматчевій прес-конференції):

— Я знаю, що було багато скептиків, адже проти нас грав серйозний суперник. Тим більше я радий, що ми пройшли таку класну команду, як «Наполі».

Але фінал є фінал. Ми гратимемо з командою, яка минулого року виграла турнір. Без сумнівів, «Севілья» — хороша команда. Будемо готуватися до фіналу та постараємося у Варшаві показати хороший футбол. Думаю, футболісти проявлять свої найкращі якості.

Сьогодні я дивився на стадіон і розумів, що ми просто не можемо підвести вболівальників. А що стосується того, що сталося після матчу (коли вболівальники масово вибігли на поле. — Ред.) — знаєте, не так часто українські клуби потрапляють у фінали, тому людей можна зрозуміти.

Ми зараз живемо в такій ситуації, що сьогодні перемога була потрібна для України. За великим рахунком, ми грали для простих людей, які зараз живуть у стані війни. Кожного дня гинуть наші люди. Сьогодні, напевно, хлопці, які воюють на сході, дивилися футбол. Ми грали також і для них. Так, ця перемога для мене, як тренера, і для футболістів — дуже важлива, але ще більш важливою вона є для людей.

 

Ігор Коломойський,

президент ФК «Дніпро»:

— Вітаю всю Україну з виходом «Дніпра» у фінал — адже сьогодні це перемога всієї країни.

Хочу присвятити сьогоднішній успіх усім уболівальникам нашої улюбленої команди і, особливо, тим, хто не зміг і вже не зможе порадіти цьому історичному успіху. Тим, хто не дожив до нього, захищаючи Батьківщину. А до перемоги нам залишився всього один крок, і я бажаю нам усім його зробити!

 

Артем Федецький, захисник:

— Я гордий за команду, за місто і, найголовніше, гордий за Україну, за наш народ. За цей фінал. Це для наших бійців, які захищають нашу землю, які всіма силами борються, щоб захистити нас. Слава їм!

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/2 фіналу. Матч-відповідь

«Дніпро» — «Наполі» — 1:0 (перша гра — 1:1)

Гол: Селезньов, 58

«Дніпро»: Бойко, Федецький, Дуглас, Чеберячко, Матос, Канкава, Федорчук — Лучкевич (Матеус, 67), Ротань (к), Коноплянка (Гама, 86), Селезньов (Калінич, 75)

«Наполі»: Андухар, Маджо, Альбіоль, Брітос, Гулям, Д Лопес (Енріке, 79), Інлер, Габб’ядіні (Гамшик, 55), Інсіньє (Мертенс, 60), Іґуаїн

Попередження: Матос, 23; Федецький, 44; Селезньов, 70; Канкава, 75; Матеус, 85; Бойко, 90+5 — Габб’ядіні, 27; Гулям, 80; Кальєхон, 86

Володіння м’ячем (%) — 41:59, удари — 10:17, удари в площину — 7:6, кутові — 3:10, офсайди — 5:2.

Суддя — Мажич (Сербія)

Київ, НСК «Олімпійський», 62 344 глядачі

* * *

«Фіорентина» — «Севілья» — 0:2 (Бакка, 22; Каррісу, 27; перша гра — 0:3)