НОВИНИ ПЛЮС

15.05.2015

Відділ кадрів

Головою Державної служби з надзвичайних ситуацій Кабінет Міністрів України вчора призначив Миколу Чечоткіна, який досі був заступником голови ДСНС. При цьому уряд прийняв відставку Зоряна Шкіряка.

Парламент

Учора Верховна Рада 228 голосами прийняла зміни до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тепер законом передбачено, що в особливий період не діє норма про заборону мобілізації тих, хто був демобілізований за останні півроку.

Також Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів». Кримінальний кодекс доповнено статтею «Погроза або насильство щодо журналіста». Нею передбачено, що погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку зі здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності карається виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк. Умисне заподіяння легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку зі здійсненням журналістом законної професійної діяльності карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, тяжкого тілесного ушкодження — від 5 до 12.

Суттєво посилено відповідальність за посягання на життя журналіста (від 9 до 15 років або довічне позбавлення волі), умисне знищення або пошкодження майна журналіста тощо.

Верховна Рада ухвалила зміни до закону про вищу освіту, якими заборонила «голосувальникам 16 січня» призначатись ректорами. Як зазначив депутат від БПП Мустафа Найєм, це «означає, наприклад, що Михайло Поплавський, Ківалов, Мельник і Калетник більше не зможуть очолити будь-який з українських вишів».

Приватизація

Надходження до держбюджету від приватизації за підсумками січня-квітня становили 113,6 млн. грн., це 0,7% від плану на поточний рік. Як зазначили у Фонді держмайна, основні надходження від приватизації в розмірі 100 млн. грн.. були отримані в січні від продажу 21,86% акцій Іллічівського судноремонтного заводу.

Антикорупція

Уряд надав Національному антикорупційному бюро офіс у Києві. Як повідомив Прем’єр Арсеній Яценюк, це відремонтоване приміщення площею 7 тис. кв. м на Солом’янській площі.