Сальто із «золотим» принтером

15.05.2015

Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики Ukraine Nation Cup, який організовує олімпійська чемпіонка Стелла Захарова 23-24 травня, має суттєво завищений кошторис витрат, що фінансуються з державного бюджету. Про це повідомляє програма «Схеми» — проект «Радіо «Свобода» та Першого громадського каналу.

Журналісти отримали від Міністерства молоді та спорту кошторис витрат традиційного турніру за підписом виконавчого директора благодійного фонду «Спорт і діти» Стелли Хлус (Захарової). Із документів випливає, що весь бюджет змагань становить 4 мільйони гривень. Він був збільшений вдвічі завдяки втручанню Володимира Литвина, колишнього спікера парламенту та колеги Захарової по партії.

Особливо обурливим є «викачування» завищених коштів із держбюджету в час економічної кризи та війни на Донбасі. Минулого року Міністерство молоді та спорту відмовилося фінансувати турнір, вважаючи його марнотратством. Тепер, коли замість Дмитра Булатова відомство очолює Ігор Жданов, фінансування «іменного» Кубка поновилося. «Стелла Захарова знаходила ключі до влади при всіх президентах — і при Януковичі, і тепер», — свідчить один з авторів розслідування.

У кошторисі цього року, наприклад, на оренду звичайного ноутбука Samsung R518 протягом п’яти днів закладено 8780 грн., двох ноутбуків Aser Aspire — 11190 грн., на оренду багатофункціонального принтера-ксерокса — 15000 грн., крім того, організатори нібито (?) беруть напрокат ще два принтери загалом на 10000 грн. Також пропонується закупити 100 ручок по 69 гривень за штуку, п’ять DVD-R дисків по 272 гривні за штуку, десять DVD-RW дисків по 255 гривень за штуку, настільні прапорці по 80 гривень. Ціни на кожний із цих пунктів витрат завищені в кілька разів або десятків разів, свідчать журналісти «Свободи», підозрюючи корупційні схеми.

Стелла Захарова відмовилася коментувати ці та інші звинувачення щодо свого турніру.

Перший заступник міністра молоді та спорту Ігор Гоцул заявив, що міністерство не мало змоги провести тендер на закупівлю товарів та послуг, як того вимагає закон, через брак часу. «У квітні ми отримали інформацію від Стелли Георгіївни щодо тих складових бюджету, який має бути, і зараз продовжують надходити уточнюючі пропозиції. Тому не можна сказати, що з нашого боку іде свідоме якесь затягування», — пояснив чиновник.