НОВИНИ ПЛЮС

14.05.2015

Україна почала розслідування проти монополістів «Газпрому»

Антимонопольний комітет України за дорученням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка почав розслідування порушення антимонопольного законодавства України з боку російського «Газпрому». «Такий документ (розпорядження Кабміну) надійшов минулого тижня. Ми розпочинаємо розслідування», — повідомив на прес-конференції в.о. голови комітету Микола Бараш.

Раніше Яценюк, звертаючись до АМКУ з проханням розпочати розслідування, зазначав, що дії російської компанії завдають шкоди українській економіці, оскільки «Газпром» «діє на дискримінаційних, фактично на неконкурентних умовах».

Шкіряк залишиться працювати у МВС

Зорян Шкіряк, який написав рапорт про звільнення з посади т.в.о. голови Державної служби з надзвичайних ситуацій, може продовжити працювати у системі МВС України, якщо виявить бажання. Про це журналістам у Києві повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Глава МВС нагадав, що Шкіряк був його радником до переходу в ДСНС, може знову повернутися на посаду радника й ефективно працювати.

12 травня Шкіряк розповів, що звернувся до Прем’єр-міністра із заявою на звільнення з посади тимчасового виконувача обов’язків голови ДСНС. Підставою для цього була різка критика пана Зоряна за невдалу організацію евакуації українців із Непалу.

Презумпція нової поліції

У пакет законопроектів про реформування МВС внесено поправки, що скасовують запропоновану раніше презумпцію правоти поліцейського. «Ця норма викликала питання, і ми прийняли рішення її зняти, щоб в атмосфері поточної недовіри до правоохоронців не провокувати найгірше», — сказав журналістам глава МВС.

При цьому Арсен Аваков додав, що сам все ж вважає таку норму виправданою. «Абсолютно необґрунтовану дискусію викликала фраза про скасування презумпції невинності. Йшлося не стільки про скасування презумпції невинності, скільки про презумпцію правоти поліцейського. Спочатку тебе зупиняє поліцейський, спочатку підкорись, потім апелюй», — упевнений міністр.

Крім того, за його словами, передбачена новація — надання права місцевим радам на сесії висловлювати недовіру поліцейським керівникам. Таким чином, як зазначив міністр, буде децентралізовано низку функцій і територіальні громади будуть впливати на правопорядок на своїй території.

Гучні справи

У справі про махінації компанії Ostchem олігарха Дмитра Фірташа фігурують депутат від «Опозиційного блоку», екс-глава АП Януковича Сергій Льовочкін, а також екс-глава Держінвестпроекту Владислав Каськів. Про це журналістам заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, говорячи про розслідування кримінального провадження щодо компанії Ostchem. Він додав, що у цій справі з’являються нові факти злочинів.

«Діяльність менеджерів компанії Ostchem призвела до того, що Україна недоотримала, точніше отримала прямі збитки на суму 5,7 млрд.», — сказав міністр. Аваков також нагадав, що в рамках цього провадження в інтересах держави було заарештовано 0,5 млрд куб. м газу, що належать Ostchem. «Це перший крок щодо забезпечення інтересів держави, і він не останній — планується низка інших слідчих дій у цьому напрямі», — заявив глава МВС, чиє міністерство у «справі Фірташа» співпрацює з ФБР США.

* * *

Зв’язку між резонансними вбивствами Олеся Бузини і Олега Калашникова з нальотами озброєних радикалів на АЗС у Києві немає. Про це заявив глава МВС Арсен Аваков, зазначивши, що вбивства Бузини й Калашникова «активно розслідуються».

Колишнього міністра мобілізували до армії

Колишній міністр молоді, сім’ї та спорту України Дмитро Булатов призваний на військову службу в порядку мобілізації. Про це він сам повідомив на своїй сторінці в Facebook, виклавши фотографію повістки з Дарницького райвійськкомату міста Києва та підпис: «Пішов служити».

За даними «УМ», Булатов, активіст Майдану, зголосився піти до війська добровольцем та попросився служити саме в АТО.